Kattegatforbindelsen er stadigvæk sprællevende

Borgerforeningen ‘Kattegatforbindelsen - JA TAK’ mener, at Kattegatforbindelsen er sprællevende og blot er sat på politisk pause. 

Kattegatforbindelsen er stadigvæk sprællevende

Af Jens Nielsen

Hos borgerforeningen ‘Kattegatforbindelsen - JA TAK’ læser man med glæde og interesse den forundersøgelse, som Vejdirektoratet med flere udgav i denne uge og kalder Kattegatforbindelsen for sprællevende, men på kort politisk pause.

Den længe ventede forundersøgelse på en måske kommende Kattegatforbindelse blev offentliggjort onsdag i denne uge og i den forbindelse sagde transportminister Trine Bramsen (S), at forundersøgelsen "ikke giver grundlag for at igangsætte projektet", og at der kan være behov for yderligere undersøgelser, før en eventuel VVM sættes i gang. ”Således vil der ikke blive iværksat konkrete anlægsaktiviteter.”

Det fik mange til at tro, at nu er det store projekt udskudt i mange år eller allerbedst lagt i graven.

Men borgerforeningen ‘Kattegatforbindelsen - JA TAK’ mener, at Kattegatforbindelsen er sprællevende og blot er sat på politisk pause. 

“Undersøgelsen er sød musik i vores ører. Analysen af en fast forbindelse over Kattegat bekræfter til fulde vores forventninger. Rapporten viser, at Kattegatforbindelsen vil forbinde Danmark i uset grad og være en betragtelig samfundsøkonomisk gave til landets borgere,” siger formand, Niels Kier Rye i en pressemeddelelse.

Om de konkrete fordele ved broen forklarer Niels Kier Rye:

“Forundersøgelsen bekræfter, at rejsetiden mellem Aarhus og København forkortes markant for både biler og offentlig transport. Helt basalt betyder en fremtidig Kattegatforbindelse, at helt almindelige borgere og helt almindelige små og mellemstore virksomheder, som Danmark har så mange af, får kortere vej mellem vores landsdele. Broen er derfor langt fra et elitært prestigeprojekt, men en håndfast forbedring for almindelige mennesker. Det har vi nu sort på hvidt i den hidtil mest grundige faglige vurdering.”

Kort politisk pause

Forud for offentliggørelsen havde den store trafikpolitiske forligskreds i Folketinget aftalt borgfred om spørgsmålet om en endnu mere grundig analyse, VVM. Man vil ikke træffe beslutning om konkrete anlægsaktiviteter eller VVM-undersøgelse på nuværende tidspunkt, men have undersøgt spørgsmål om klima, miljø og borgerpåvirkning nærmere.

Den politiske håndtering af sagen tager foreningen ‘Kattegatforbindelsen - JA TAK’ med tålmodighed og respekt.

“VI havde gerne set, at en endnu grundigere undersøgelse blev sat i gang nu. Omvendt respekterer og forstår vi folkestyret. Der er berettigede bekymringer, som nu skal have ekstra analyse og betænkningstid, før politikerne vil træffe beslutning. Det er fair, og hver en sten skal selvfølgelig vendes. Det har vi kun interesse i. Vi antager samtidig, at den parlamentariske situation med et snarligt folketingsvalg har betyder, at man ikke vil diskutere denne sag op mod et valg. Som vi hører udtalelserne, er Kattegatforbindelsen ikke en død sild, men en sprællevende rødspætte. Og den bliver kun mere levende, jo mere den nu bliver undersøgt til bunds. Det bliver en kort politisk pause,” siger Niels Kier Rye i den udsendte pressemeddelelse.

Del