Larmende tavshed om ændring af mammografiscreeningssteder
Hvornår blev ændringen foretaget og af hvem - samt med hvilken begrundelse? De spørgsmål skal vise sig at være svære at få svar på.
Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Lighed i Sundhed. Sådan lyder det fra bl.a. Region Sjælland. Regionen har netop indgået budgetaftale, og der kommer nu ti mammografiscreeningsteder på Sjælland. Men hvorfor er Kalundborg ikke et af de ti steder til trods for, at byen var med i planen, da Sygehusudvalget samt Forretningsudvalget anbefalede byerne? Ligeså var bl.a. Kalundborg med som et af de ti steder til Regionsrådsmøde- og seminar slut august. Hvornår blev ændringen foretaget og af hvem - og ikke mindst med hvilken begrundelse?
De spørgsmål skal vise sig at være svære at få svar på. TV-Kalundborg.dk søgte aktindsigt hos Region Sjælland i forbindelse med ændring af mammografiscreeningssteder i regionen. Tre byer er fjernet og tre andre byer er sat ind i stedet. Umiddelbart kan ingen svare på, hvem der har foreslået disse ændringer, hvornår mammografiscreeningsstederne er blevet ændret, eller ud fra hvilken bevæggrunde, at disse ændringer er truffet.
Aktindsigt viste intet
TV-Kalundborg skrev til Region Sjælland, da der blev søgt aktindsigt: ”Vi vil gerne se, hvem der har foreslået, at ændre på byerne for mammografiscreening og med hvilke begrundelse. Anbefalingen lød længe på, at Kalundborg, Ringsted og Vordingborg, men disse tre byer er taget ud, og nu er Odsherred, Faxe og Stege sat ind i stedet. Det må fremgå af et referat, hvem der har foreslået disse ændringer og hvorfor, når nu anbefalingen fra Sygehusudvalg, Forretningsudvalg samt Regionsrådet lød anderledes.”
TV-Kalundborg.dk modtog efterfølgende tre link til regionsrådsmøder, der allerede er offentligt tilgængelige samt link til pressemeddelelse om den netop indgåede budgetaftale, og endelig et overordnet dokument om brystkræftscreening. Alle henvisninger har dog det til fælles, at de ikke svarer på TV-Kalundborgs spørgsmål. Ydermere foreligger der ingen officielle dokumenter om budgetforhandlingerne, ej heller notater om, hvem og hvornår man har ændret mammografiscreeningsstederne, ifølge Region Sjælland.
”…Regionsrådets budgetforhandlinger er politiske forhandlinger, som foregår mellem de politiske partier, og der udarbejdes ikke offentlige dokumenter om disse,” Lyder svaret bl.a. fra Region Sjælland.
Gruppeformænd er ikke blevet præsenteret for ændringerne
Da TV-Kalundborg tidligere efterspurgte svar på samme spørgsmål hos partiformand og regionsmedlem Camilla Hove Lund (V), fik vi intet svar på dette, ej heller hos regionsformand, Trine Birk Andersen (S), der slet ikke ønskede at stille op til interview. Gruppeformand Anne Møller Ronex (R) ønskede heller ikke at svare på TV-Kalundborg.dk’s spørgsmål. Det gjorde andre gruppeformænd, der har siddet med til budgetforhandlingsmøderne, hvor ændringen burde være diskuteret, imidlertid.
”Jeg ved ikke hvor og hvornår, byerne er ændret. Men det var inden budgetforhandlingerne og Regionsrådsmødet, hvor budgettet blev vedtaget. Der var absolut ingen poiltikere, som her tog emmet op om, hvilke byer, der skulle have undersøgelsessteder,” fortæller Jan Hemberg Herskov, der sidder som gruppeformand for Dansk Folkeparti.
Christian Wedell-Neergaard, gruppeformand for Det Konservative Folkeparti, kan heller ikke genkende, at det er blevet drøftet at ændre de tre byer under budgetforhandlingerne.
”Jeg deltog i forhandlingerne vedrørende budget 2025 for de konservative. Jeg godkendte på vores vegne, at der skulle være ti permanente mammografiscreenings-steder. Jeg kender ikke baggrunden for ændringen af placeringen, hvor Kalundborg, Ringsted og Vordingborg blev taget ud, men jeg er ikke blevet præsenteret for ændringerne. Normalt ville alle ændringer blive gennemgået. Det er meget beklagelig, og vi konservative er bekymrede over processen, og ønsker sagen taget op igen politisk,” siger Christian Wedell-Neergaard.
