Lovgivning rammer foreningslivet

"Man vil fra kommunens side, siger de, gøre det let at være frivillig, men det her er jo stik modsat de intentioner."

Lovgivning rammer foreningslivet
Foreninger i Kalundborg Kommune er blevet ramt af en ny lovgivning om affaldsordning. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Foreningslivet i Kalundborg Kommune er blevet ramt af en ny lovgivning. Foreninger i kommunen kan ikke længere få hentet affald ved egne lokaler via den kommunale affaldsordning, som hidtil.

Lovgivningen er nemlig lavet om således, at alle foreninger skal have et cvr nr. – ligesom virksomheder skal have et. Alle foreninger modtog et brev fra Kalundborg Kommune i oktober, hvor de beskriver konsekvenserne af den nye lovgivning.

”Jeg synes, det er et stort problem, at de skærer alle over én kam, fordi man har et cvr nr. Vi driver jo ikke en virksomhed, og tjener ikke penge. Vi er en forening, hvor vi frivillige knokler rundt for at få tingene til at løbe rundt, og nu gør man det endnu mere besværligt for os. Vi har heller ikke industriaffald, men ganske almindeligt husholdningsaffald, og det skal vi sortere, men det tror jeg da desværre også, at mange fravælger, hvis det nu bliver så besværligt for foreningerne. Jeg kan slet ikke se det smarte i, at foreningerne nu bliver pålagt en væsentlig større omkostning. Man vil fra kommunens side, siger de, gøre det let at være frivillig, men det her er jo stik modsat de intentioner. Det må være en beslutning, man har truffet uden at kende konsekvenserne,” siger Jørgen Rud, der er formand for FDF Ubby.

Virker ikke gennemtænkt

Også i 5 Tårns Motion i Kalundborg kan formand, Erik Johnsen, ikke se det logiske i, at man har ændret på lovgivningen vedrørende affaldsordning for foreninger.

”Det er træls. Jeg har endnu ikke undersøgt økonomien i det. Foreløbig har vi klaret den med, at nogle hver især har taget noget affald med hjem. Vi har ikke ret meget affald. Vi har nogle papkrus og nogle bananskræller, og så virker det jo ret tåbeligt, at der skal en stor lastbil ned forbi vores klubhus og hente næsten ingenting, hvorefter en anden skraldebil kører til Ellingelund for at hente affald fra den bygning, der står lige ved siden af, der er under kommunalt regi. Det er i hvert fald ikke miljømæssigt smart. Det virker som en ulogisk beslutning, og det er da irriterende. Derudover vil mange foreninger vel også søge tilskud til affaldsindsamlingen fra kommunen, vil jeg tro, når de søger lokaletilskud, og så bliver det jo i hvert fald ikke billigere for kommunen i sidste ende, ligesom det, som sagt, heller ikke gør noget godt for miljøet,” siger han.

Har forsøgt at få revurderet beslutning

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Jakob Beck Jensen (V) har forsøgt at få beslutningen revurderet, men tilbagemeldingen er, at det ikke lader sig gøre.

”Det er ikke så hensigtsmæssigt, og vi er opmærksomme på det. Men vi kan, som kommune, ikke gøre noget ved det. Det er en beslutning, som Folketinget har truffet ud fra, at man gerne vil have, at affaldssortering skal konkurrenceudsættes. Vi er godt klar over, at der er nogle, der kommer i klemme, fordi det er mere bøvlet. Jeg forstår det godt, men vi er jo nødt til at overholde lovgivningen. Jeg har ydermere forsøgt at finde ud af, om vi kan gøre noget ved det. Men det kan vi ikke. Endelig skal man jo også huske, at foreningerne i forvejen havde en udgift ved den kommunale affaldsordning, nu skal de jo så i stedet finde en selv, der kan afhente deres affald,” siger han.

Del