Kunst er en følelse

Maja Lisa Engelhardt, der i dag er en international anerkendt kunstner, er faktisk opvokset på Kalundborgegnen i et lille husmandssted ved kysten nær Saltbæk.

Kunst er en følelse
Kunstner, Maja Lisa Engelhardt. Foto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Maja Lisa Engelhardt, der i dag er en international anerkendt kunstner, er faktisk opvokset på Kalundborgegnen i et lille husmandssted ved kysten nær Saltbæk. Hun er født på Frederiksberg, men hele sin barndom tilbragte hun i Kalundborg. Hun bor i dag sammen med sin mand, Peter Brandes, der også er kunstner, i både Paris, Athen og Kalundborg alt imens, at hun udstiller sine kunstværker rundt om i verden.

Når Maja Lisa Engelhardt er i Kalundborg, bor hun på sit husmandssted på Vesterlyng, og nyder hver dag den smukke natur. Netop naturen har fået altafgørende betydning for Maja Lisa Engelhardts kunst. Hun er født og opvokset i Kalundborg, gik på Raklev Skole, og har lige siden hun var ganske lille vidst, at hun ville være kunstner, ligesom hun har vidst, at det var naturen, hun kunne bruge som inspiration.

Taknemmelig for naturen  

Allerede som barn var Maja Lisa Engelhardt dygtig til at tegne og male, hvor naturen var fængslende for hende. Hun havde en svær barndom, hvor hun bl.a. voksede op i et hjem med en mor, der var alkoholiker.

”Jeg havde ikke tillid til mennesker, men det havde jeg til naturen og til dyrene. Nok fordi jeg havde en svær opvækst, men jeg elskede mine to søstre. Vi havde altid hinanden, go det har vi stadig. Min store redning fra det hele dengang var helt sikkert, at jeg altid vidste, at jeg ville være kunstner. At jeg havde evnen til at føre det ud i livet, er jeg meget taknemmelig for.”

Maja tror på det gode, på naturen og på lyset. Hun mener, at ethvert menneske tror på sin egen måde, og det er lige præcis det, Maja mener er vigtigt. At vi mennesker ikke ser ting ens. Det har hun vidst, siden hun var barn.

Uanset hvor hun er i verden, står Maja op hver morgen kl. 5, og har noget tid for sig selv. Her nyder hun stilheden og naturen, hvis ellers hun er i nærheden af den. ”Så har jeg som regel tre timer, hvor jeg kan tænke mig om i fred og ro. Ingen der forstyrrer, og jeg elsker lyset, der langsomt kommer til syne.”

Kunstdebut med fine anmeldelser

Maja Lisa Engelhardt rejser til Paris i 1981, da hun møder sin mand. De bor delvis stadig i Paris i dag, i Asger Jorns tidligere hus og atelier.

¨Da jeg mødte min mand, boede han i Paris. Han var kunstner, og jeg tog med dertil i 1981, og fortsatte med at arbejde på min kunst, men jeg ville ikke vise hverken min mand eller nogen anden, hvad jeg arbejdede på. På et tidspunkt besøger Lise Funder os. Hun var kunsthistoriker og leder af udstillingsbygningen i Nikolais Kirke i København, og hun siger, at hun ikke går fra huset før, at jeg viser hende, hvad jeg er i gang med. Hun var den første, der så mit arbejde undervejs. Min mand, Peter, havde ikke engang set det. Men hun kom ned fra øverste sal, hvor jeg arbejdede, og sagde, at jeg skulle have min debutudstilling i Nikolai Kirke. Det var i 1985. Jeg viste ret store billeder, hvor alle mulige materialer var blandet sammen. Jeg solgte alle sammen, og fik fine anmeldelser,” fortæller Maja Lisa Engelhardt.

Friheden til at skabe

Maja er favnende i sit kunstudtryk. Hun arbejder både med malerier, keramik, tekstilarbejder og skulpturer. Hendes kunsthåndværker udsmykker mere end 35 kirker i Danmark og i udlandet, og man finder hendes kunst på museer, universiteter, hospicer og rådhuse for blot at nævne nogle steder. Et fælles omdrejningspunkt i alle disse værker er naturen.  

”Jeg har brug for at lave noget forskelligt. Faktisk er jeg sikker på, at fordi jeg kaster mig ud i forskellige teknikker, bliver jeg aldrig træt af mit arbejde. Når jeg har fordybet mig i et maleri fx, så glæder jeg mig til at lave noget helt andet efterfølgende. Men naturen og lyset går altid igen i min kunst.”

