Klar til at starte nyt erhvervseventyr i Kalundborg

"Lige nu er vi en produktionsvirksomhed, med det vi skal lave lige her, er vi de eneste i hele verden der kan lige nu, så udover at være en produktionsvirksomhed er vi dybest set også en teknologivirksomhed med en viden som kan anvendes andre steder i verden.”

Klar til at starte nyt erhvervseventyr i Kalundborg Det første halm blev kørt ind i den store halmlade mandag formiddag, her overvåget af administrerende direktør Henrik Maimann og erhvervsmand Karsten Ree. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Det tidligere Inbicon fabriksanlæg i Kalundborg, som i april 2020 blev solgt til den kendte erhvervsmand Karsten Ree, er nu efter ombygning, klar til at starte op med produktion af bioethanol, og til efteråret produktion af et præbiotika som bruges som tilsætning i fødevarer. Fabrikken bruger halm som råvarer og mandag blev de to første læs halm kørt ind. Ree Energy har samtidig skiftet navn til Meliora Bio.

Karsten Ree Holding, med den kendte erhvervsmand Karsten Ree i spidsen, overtog den 1. april 2020 den tidligere Inbicon fabrik i Kalundborg, beliggende på Asnæsværkets område, og dannede RE Energy med formålet, at udvikle og drive fabrikken. Alle ressourcer blev dog i første omgang kastet ind i kampen om fremstilling af ethanol til sanitære formål på grund af COVID-19 situationen, med en fermenteret alkoholbase fra Carlsbergs bryggeri i Fredericia som råvare.

Siden produktionen af ethanol til håndsprit har håndværkere været i gang med at bygge anlægget om og der er bygget til, så der fremover kan fremstilles både bioethanol, som bruges til iblanding i benzin, samt et sideprodukt som skal bruges til fremstilling af et præbiotika der bruges som tilsætning i fødevarer, fx i morgenmadsprodukter til at sikre en sund tarmflora.

Klar til test

Ombygningen er nu så langt, at fabriksanlægget til bioethanol er klar til at starte op og køre de første test, det blev markeret mandag hvor landmænd og vognmænd, sammen med bestyrelsesformand Christian Ree og Carsten Ree fra Ree Holding, var inviteret til at overvære, at de to første læs halm blev kørt ind og læsset af i den store halmlade, der kan rumme 400 tons halm.

”Vi er nu så langt, at vi kan starte anlægget op for produktion af bioethanol, der skal køres en række test og efter sommerferien er vi klar til at starte en egentlig produktion,” fortæller Henrik Maimann, administrerende direktør på fabriksanlægget i Kalundborg.

Når halmen har været gennem den første del af anlægget og blevet til to slags sirup, deles de to produkter i to strømme, den grove del laves der bioehtanol af, og den fine del sendes til den fabrik som netop nu er ved at blive opført ved siden af bioraffinaderiet, her bliver det renset og bliver så til en præbiotika som bruges som tilsætning i fødevarer. Bioaffaldet sendes til Kalundborg Bioenergi, som er nærmeste nabo, og bliver til biogas, og den sidste rest halm presses og kan brændes af i Ørsteds nye blok og dermed blive til fjernvarme til byens borgere.

På den 1600 kvadmeter store fabrik, som lige nu er under opførelse ved siden af det eksisterende fabriksanlæg, skal der produceres 4 millioner kilo præbiotika om året. Det er den canadiske ingrediensproducent, Comet Bio som skal stå for fremstillingen i samarbejde med Meliora Bio.

Den del af anlægget skal være klar til at køre test i november måned.

Nyt navn

Da Karsten Ree Holding i 2020 købte fabrikken i Kalundborg, skulle der hurtigt findes et navn i forbindelse med opstart af håndspritproduktionen, men nu er navnet ændret til Meliora Bio i forbindelse med at produktionen af bioethanol kan sættes i drift.

”Navnet Ree Energy blev jo oprettet på bare et par dage tilbage i 2020 og den gang troede vi at vi ville være mere energi-fokuseret, men siden er aftalen med Comet Bio kommet til og derfor er vores erkendelse, at hvis vi kigger både nu men også fremover, så er vores fokus måske mere på andet end energi, det betyder, at vi stadigvæk kommer til at lave bioethanol men det er ikke usandsynligt et stykke ud i fremtiden, at produkterne kan bruges til noget andet og derfor var det tid til et navneskifte her samtidig med at vi sætter anlægget i drift,” fortæller Henrik Maimann, og bestyrelsesformand Christian Ree fortsætter,

”Det var også vigtigt for os at finde et navn som ikke blev en begrænsning, Ree Energy var ikke særligt opfindsomt, men mere tiltænkt at noget skulle vi hedde i forbindelse med den hurtige opstart. Nu har tingene udviklet sig og vi har fremtiden på plads, og det er vi rigtigt glade for.

Lige nu er vi en produktionsvirksomhed, med det vi skal lave lige her, er vi de eneste i hele verden der kan lige nu, så udover at være en produktionsvirksomhed er vi dybest set også en teknologivirksomhed med en viden som kan anvendes andre steder i verden.”

Kalundborg et godt sted at være

Vi er meget glade for at være hvor vi er, nu lå fabriksanlægget her i Kalundborg, men havde vi haft valget så havde det stadigvæk ligget her, det er et enormt privilegie at ligge hvor vi gør i forhold til primært den befolkning og den viden der er med de medarbejdere vi har i lokalområdet, så er der noget infrastruktur som ligger tæt på som også er vitalt, så det er en god kombination vi er glade for, vi synes Kalundborg er et godt sted at være,” siger Christian Ree.

Meliora Bio:er et selskab i Karsten REE Holding gruppen, oprettet med formålet at udvikle og drive fabrikken i Kalundborg (det tidligere Inbicon) efter overtagelsen fra Ørsted 1. april 2020. I sommeren 2020 forestod RE Energy nødproduktion af ethanol under Rigspolitiet efter anmodning fra den Nationale Operative Stab.

Comet Bio: er et canadisk registreret selskab hjemmehørende i Ontario Canada og Schaumburg Illinois i USA. Selskabet udvikler og producerer unikke, sunde og bæredygtige fødevareprodukter baseret på egne patenterede processer. Comet Bio produktet Arrabina Arabinoxylan plantefiberekstrakt er en præbiotikafiber med unikke egenskaber i forhold til virkning og tolerance hos mennesker. For mere information: http://comet-bio.com/

Del