Lundbye Kunstfestival skudt i gang

Lundbye Kunstfestival 2021 blev åbnet med en kunstudstilling af Mogens Balle og Hans Sørensen på Bispegården. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Lørdag eftermiddag åbnede Lundbye Kunstfestival i Kalundborg med firedobbelt fernisering på Bispegården, hvor formand for Lundbye Kunstfestival, Holger Prehnum, bød velkommen til de mange mennesker, der var mødt op. 

Der er 60 forskellige arrangementer på programmet for Lundbye Kunstfestival i løbet af de næste ti uger. Der vil bl.a. være udstillinger, koncerter, talkshow, foredrag, guidede ture og en landsdækkende fotokonkurrence. Kunstfestivalen lagde imidlertid ud med en fernisering på Bispegården med værker af kunstnerne Mogens Balle og Hans Sørensen. De boede og virkede i Kalundborg, og har haft stor betydning lokalt såvel som uden for Kalundborgs grænser. Derudover er der udstilling på Kalundborg Museum samt på Dyrehøj Vingaard. Formand for Lundbye Kunstfestival, Holger Prehnum bød gæsterne velkommen i teltet, der var sat op bagved Bispegården.

”Vi har set frem til denne dag efter tre års planlægning, og ikke alene fejrer vi åbningen af  Lundbye kunstfestival 2021, men det er også lykkes os, at EM kvartfinalen i fodbold vises samme dag, som åbning af festivalen,” spøgte Holger Prehnum, da han bød velkommen.

Borgmester Martin Damm (V) var også blandt talerne, og han sagde bl.a. i sin tale, at han var meget imponeret over det store frivillige arbejde, der var lagt i kunstfestivalen. Ligesom han gjorde opmærksom på, at mange nok slet ikke har været klar over, hvilke store kunstnere, der levede og lever i Kalundborg. 

”Denne kunstfestival bygger på noget, vi har i forvejen, men måske ikke altid har været helt opmærksomme på. Vi fejrede Lundbyes 200 år for tre år siden, og jeg kunne slet ikke forstille mig et endnu større arrangement end 200 års jubilæet. Men det er lykkes at gøre det igen, og det helt særlige ved denne kunstfestival er jo, at den spænder over mange genrer. Ligesom jeg er imponeret over det frivillige arbejde, der er lagt i projektet. Det her er et godt eksempel på, hvad frivillige kan udrette,” sagde han, inden alle gæsterne valfartede indenfor i Bispegårdens lokaler for at se på kunst.

Det lokale Galleri Gry viser ydermere en udstilling med de to kunstnere på Dyrehøj Vingaard. Kalundborgs over 500 år gamle bispegård har ligeledes i år fungeret som udstillingssted i 40 år, hvilket markeres med en jubilæumsudstilling. På Kalundborg Museum åbner en udstilling med ven- og arbejdsfællesskabet mellem guldalderkunstnerne J.Th. Lundbye, Lorenz Frølich og P.C. Skovgaard som tema. Det er også emnet for festivalens hovedudstilling med omkring 160 privatejede værker af de tre kunstnervenner. 

Bag Lundbye Kunstfestival står Lundbykomitéen i Kalundborg, der er en lille gruppe frivillige og ulønnede Lundbye-entusiaster, der sammen med en stribe lokale samarbejdspartnere har skabt kunstfestivalen.

Lundbye vender hjem

Hovedudstillingen åbner den 7. august, og samme dag vender J.Th. Lundbye hjem til Kalundborg i skikkelse af billedkunstner og Lundbye-discipel Maja Lisa Engelhardts 2,4 meter høje bronzeskulptur af den unge kunstner, der døde kun 29 år gammel ved en omdiskuteret vådeskudsulykke i begyndelsen af den første slesvigske krig i 1848.

Del