Katestrofeøvelse: Åbent kranie- og bækkenbrud

Til katestrofeøvelsen har de "tilskadekomne" fx åbent kraniebrud, tarmen hængende ud af maven, en arm der er revet af, åbent benbrud og bækkenbrud.

Katestrofeøvelse: Åbent kranie- og bækkenbrud
De frivillige brandfolk fra Kalundborg, Odsherred og Holbæk var i dag på kursus i en slags katestrofeberedskab, hvor flere frivillige havde meldt sig til at spille tilskadekomne, og i den forbindelse blev de sminket til at ligne, at de havde forskellige skader. Foto: Gitte Korsgaard

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Søndag afholdt frivilligenheden afdeling Vest i Kalundborg, der hører under Vestsjællands Brandvæsen, førstehjælpskursus i en form for katestrofehåndtering således, at de frivillige kan hjælpe til, hvis der kommer en situation, hvor der bliver brug for dem.

De frivillige brandfolk har afholdt kursus over tre dage, og søndag var kursets sidste dag, hvorefter de 12 kursister er uddannet til det, man kalder behandlerpladsassistenter, som er en funktion, der er yderst vigtig, hvis sker en katastrofesituation et eller andet sted i samfundet. Altså en hændelse, hvor det normale beredskab ikke slår til.

“Så kan vi blive indsat på det, man kalder en fremskudt skadestue ude i felten, der er en slags midlertidig skadestue. Vores mål er, at vi gerne vil kunne være en del af det kriseberedskab, der er i samfundet, hvis der skulle ske en større hændelse. Vi vil gerne kunne hjælpe med mere end at slukke brande i sådan en situation, hvor det handler om at hjælpe så mange som muligt, så hurtigt som muligt. På sådan en behandlerplads vil der typisk være en koordinerende læge, en behandlerpladsleder og seks behandlerplads assistenter. Derudover x antal redningsfolk, der bringer de tilskadekommende ind. I dag er vi på behandlerpladsen og lærer, hvordan vi skal håndtere de forskellige sårede,” fortæller Palle Nielsen, der er teamkoordinator i afdeling Vest i Kalundborg.

Tilskadekomne efter en eksplosion

Kurset er specielt tilrettelagt til de frivillige brandfolk, da de har noget baggrundsviden i forvejen i kraft af den uddannelse, de allerde har inden for brandvæsnet. Det er repræsentanter fra alle tre frivillige afdelinger, der hører under Vestsjællands Brandvæsen, nemlig Vest, som er Kalundborg, Nord, som er Odsherred og Midt, som er Holbæk. Hovedparten af kursisterne er dog fra Kalundborg.

“Vi har ikke alle samme uddannelsesniveau, som de profesionelle brandfolk. Men vores speciale her er førstehjælp, vi tager fx også ud som førstehjælpsvagter til forskellige arrangerer i lokalområdet, såsom Stafet for Livet, Kalundborg Rock’er, Cykelcross osv.,” fortæller Palle Nielsen, og fortsætter: “Øvelsen i dag går ud på, at der er sket en stor katastrofe i nærområdet - en eksplosion, og nu har vi en halv time, så vælter det ind med tilskadekommende. Vi skal så lave en hurtig undersøgelse, behandle og prioritere rækkefølge af tilskadekomne. Vi skal have det til at fungere på ganske kort tid.”

Til øvelsen har de fået frivillige til at hjælpe. De spiller tilskadekomne og bliver sminket alt efter, hvad de skal forestille at fejle. Brandfolkene opgave er så at hjælpe de tilskadekomne bedst muligt. En har fx åbent kraniebrud, en andens tarm hænger ud af maven efter eksplosionen, en er blevet kastet ind i noget glas, en har fået revet sin arm af, en har åbent benbrud og en har bækkenbrud.

De tilskadekomne bliver inddelt i tre grupper – 1, 2 og 3 ud fra, hvor alvorligt de er kommet til skade, og deraf hvor hurtig de skal have hjælp.

Aktuelt med katestrofeøvelse i Kalundborg

Palle Nielsen er ikke i tvivl om, at det er en god idé, at de frivillige brandfolk får et sådan kursus, da Kalundborg er en industriby med mange store virksomheder, hvor der potentielt kan ske en katastrofe, og der bliver brug for mange hænder.

“Vi har store virksomheder i byen, og sker der pludselig en voldsom hændelse på en af dem, kunne man forestille sig, at der kunne komme en situation, hvor det normale beredskab har brug for hjælp, og det vil vi gerne kunne hjælpe med,” slutter han af med at fortælle, inden han fortsætter med at hjælpe de “tilskadekomne”.

Del