Lokalt firma på hylderne i 250 engelske supermarkeder

Anne Prahl og Jørgen Richelieu i produktionslokalerne på Smakkerupgården. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Den grønne succesvirksomhed Wrappy i Kalundborg har fået en ønskestart og en første blåstempling på det engelske marked med sin genanvendelige bivoks madindpakning.

I september lanceres Wrappy i Sainsbury’s, den næststørste detailkæde i England, i de første 250 butikker. ”Det er endnu en vigtig milepæl, som er med til at udbygge vores markedsledende stilling i EU indenfor genanvendelig madindpakning. Målet er at opnå markedsleder status i England før udgangen af 2023, og her passer Sainsbury’s kvalitative profil perfekt” fortæller stifterne Anne Prahl og Jørgen Richelieu.

Wrappy har produktionslokaler på Smakkerupgården lige uden for Kalundborg, hvor der bl.a. står en maskine som klarer hele processen med at fremstille den genanvendelige madindpakning, en maskine som der kun findes den ene af i hele verden.

Produktet Wrappy er kort fortalt et stykke bommuldsstof som er kørt gennem en blanding af bivoks, harpiks og jojobaolie i det rigtige blandingsforhold.

Kampen for miljø og mindre fødevarespild

"Plastikfri, genanvendelig, komposterbar, naturlig, mindre fødevarespild og fremstillet i Danmark. Wrappy rammer rigtigt på alle de grønne knapper! Netop de grønne danske arbejdspladser og mindre transport er blevet meget vigtigere for specielt de unge forbrugere” fortæller Jørgen Richelieu.”Det er også et rigtig godt eksempel for hele familien på et lille bidrag vi hver især kan bidrage med i klimakampen og kampen mod engangsprodukter” fortsætter han

Allerede markedsleder i Tyskland og Danmark

På kun 3 år er Wrappy blevet markedsleder i både Tyskland og Danmark. I Tyskland fås Wrappy i ikke mindre end 2.000 butikker, medens det i Danmark findes i over 400 butikker, herunder Bilka, Føtex, Normal og de store online butikker Nemlig.com og Suztain.com

Problematiske konkurrenter

Trods sin stærke grønne profil og sociale profilering, så er virksomheden ved Kalundborg udsat for stigende konkurrence fra asiatiske produkter. ”Det er bekymrende. Ikke kun fordi transporten er lang og det påvirker danske arbejdspladser, men også fordi de næsten uden undtagelse indeholder skarpe pesticider. At nogle få kæder skipper det sociale ansvar, er ærgerligt, ikke mindst for de mennesker her i vandkants-Danmark, der med stolthed er med til at bringe Danmark i førertrøjen i Nordeuropa” afslutter Anne Prahl.

LAG midler

LAG Midt-Nordvestsjælland har støttet Wrappy med 400.000 kr. i 2019 til køb af en avanceret skæremaskine.

Del