Lokal bundgarnsjolle er bevaringsværdig

Jollen fremstår i dag, med ganske få undtagelser, som da den blev bygget i sin tid og er således et meget fint eksempel på en egns- og tidstypisk, åben bundgarnsjolle fra området ved Kalundborg Fjord.

Lokal bundgarnsjolle er bevaringsværdig
Bundgarnjollen Lasse, bygget i Kalundborg i 1936, er bevaringsværdig og overdraget til Det Maritime Værksted. Privatfoto

Af Jens Nielsen

Bundgarnjollen Lasse, bygget i Kalundborg i 1936, er bevaringsværdig. Det har Skibsbevaringsfonden meddelt Det Maritime Værksted i Kalundborg, som skal renovere den gamle jolle.

Lasse blev bygget hos Henrik Lunds Skibs- og Baadebyggeri til brødrene Christian og Valdemar Petersen, der fiskede fra Asnæs. I 1963 overtog Christians søn Jørgen Roel Petersen såvel fiskekvote som båd, og fortsatte fiskeriet helt frem til han lagde op i 2000.

Båden havde fast plads i Hosekræmmerhullet på Asnæs. I 1991 fik båden den seneste maskine installeret, en 24 hk Bukh fra den lokale motorfabrik.

Jollen forblev i Jørgen Roel Petersens eje, indtil Det Maritime Værksted i Kalundborg overtog Lasse, hvor den nu ligger og skal gennemgå en større renovering.

Jollen fremstår i dag, med ganske få undtagelser, som da den blev bygget i sin tid og er således et meget fint eksempel på en egns- og tidstypisk, åben bundgarnsjolle fra området ved Kalundborg Fjord.

Skibsbevaringsfonden anerkender skibets høje kulturhistoriske værdi, står der i dokumentet fra fonden.

Det Maritime Værksted, som består en af samling entusiaster med interesse for, at restaurere gamle både og gamle motorer, holder til i det tidligere pakhus ved havneparken, skal nu i gang med renoveringsarbejdet, så foreningen kan bevare og formidle historien om kystfiskeriet ved Kalundborg.

Flere spændende arrangementer

Det Maritime Værksted afholder også en række arrangementer, bl.a. en fortælleaften mandag d. 25. april kl. 19.00 i værkstedet ved havneparken, hvor elektriker Peter Rasmusen vil fortælle om demontering af nødgeneratoren på Kalundborg Sygehus, en fortælling, der kommer vidt omkring, og som også runder en masse om Bukh motorer og meget andet.

Alle interesserede er velkommen denne aften, oplyser Det Maritime Værksted.

Fredag d. 22. april kl. 12.00 inviteres der på hyggeligt samvær med spisning i samarbejde med Kalundborg Kommunes Madservice.

På menuen er der Krebinetter m/stuvede ærter og gulerødder. inkl. drikkevarer samt kaffe/the med drømmekage.

Det maritime værksted prøver ad denne vej at åbne døre til fælles hygge og samvær og få en uformel snak om alt muligt samt rundvisning i lokalerne, kort sagt - en hyggelig eftermiddag.

Læs mere på foreningens hjemmeside, klik her

Del