Lørdag løber hun i mål

Britt Drud Sørensen, der på lørdag løber sit maraton nr. 100 på sin Frame Runner. Foto: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Britt Drud Sørensen har Cerebral Parese (CP), det de fleste kender som spastisk lammelse. Men det betyder bestemt ikke, at hun ingenting kan. Tværtimod er hun meget aktiv, og skal på lørdag løbe sit maraton nr. 100 på sin frame runner i 5 Tårns Motion i Kalundborg.

Hendes mål om at nå 100 maraton inden Camp 2020, ville have været nået, hvis ikke det var for COVID-19, der spændte ben for Britt Drud Sørensens løbeprojekt. 12.400 km. har Britt Drud Sørensen løbet på sin nuværende frame runner siden, at hun fik den i 2014 og frem til juni i år. Der kommer løbende flere km. til regnskabet, og på lørdag løber Britt Drud Sørensen så endelig sit nr. 100 maraton. Frame runneren hjælper hende med at holde balancen, når hun løber.

”Der er løbet nogle km. efterhånden, og det bliver da også underligt endelig at nå sit mål, det har jo været et langsigtet mål, jeg har sat, men så kom corona ind i billedet, og ødelagde min plan. Men nu er jeg klar, og jeg glæder mig. Mange forstår ikke helt, hvad en frame runner er, men det er jo egentlig en cykel uden pedaler, men med en sadel og en støttepude. Frame runneren hjælper mig med at holde balancen, når jeg løber,” fortæller Britt Drud Sørensen.

Kun få løber så langt

Egentlig var maraton ikke noget, som Britt Drud Sørensen var optaget af til at begynde med. Hun har ikke hørt om nogle andre i Danmark, der løber så lang en distance på en frame runner, og kun få, der løber halvmaraton. Hun fik sin første frame runner i 2011, og lærte hurtig at holde balancen på den, når hun løb. Derfor satte hun sig også, i sommeren 2015, målet om, at løbe 100 maraton inden sommeren 2020.

”Folk forbinder ofte spastisk lammelse med ingenting at kunne. Det er mennesker, der sidder i kørestol og savler, og har brug for hjælp døgnet rundt. Det er det også, men det er også sådan nogle som mig, der bor alene, har et job og kan en hel masse, fx løbe ved hjælpe fra en frame runner,” siger Britt Drud Sørensen.

Vil gerne vise, at der er muligheder

Britt Drud Sørensen melder ikke umiddelbart om nye mål på løbefronten lige nu, men hun skal da i hvert fald fortsætte med at løbe maraton, og så er det vigtigt for hende at vise andre med sammen handicap, som hende selv, at der er gode muligheder for at dyrke sport, og for at løbe langt, når blot man har en frame runner at støtte sig til.

”Nu skal jeg lige lande efter den kommende weekend, hvor jeg skal løbe, men planen bliver nok, at jeg vil fokusere på nogle af de større løb, såsom Copenhagen Marathon, Royal Run, H. C. Andersen Marathon osv. Men det er vigtigt for mig, at vise andre, hvad der er af muligheder. Når vi bliver ældre, bliver vi dårligere fysisk, hvis vi ikke holder os i gang, og ikke alle tænker over, at der er muligheder for at løbe med en frame runner,” fortæller hun.

Race runner har forbedret fysikken

At kunne løbe betyder meget for Britt Drud Sørensen, og hun er klar over, at hendes frame runner, har styrket hendes fysik væsentligt gennem de sidste mange år.

”Den største betydning træningen har haft for mig, opdagede jeg først, da jeg på et tidspunkt holdt en løbepause på tre uger. Pausen betød, at jeg begyndte at have tendenser til at snuble og nærmest falde over mine egne ben, fordi mit fodled, muskler og sener i højrebenet blev mere stive, end de er, når jeg løber på min frame runner,” fortæller hun.

Britt Drud Sørensen løber sit 100 maraton i weekenden den 27., 28., og 29. august, hvor 5 Tårns Motion igen afholder triple-maraton i Kalundborg. Lørdag er dagen, hvor Britt Drud Sørensen når sit nr. 100 maratonløb.

Del