Når Maja har et arbejde, hvad enten det er til en kirke eller noget helt andet, beder hun om en fuldstændig frihed til at skabe, hvad hun har lyst til.

”Hvis der er krav, vil jeg ikke have opgaven. Jeg vil have friheden til selv at skabe mit værk. Den ene opgave tager den anden, og jeg er heldig at få lov, at lave så mange forskellige ting. Nogle opgaver siger jeg nej tak til, hvis jeg ikke kan se mig selv og min kunst i opgaven, er det ikke mig, der skal løse den. Jeg vil heller ikke gå ind i en konkurrence om en opgave Det skal være sådan, at de vælger mig.”

Det er med hjertet, du skal se

Maja Lisa Engelhardt fortæller, at kunst handler om følelser, og at folk ser forskelligt på kunst netop, fordi man ser kunst med hjertet.

Det handler om den følelse, som kunst kan give. Det er med hjertet, du skal se. Jeg kan gøre mig nogle idéer om, hvad ting skal forestille, men det betyder jo ikke, at andre ser det samme. Jeg laver heller aldrig en historie i mine billeder. Men fordi jeg ikke laver en historie, er det jo ikke ensbetydende med, at folk ikke ser en historie i mine billeder. Kunst er en følelse.”

Udsmykket kirker i Danmark og USA

Første søndag i advent indviede Maja Lisa Engelhardt tre glasmosaikker i Asnæs Kirke. Hun har efterhånden udsmykket 38 kirker i Danmark og nogle stykker i USA, bl.a. Sømandskirken i New York, samt nogle store kirker i Californien. Kirkeudsmykningerne begyndte faktisk ved en tilfældighed, da Maja Lisa Engelhardt lavede et stort billede til en kirke i Jylland for 25 år siden. Nabo-præsten skulle renovere sin kirke og kom forbi. Han henvendte sig efterfølgende til Maja Lisa Engelhardt, om hun også ville lave noget til deres kirke. Ydermere har Maja Lisa Engelhardt skabt mange illustrationsopgaver til bøger omkring tekster af bl.a. Søren Kierkegaard, B.S. Ingemann, Pär Lagerkvist samt Bibelen.

Hjertet banker for Lundbye

Maja Lisa Engelhardt er lige nu i Danmark, og skal bl.a. mødes med hele Lundbye Komiteen for at drøfte Lundbye Festivalen i Kalundborg i 2024. Hun har for nylig tilbragt en del tid i Italien i Pietrasanta nær Pisa. Derudover har hun været en tur forbi Holstebro, hvor hun har arbejdet på et 3,5 meter stort maleri for virksomheden Faerch. Næste år skal Maja Lisa Engelhardt udstille i Californien samt i New York næste år.  Ligeledes i Danmark – på Galerie Moderne Silkeborg.

”J. Th. Lundbye var en af de største guldaldermalere. Jeg finder ud af, i en tidlig alder, at han er født i Kalundborg, ligesom mig elskede han naturen og dyrene – præcis som mig. Han har været inspiration i mit liv. Da formand for Lundbye Komitéen, Holger Prehnum, henvendte sig til mig, i forbindelse med 200-års fødselsdagen for Lundbye, var jeg naturligvis klar til at være med. Udover mit arbejde, er Lundbye komiteen klart en af mine store glæder. Vi er en gruppe mennesker, der mødes om en fælles interesse. Der er glæde og passion, og Lundbye er ligesom genopstået i Kalundborg. Derudover vil jeg meget gerne være med til komiteens arbejde, og markere noget positivt i verden specielt, som den ser ud i dag.”

Det er i øvrigt Maja Lisa Engelhardt, der har skabt den skulptur af J. Th. Lundbye, der er fint placeret i Klosterparken ved Kaalund Kloster i midtbyen af Kalundborg.

Fakta

  • Maja Lisa Engelhardts er tilknyttet Galerie Moderne, Silkeborg samt Elizabeth Harris Gallery i New York.
  • Maja Lisa Engelhardt har udsmykket 38 kirker i Danmark bl.a. bronzeporten til Viborg Domkirke.
  • I USA har hun lavet tre kirkeudsmykninger - New York, Michigan og Los Angeles.
  • Af monumentale udsmykninger er Maja Lisa Engelhardt bl.a. kendt for sine udsmykninger på tre danske universiteter, Højesteret, Landbohøjskolen, Christiansborg og Nykredits Hovedsæde.
  • Lokalt kan man se Maja Lisa Engelhardt udsmykninger i Raklev Kirke og Raklev Skole. Samt bronzeskulpturen af J.Th. Lundbye. Ligeledes hænger der et monumentalt maleri på Kalundborg Gymnasium.

Del