Undrer sig over bevæggrunde bag ændring
Thomas Vesth fra LA var ikke med til alle budgetforhandlingsmøderne, men han synes, at det er meget ærgerligt, at man pludselig går mod anbefalingerne i flere udvalg.
”Det er ærgerligt, at man har indstillet fagligt ud fra nogle analyser osv., og man så efterfølgende ændrer de valgte steder. Så må det jo være andre årsager, der ligger bag end, hvad man har vurderet er bedst,” siger han.
Hvem, der har foreslået at ændre mammografiscreeningsstederne og hvorfor, foreligger der imidlertid endnu ikke et svar på.
Bekymret på demokratiets vegne
Helle Laursen Petersen (K), som sidder i Regionsrådet er, efter denne sag, bekymret på demokratiets vegne, men også for den fremtidige mulighed for at få en mammografiscreening i bl.a. Kalundborg.
”Jeg er bekymret både for demokratiet og for den fremtidige mulighed for at få en mammografiscreening i Kalundborg. Demokratiet, fordi man ikke kan stole på indgåede aftaler, Regionsformanden vil ikke lade sig interviewe om sagen, ingen vil stå ved, at de er skyld i ændringen og ingen af partilederne har været med til at lave ændringen. Jeg står tilbage med en rigtig dårlig fornemmelse af politik lavet af de meget få for de rigtigt mange - uden skelen til, hvad der er bedst for borgerne, men mest, hvad der er bedst for dem selv i forhold til kommende valg,” siger hun, og fortsætter: ”Vi har behandlet sagen flere gange, og blev efter tætte forhandlinger partierne imellem enige om nedlæggelse af mammografibusserne og 10 faste steder (inkl. Kalundborg) på Sygehusudvalgsmødet. Sagen går herefter igennem Forretningsudvalget og videre til Regionsrådet uændret. Derefter starter budgetforhandlingerne, hvor det er de enkelte partier, der stiller med deres gruppeformand som forhandler."
Helle Laursen Petersen fortæller, at hun gennemlæser budgettet den 23.9. 2024 som forberedelse til Regionsrådsmødet, og der ser hun, at Kalundborg, Ringsted og Vordingborg er væk og ind er kommet Odsherred, Faxe og Stege.
”Jeg ringer med det samme til min gruppeformand og siger, at der er sket en fejl. Han bekræfter, at han ikke, i forhandlingerne, har hørt om udskiftning af byer, og beder mig kontakte administrationen. Det gør jeg skriftligt med det samme og påpeger, at der også i vedligeholdelsen (drift) kun er nævnt ni byer, og at det i det hele taget ikke stemmer. Da jeg efterfølgende deltager i Regionsrådsmødet finder jeg ud af, at det ikke er en fejl. Jeg stemmer for budgettet, idet jeg jo er 98 % enig, og kan mærke på de øvrige partier, jeg taler med, at de er helt enige med mig, og at de heller ikke kendte til denne ændring. Jeg har ikke opgivet sagen og er dybt taknemmelig for, at Borgmester Martin Damm m. fl fra Kalundborg Kommunalbestyrelse bakker op om, at vi selvfølgelig skal have mammografiscreening i Kalundborg. Vi er faktisk nogle, der mener det, når vi siger ”Lighed i Sundhed.”
Tidslinje
- Den 20. august 2024: Regionsrådsmøde - 1. behandling. Her er Kalundborg med som en af de ti byer.
- Den 21. august 2024: Regionsseminar - budgetgennemgang. Her er Kalundborg fortsat med som en af de ti byer.
- Den 26. august samt den 28. august 2024: Budgetforhandlinger mellem gruppeformændene. Her er ændringen muligvis foretaget, men flere andre gruppemænd er ikke orienteret om ændringen, og har ej heller været med til at diskutere ændringen. Ligesom der ingen offentlige dokumenter findes, ifølge Region Sjælland.
- Den 24. september 2024: Regionsråd - 2. behandling og godkendelse denne gang uden Kalundborg, Ringsted og Vordingborg, men med Odsherred, Faxe og Stege i stedet.