Læserbrev: Madbanken Høng

Læserbrev: Madbanken Høng

Læserbrev: Madbanken Høng

Miljøstyrelsen har tal der viser, at vi i Danmark samlet set hvert år smider over 700.000 tons mad ud. Ramus Erichsen valgte for en del år siden at indsamle maden og dele det ud til mennesker som ikke har så meget. Initiativet blev til organisationen Stop Spild Lokalt (SSL).

For lidt mere end 2 år siden kom SSL Høng på. Mennesker med ikke så mange midler får mad. Supermarkederne undgår at smide mad ud og sparer derved en del penge på transport af affald. I SSL Høng, som bor til leje i Fællesskabets Hus, er der lidt mere end 60 aktive. De yder alle en stor indsats og har fået noget at være aktiv for og dermed er det passive liv forsvundet. 

I Høng er det først og fremmest Michael og Karina Diekelmann der er initiativkræfter bag SSL Høng, og mange andre aktiviteter. Den centrale organisation SSL har givet en overordnet strategi og formål til mange lokale steder. Men det kræver penge at drive en sådan landsorganisation. Salling Group har ydet og sidste år kom SSL Danmark på Finansloven. Men det er åbenbart ikke nok. Derfor kom et forslag om, at de der henter overskudsmad skal til at betale 35 kr. pr. gang. Pengene skal gå til landsorganisationen SSL, mens langt de fleste lokalforeninger selv skaffer økonomi og frivillige til det gode formål.

Et forslag der slet ikke er gennemtænkt og som vil være en stor udfordring for de lokale. Flere lokale afdelinger har derfor stoppet samarbejdet med SSL Danmark. Høng, Nyborg, Ballerup, Odsherred og Vest Himmerland afdelinger har forladt SSL Danmark, og flere er på vej væk. Kalundborg afdeling blev ekskluderet, et meget uklogt træk over for frivillige engagerede ildsjæle og et dårligt signal. Men de lokale ildsjæle fortsætter og tak for det, det hedder nu Madbanken Høng.

Niels Erik Danielsen

Kommunalbestyrelsesmedlem, Enhedslisten

Del