Klædt på til at søge fonde til spændende projekter
Mange foreninger arbejder på at skaffe penge til nye projekter i hele kommunen. Et kursusforløb har klædt deltagerne på til at søge en række fonde.
Af Jens Nielsen
Har din forening et projekt, I gerne vil søge fonde til? Sådan spurgte Kalundborg Kommune foreninger og lokalråd. Ni idrætsforeninger, fire lokalråd og fem forsamlingshuse har gennemgået et mini-uddannelsesforløb hvor deltagerne er blevet klædt på til at søge fonde.
Går I og tumler med en idé eller et projekt, hvor økonomien er en barriere, så kan vi måske hjælpe jer med at finde finansieringen! Sådan stod der i den invitation som Landdistriktsudvalget og Folkeoplysningsudvalget i Kalundborg Kommune sendte ud til alle forsamlingshuse, Få det fikset aktionsgrupper og folkeoplysende foreninger i hele kommunen.
Kalundborg Kommune tilbød nemlig, i samarbejde med Fundraiseren.dk, et mini-uddannelsesforløb, hvor deltagerne over fire moduler skulle arbejde med egne ideer/projekter og lave det til en egentlig fondsansøgning, som mere eller mindre nu er klar til afsendelse.
24 tilmeldte sig kursusforløbet, fordelt på ni idrætsforeninger, fire lokalråd og fem forsamlingshuse. Kursusforløbet har været en succes mener flere af deltagerne.
Blandt dem som deltog i kursusforløbet, var Søren Juul Nerenst og Sven Åge Ladefoged fra Gørlev og Omegns Lokalråd. Lokalrådet har et ønske om at etablere en oplevelses- og sansepark på arealet ved den Gamle Sukkerfabrik.
”Vi arbejder på at etablere en oplevelses- og sansepark som skal være for såvel unge som ældre, som skal ligge ved Basen på området ved den gamle sukkerfabrik, et projekt til godt 2 mio. kr. og vi forestiller os, at nogle af pengene skal komme fra ’Få det fikset’ puljen, resten skal vi skaffe fra fonde og vi har lært, at har du selv nogle penge så er det nemmere at få fonde til også at bidrage,” fortæller Søren Juul Nerenst, formand for Gørlev og Omegns Lokalråd, og fortsætter, ”Vi er blevet meget klogere på fundraising efter at have deltaget på kurset og det var en meget kompetent og dygtig foredragsholder.”
Vi har fået nogle gode værktøjer med hjem som vi kan bruge fremadrettet i den proces vi skal igennem i forhold til at få skabt en oplevelses- og sansepark og i forhold til at spille kortene rigtigt når der skal søges fonde,” fortæller Sven Åge Ladefoged, der er kasserer i lokalrådet.
Andre deltagere på kurset har arbejdet med projekter som fx, at skaffe penge til solceller på et forsamlingshus og en kortfordelingsmaskine til Bridgeklubben og i Sæby arbejder beboerforeningen med, at etablere en æblelund i forbindelse med den nye klimaskov.
”Vi er meget positive efter at have deltaget i kursusrækken, vi har fået et indblik i hvad der skal til og vi har også fået nogle tips til hvad der skal stå i en fondsansøgning og har allerede de første ansøgninger klar til at blive sendt,” fortæller Lasse Rask Jensen, formand for Sæby Hallenslev Beboerforening, og fortsætter, Vi vil søge penge til en æblelund med gamle sjællandske æblesorter, som skal placeres i forbindelse med den nye klimaskov i Sæby. Der er faktisk 35 forskellige sorter, en af dem er Søbjerg æblet som stammer her fra området omkring Høng. Vi skal bruge op mod 200.000 kr. for at etablere æblelunden. Vi håber at Kalundborg Kommune vil hjælpe med noget af beløbet, måske fra ’Få det fikset’ midler, resten skal vi skaffe via fonde.”
Frivillige i kommunen gør bl.a. brug af adgangen til Fonde.dk når der skal skaffes penge til nye projekter, og behovet er ikke blevet mindre i forbindelse med udmøntningen af Få det fikset puljen, som er blevet besluttet igen som del af budget 2023.
Her ser Kalundborg Kommune en tendens til, at mange aktionsgrupper i de 22 byer og frivillige i landdistrikterne anvender få det fikset midlerne som medfinansiering for at kunne søge fonde om større projekter.