Kogeanbefaling af drikkevandet

Vandbruddet betyder, at flere husstande skal koge vandet inden brug indtil, at vandet igen med sikkerhed er rent.

Kogeanbefaling af drikkevandet
Torsdag den 9. februar 2023 var der et større vandbrud på Elmegade.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Torsdag den 9. februar 2023 var der et større vandbrud på Elmegade. Bruddet bliver udbedret i uge 7, men ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Kalundborg Forsyning bl.a.,  at bestemte husstande i Elmegade og Elmevænget koger vandet, inden de bruger det til fx madlavning og til at drikke.

Vandbruddet betyder, at husstande i Elmegade fra nr. 21 inkl. til og med nr. 42 samt Elmevænget nr. 1 inkl. til og med nr. 19 skal koge vandet inden brug indtil, at vandet igen med sikkerhed er rent.

"Vi beklager naturligvis de gener, som dette påfører nogle af vores kunder. Det drejer sig om et komplekst vandbrud i Elmegade, og det står og skyller lige nu. Folk i husstandene skal blot følge reglerne for en sikkerheds skyld. Lige så snart, at vandet igen er af god kvalitet, får de besked fra os,” siger Karsten Poulsen, der er afdelingsleder, i Vand, Spildevand og Rens, Kalundborg Forsyning, og fortsætter: ”Når vi igen får gode prøveresultater tilbage, udfører vi reparationen på røret, og kontakter derefter hver enkelt forbruger, der er berørt af situationen.”

Løbesedler

Kalundborg Forsyning har været ude med løbesedler her til morgen. Alle de berørte husstande har fået besøg, og har man ikke været hjemme til at åbne døren og få stukket en løbeseddel i hånden, er den blevet klistret på hoveddøren.

Karsten Poulsen fortæller, at en sådan brud jo desværre altid kan ske, men at det også er ældre ledninger, der er tale om i bl.a. Elmegade.

”Både kommune og forsyning er klar over, at det er af ældre dato, og vi er i gang med at lægge en renoveringsplan sammen med kommunen, men det er bare er et meget komplekst trafikknudepunkt i Kalundborg, så vi vil gerne gøre det på den rigtige måde af én gang for at genere borgerne så lidt som muligt,” siger han.

Sådan bruger du vandet

  • Vand til drikkebrug og madlavning skal opvarmes til 100 0C i mindst 2 minutter. Det er vigtigt at både temperatur (spilkogning) og tid overholdes.
  • En effektiv kogning kan ske ved brug af en almindelig kedel eller gryde. Ved brug af elkedel gives en portion vand to opkog med 2-5 minutters mellemrum.
  • Kaffe- og temaskiner kan ikke benyttes, fordi vandet sjældent når en temperatur på 100 0C i 2 minutter. Kaffe og the skal laves af kogende vand.
  • Vand, som ikke er kogt, må ikke benyttes til skylning af salat og rå grøntsager.
  • Vand som ikke er kogt, må ikke benyttes til tandbørstning eller rensning af proteser og lignende.
  • Hvis vandet ikke afgiver smag eller lugt til fødevarerne, kan det anvendes til kogning af kartofler, spaghetti og lignende.
  • Vandet kan anvendes ved maskinvask ved en temperatur på mindst 60 0C.
  • Vandet kan bruges til bruse- og karbad, men vær opmærksom på at børn ikke drikker af vandet.
  • Vandet må ikke bruges til opvask i hånden.

Del