Koncert med cirrus, nimbus og cumulus

Lundbye kunstfestival byrder på en urpremiere på en totaloplevelse i Nyvangskirken.

Skyer, musik og oplæsning. Det er ingredienserne i en ikke helt almindelig koncert i fredag den 20. august Nyvangskirken i Kalundborg.

Koncerten indgår i sommerens Lundbye Kunstfestival, og den er en hyldest til skyerne – de faretruende, de høje og de lave, og dem, der har tilnavne som blomkåls-, makrel- og lammeskyer.

Der venter en totaloplevelse. Ideen udspringer af, hvordan landskabsmalerier og studier af skyer slog igennem i kunstverdenen i slutningen af 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet. Også guldaldermaleren J.Th. Lundbye var meget optaget af skystudier, så det var oplagt med et festivalindslag med skyer.

Billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt har fotograferet skyformationer, der vises på storskærm, ledsaget af nykomponeret musik og oplæsning fra Lundbyes dagbøger og breve.

Musikken med tråde til jazz, klassisk, filmmusik og jazz er komponeret af den unge musiker og komponist Jesper Balslev. Han medvirker selv på flygel og guitar sammen med Marianne Glynstrup, sang, Jørgen Stenbæk, trompet og flygelhorn, og Lea Havelund Rasmussen, cello.

Og navnene på musikkens tre satser er meget passende cirrus, nimbus og cumulus. Hvis man følger med i vejrudsigterne (og hvem gør ikke det?) vil man genkende navnene på tre skytyper.

Lundbye-citaterne læses op af skuespilleren Christian Mosbæk, kendt fra bl.a. tv-serien ”Krøniken”.

Koncerten varer en time og opføres to gange: Kl. 19 og kl. 21.

Lundbye-skuespil

Dagen inden, torsdag den 19. august, er der teater på festivalens program: Jens Balslevs Lundbye-skuespil ”En vildsom kugle” opføres i Stalden på Lerchenborg Slot som en ”reading” – en indstuderet oplæsning uden scenegrafi men med professionelle skuespillere fra Odsherrds Teater.

Forestillingen indledes af den unge forfatter Peter Løhr, som i marts i år udgav den anmelderroste roman ”Hulemennesket”, hvor handlingen udspiller sig under Lundbyes ophold i Rom i 1845/46. Peter Løhr fortæller om sin Lundbye-passion og sit arbejde med romanen.

Del