Kultur og natur fra stenalder til koldkrigstiden

På busturen vil deltagerne få mulighed for at opleve landskabet, hvor isen og smeltevandets bevægelser stadig kan aflæses. 

Kultur og natur fra stenalder til koldkrigstiden
Guider på busturen: Mag.art. Lisbeth Pedersen og Mag. Art Anders Fischer. De står her med et kranie fra en af de halshuggede fyre fra Tissø. I levende live led han af alskens skavanker og tandsættet var ualmindeligt påfaldende. Lisbeth Pedersen gravede i sin tid fyren ud og vil komme med et bud på hans udseende på busturen. Foto: Martin Pavon.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Nu udbydes en enestående chance for at udforske Naturpark Åmosen på en heldags bustur, arrangeret af bibliotekerne i Sorø, Holbæk og Kalundborg i tæt samarbejde med Naturpark Åmosen.

Naturpark Åmosen er en af de mest bemærkelsesværdige naturperler på Sjælland, og den kaldes ofte Sjællands sidste ødemark. Området har haft stor betydning gennem Danmarkshistorien fra stenalder til nyere tid, hvor godsdrift og tørlægning satte deres præg på kulturlandskaberne, for ikke at tale om de mange ret ukendte spor fra koldkrigstiden. Geografisk krydser Naturpark Åmosen de tre kommuner Sorø, Holbæk og Kalundborg.

På busturen vil deltagerne få mulighed for at opleve landskabet, hvor isen og smeltevandets bevægelser stadig kan aflæses. Der dykkes ned i historien og deltagerne vil blive klogere på nogle af de første mennesker, der beboede dette område, efter isen trak sig tilbage. Disse mennesker dyrkede komplekse ritualer, dødekult og ofrede til guderne på offerpladser og i kulthuse.

Mag.art. Lisbeth Pedersen og Mag. Art Anders Fischer vil guide deltagerne igennem Åmoserenes historie fra stenalder til koldkrigstid. De vil formidle nye og ukendte sider af forskningen i område. Undervejs vil kulturformidlere fra bibliotekerne oplæse små stykker litteraturpassager fra værker, der taler enten ind i naturen eller historien. Arrangementet er en fantastisk mulighed for både natur- og kulturinteresserede, hvor man kan udforske de rige historiske lag, der præger Naturpark Åmosen. Turen vil veksle mellem oplæg i bussen og i det fri.

Baggrunden for busturen er et tværkommunalt samarbejde mellem Holbæk Bibliotekerne, Sorø Bibliotek og Bykontor og Kalundborg Biblioteker med Naturpark Åmosen som ramme for formidlingen. Ideen bag samarbejdet er at lade natur-, kultur - og litteraturoplevelser forstærke hinanden gensidigt.  Kulturformidlerne ved de tre kommuners biblioteker og Naturpark Åmosen håber, at denne tur vil være den første af mange arrangementer med udgangspunkt i Åmosens unikke kultur og natur.

Vil man med på turen, anbefales det at være hurtigt, da der kun er begrænset pladser. Turen køres på tre forskellige datoer, og med afgang fra henholdsvis Sorø, Holbæk og Kalundborg by, og varer 8 timer.

  • Lørdag d. 20. april 2024 kl. 9.00-17.00, afgang Holbæk station
  • Søndag d. 21. april 2024 kl. 8.30 – 16.30, afgang Kalundborg, Torvet
  • Lørdag d. 27. april 2024 kl. 9.00-17.00, afgang Sorø, Torvet

Billetter købes via Sorø, Kalundborg og Holbæk Bibliotekernes hjemmeside, og inkluderer tur inkl. foredrag ved Lisbeth Pedersen og Anders Fischer, rundstykke og kaffe på udturen, frokostsandwich og kaffe/the med sødt til tanden om eftermiddagen. Øvrige drikkevarer skal tilkøbes. Vi skal ud at gå undervejs, så derfor er turen er ikke for gangbesværet.

Del