Madoasen – et unikt åndehul i en trængt hverdag

Madoasen i Høng er omdrejningspunktet for rigtig mange mennesker. Dels er der selve uddelingen af gratis overskudsmad, men Madoasen er også et socialt holdepunkt, der giver selvtillid og indhold i livet.

Madoasen – et unikt åndehul i en trængt hverdag
Kim Johansen fra Gørlev har været frivillig i Madoasen i Høng i knap et år, og tjansen som "nummergøj" og søndagschauffør har givet ham gode venskaber, indhold i livet og masser af selvtillid. Foto: Merete Jensen

Af Merete Jensen, merete@tv-kalundborg.dk

Madoasen i Høng flyttede i mandags fra den tidligere vejlederbolig ved Høng Gymnasium & HF til de nye lokaler på Hovedgaden 19, og både de frivillige og initiativtagerne, Karina og Michael Diekelmann, er ved at finde sig til rette i de nye omgivelser.

Klokken er 8.30 denne lørdag, og de første frivillige har sat sig i baglokalet med en kop kaffe, hvor de sludrer hyggeligt, inden dagens maduddeling skydes i gang. 

Madoasen i Høng og Omegn er en selvstændig non-profit-forening, som er en underafdeling af hovedorganisationen ”Stop Spild Lokalt”, hvor der indsamles overskudsmad – eller mad der er ”gået på datoen” fra 12 supermarkeder fordelt på byerne Høng, Gørlev, Ubby, Svebølle og Ruds Vedby. Fire gange om ugen uddeles der gratis mad til borgerne, og initiativet har det seneste år vist sig at være en stor succes.

63 fantastiske frivillige

Køleskabene brummer svagt inde i butikslokalet, hvor hylderne bugner med mælk, yoghurt, oste og andre kølevarer. Trækasser med forskellige varianter af frugt og grønt lokker med skønne farver. På et bord står en masse papkasser med julesmåkager som langtfra har overskredet sidste salgsdato. Der er bare ikke ”salg” i dem i februar måned, og alternativt skulle supermarkederne bare smide dem ud! Reolhylderne er fyldt op med varer som har overskredet sidste salgsdato, og som derfor ikke må sælges i supermarkederne, men som ikke fejler det fjerneste!

- I øjeblikket har vi 63 frivillige som hjælper med at få det hele til at løbe rundt. De er alle blevet oplært i den – eller de – arbejdsopgaver, de har ansvar for, og så er de blevet orienteret om det værdisæt, som er en del af Madoasen. Vi arbejder for de samme retningslinjer – at bekæmpe madspild, ressourcespild og ensomhed, fortæller Michael Diekelmann, der sammen med sin hustru, Karina, var initiativtagere til projektet for et år siden.

- Mange af de frivillige har skønne ”krøllede hjerner”, og derfor er det vigtigt at finde ud af, hvilken ressource den enkelte kan bidrage med! Selvom man måske har angst, er socialt udfordret eller har andre udfordringer, så kan alle bidrage med noget – og sammen er vi stærke, siger Karina Diekelmann med et smil.

Madoasens ”nummergøj”

Én af de ”krøllede hjerner” er Kim Johansen fra Gørlev, som i godt 11 måneder har været frivillig sammen med hustruen Gitte. Kim er Madoasens ”nummergøj”, som han selv kalder det! Hans job er at uddele numre til de mange mennesker, der hver uddelingsdag står i kø for at afhente madvarer. Det er en funktion, som giver ham enormt meget.

- Jeg har fået meget mere selvtillid, siden jeg er begyndt som frivillig i Madoasen, og privat har Gitte og jeg fået det meget bedre sammen. Da vi begge er førtidspensionister, så har vi ikke rigtig haft noget fælles at gå op i og tale om. Det har vi nu. Gitte står primært for grøntsagerne hernede, mens jeg er Madoasens ”nummergøj”. Men noget af det allerbedste er, at jeg ikke længere tænker på at drikke. Førhen havde jeg et massivt alkoholforbrug, og i dag har jeg været ædru i 690 dage. Det er jeg ret stolt af, siger Kim Johansen smilende.

Kim kigger på uret, for klokken nærmer sig 9.15, hvor han skal uddele numre til alle de folk, der står i køen udenfor Madoasen. I dag står der ”kun” 58, for der var også åbningsdag i går, fredag. I gennemsnit kommer der godt 100 borgere og henter mad hver udleveringsdag.

Da Kim Johansen åbner indgangsdøren og ryster sin sorte stofpose med numrene, så bliver han mødt med smil, varme knus og kærlige drillerier fra nogle af ”stamkunderne”, der efterhånden også kan kaldes hans venner. Det er tydeligt, at han nyder dette specielle øjeblik som er ét af hans ansvarsområder. Om søndagen har han endnu en tjans, hvor han henter varer fra supermarkederne i Ubby, Svebølle og Ruds Vedby.

- Klokken 9.30 lukker vi de første tyve indenfor, så de kan komme ind i varmen. Og så bliver de kaldt ind i butiksområdet fire ad gangen, så maduddelingen foregår i et roligt og overkommeligt tempo. I mellemtiden sidder de ventende i caféområdet, hvor vi nogle dage måske har tid og overskud til at give en kop kaffe, fortæller Michael Diekelmann.

Et supplement til dagligdagen

Udenfor i køen står en mand (som ikke ønsker sit navn offentliggjort, red) klar med sin stofpose, og han er begejstret over tiltaget.

- Jeg kommer herned og henter varer som et supplement til dagligdagen. Det er synd, at der er så mange fine madvarer, der ellers bare ville blive smidt ud. Det er da bedre, at andre mennesker får gavn af det – især i en tid, hvor inflationen har gjort alting meget dyrere. Desuden gør de frivillige et stort, stort stykke arbejde, som man ikke kan rose dem nok for! Det er imponerende, hvad de har formået at udrette på det år, Madoasen i Høng har eksisteret, siger han. Han forklarer desuden, at han – for at anerkende det store arbejde – altid lægger en skilling i Madoasens sparebøsse. Det er hans måde at betale tilbage på!

I præcis én time bliver der uddelt mad – og det betyder meget, at der er nok til alle. Derfor bliver der holdt øje med, at den enkelte ikke hamstrer specifikke varer. 

Madoasen i Høng og Omegn har maduddeling mandage, onsdag, fredage fra klokken 16 – 17 og lørdage fra 9.30 til 10.30.

Del