Livet har været et helvede for 14-årige Silas - landmand har ændret det 180 grader

Han har flere diagnoser, men efter, at han er begyndt at komme hos landmand Steen Fischer er livet vendt 180 grader.

Livet har været et helvede for 14-årige Silas - landmand har ændret det 180 grader
14-årige Silas har helt styr på både maskiner og de flere hundrede køer hos landmand Steen Fischer i Svallerup. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Livet har på alle måder været op ad bakke for nu 14-årige Silas Larsen. Han har flere diagnoser, men efter, at han er begyndt at komme hos landmand Steen Fischer er livet vendt 180 grader.

Faktisk siden Silas Larsen startede i børnehave har der været problemer hele vejen op gennem opvæksten, både i forhold til pædagoger, skolelærere og familien hjemme.

”Silas har bare været udfordret siden han var helt lille og indtil han kom på Svallerup Skole, han har flere diagnoser og allerede i børnehaven havde han problemer med at indordne sig. Da han så kommer i skole, går det helt galt, han bliver udad reagerende både over for lærere, skolekammerater og hans søster,” fortæller Anja Kjeldtoft Thorhauge, der er mor til Silas, og fortsætter,

”Der er lavet flere magtanvendelser på ham for at lærerne kan styre ham, kort sagt så har det været et helvede.”

Silas bliver flyttet fra Hvidebækskolen til Svallerup Skole, som er specialskole for børn med særlige behov, og her fortsætter problemerne indtil en lærer tager kontakt til landmand Steen Fischer, som ejer gården der er nærmeste nabo til skolen, og det bliver et vendepunkt for Silas.

”Vi får en henvendelse fra Svallerup Skole, om vi kan tage Silas to dage om ugen, gerne fra omkring middag hvor medicinen holder op med at virke, så kan de slet ikke styre ham. Det siger jeg ja til uden dog at love noget, for er de meget udad reagerende går det ikke i forhold til vores ansatte,” fortæller landmand Steen Fischer, og fortsætter,

”Efter en uge bliver jeg kontaktet af skolen som spørger ind til hvad jeg gør når han får sine anfald, hvor jeg må sige til dem, at han ikke har været i nærheden af et anfald, og nu har han været her i mere end et år, og han har aldrig haft et anfald her.”

Steen Fischer oplyser, at prisen for at være hos ham er, at Silas skal vide hvad der er rigtigt og hvad der er forkert, og det går rigtigt godt.

Silas interesserer sig rigtigt meget for gårdens mange maskiner, men går også rundt mellem gårdens mange hundrede køer uden problemer, og så bliver der taget billeder af alt med telefonen.

”Jeg havde en maskine som var gået i stykker som jeg så skilte ad, og da den skulle samles igen, var jeg lidt i tvivl, men så kom Silas og sagde, jeg har da taget et billede inden den blev skilt ad, han tager billeder af alt, det er han supergod til,” fortæller Steen Fischer.

Har svært ved tal

Silas har især svært ved tal, men det har Steen Fischer og personalet på gården hjulpet ham med, bl.a. bliver der terpet tabeller og så får han opgaver som giver mening inde i hans hoved.

”I sommer da vi fik kørt gylle ud kom han og spurgte om han måtte køre med, og det fik han lov til, og så fik han opgaven, at når du står ud igen så ved du hvor stor marken den er, du ved hvor mange tons gylle den skal have pr. hektar og så spørger du lige hvor mange tons der er på gyllevognen, så har du regnet ud hvor mange læs den mark skal have, og det resultat kom han med, jeg kan godt høre han har fået hjælp, men han har tænkt over tingene, og han har fået en mening med tal som han aldrig før har kunne se,” fortæller Steen Fischer, og fortsætter,

”De ringede faktisk fra skolen i sommer og fortalte, at de aldrig havde haft en elev der havde haft så meget fremskridt i matematik på et år.”

Et fristed

Den store gård på Præstemarken i Svallerup er blevet et fristed for Silas. Han kommer fast tre eftermiddage om ugen efter skole, men tit ringer han også for at få lov til at være der i weekenderne.

”Det er lidt en udfordring, men kan vi få noget godt ud af sådan en gut som Silas, så det bliver lidt sjovere for ham, så går der jo ikke noget af mig, og så har jeg jo glæden ved at se ham blomstre, han er kvik og det er tydeligt at det interesserer ham, og det ville da være en glæde at tage ham i lære når den tid kommer,” fortæller Steen Fischer.

Drømmer om at blive landmand

De mange timer på gården blandt store landbrugsmaskiner og flere hundrede køer har givet Silas blod på tanden.

”Det er fedt at have fået den mulighed, at jeg kan være her hos Steen, det har givet mere ro, og jeg er blevet bedre til regning efter jeg er startet her på gården, og så drømmer jeg om at blive landmand,” fortæller Silas.

Og på spørgsmålet, om Silas skal overtage Steen Fischers gård når han går på pension, kommer svaret klart og tydeligt, ”JA”.

”Silas har jo fundet ud af, at det er vigtigt at han lærer dansk og matematik, for det skal han jo bruge når han er på gården, det er dejligt at Steen har overskuddet til Silas, jeg synes det er helt fantastisk og Silas har ændret karakter 180 grader. Fra den dreng vi kendte der var udad reagerende hvor han slog og sparkede og til i dag hvor han stadigvæk får medicin, men er helt stille, rolig og glad, jeg kan slet ikke beskrive det, jeg bliver helt rørt,” fortæller Anja Kjeldtoft Thorhauge, og fortsætter,

”Silas lever sig helt ind i det, og det er heller ikke Steens gård, det er DERES gård. Når han omtaler hvad de har lavet, så er det ’vi har lige købt en ny traktor’ og vi har lige lavet det og det.”

Del