Kalundborgs historie oplevet fra børnehøjde
Eleverne arbejder sammen om at lægge mærke til særlige steder i byen, sikkert steder som eleverne har set flere gange, men som de ikke ved noget særligt om.

Af journalist Sonja Husted Rasmussen
Peter Hermanns fortid som lærer fornægtede sig ikke. Han fik børnene til at lytte, da han guidede dem gennem Kalundborg.
- Jeg elsker springvandet!
Sådan lød det fra en af pigerne, der var med på en guidet tur gennem Kalundborg, ledet af Peter Hermann, der om nogen kender byen. Han fik brug for både sin historiske viden og sine pædagogiske evner, da han viste en flok børn fra 0. og 1. klasse fra Rørby Skole nogle af Kalundborgs seværdigheder – en af dem var netop springvandet.
Turen var et led i 4,5 ugers projektorienteret undervisning for alle lærere og elever på Rørby Skole, fortæller lærer i 1. klasse Stine Foersom, der var af sted med børnene sammen med et par kolleger.
Projektets overskrift for hele skolen er Kalundborg. I 0. og 1. klasse arbejder eleverne sammen om at lægge mærke til særlige steder i byen, sikkert steder som eleverne har set flere gange, men som de ikke ved noget særligt om:
- Vi vil gerne åbne elevernes øjne for byen, så de ved noget om det, de ser, siger Stine Foersum.
For at samle viden, allierede gruppen sig med Peter Hermann, der på turen formåede at få børnene til at lytte.
På ønskesedlen over steder, børn og voksne gerne ville besøge, var Møllebakketrappen, gavlmaleriet, vandkunsten, Esbern Snare og Vor Frue Kirke. Efter byvandringen gik turen til Havneparken, hvor indholdet af de med bragte madpakker blev spist med god appetit, og så gik turen hjem igen med bybussen.
Første stop var Møllebakketrappen, og børnene fik stillet opgaven: Hvor mange trin er der til tops på trappen? Der var flere bud, men en af pigerne havde det rigtige svar: 99 trin.
Deltagerne fik også afklaret, at det ikke er drager men derimod de to løver fra det sønderjyske rigsvåben, der pryder Genforeningsstenen.
Kalundborgs velgører
Et par skridt videre ventede springvandet, og børnene fik den rørende historie om Kalundborgs velgører, Finn Assens, der havde skænket det, både til glæde for kalundborgenserne og byens gæster og for at ære sine elskede forældre.
Hvad står der på vandkunsten? Som strålen her går op og ned, således gør vort liv, citerede Peter Hermann. Den tekst havde Finn Assens skrevet, og der står også: I taknemmelig erindring om mor og far.
Hvor kommer vandet fra? Det spørgsmål var der flere svar på: Fra havet, måske kloakvand, drikkevand? Nej, nej, vandforsyningen kommer fra en vandrig kilde på Møllebakken, og fremfor at pumpe vandet væk, forsyner det nu springvandet med frisk vand – og børnene kunne roligt dyppe fingrene i vandet. Det er rent, for kommunen sørger for at rense springvandet hver eneste morgen. Det største problem er, når nogen smider cigaretskod i vandet. Det sker, og vandkunsten har derfor fået tilnavnet: Byens største askebæger.
På Klostertorvet fik børnene mulighed for at gå i kirke, nemlig ved at tage på en tidsrejse og gå ind mellem de kobberfliser, der afmærker, hvor klosterkirken engang lå.
Kalundborgs grundlægger
På det gamle torv mødte de unge gæster Kalundborgs grundlægger i form af statuen af Esbern Snare. Peter Hermann gennemgik symbolerne, som kunstneren Erik Varming forsynede statuen med, og som viser, at Esbern Snare både var en sejrrig hærfører og en dygtig bygmester.
Dertil kunne han føje titlen som byplanlægger til sit cv, for ham tilskrives det, at han lod anlægge tre veje op mod den fem-tårnede kirke: Mellemgaden (nu Adelgade) Strandgaden (nu Præstegaden) og Søgaden (Nu Munkesøgade). Sådan har vejføringen nu været i 800 år.
Kalundborg for alle aldersgrupper
I løbet af den projektorienterede undervisning på Rørby Skole arbejder 2. og 3. klasse med Kalundborg By fra middelalderen til nu.
Skolens mellemtrin arbejder på at lære Kalundborg at kende, så de kan ”sælge” den videre til byens unge for at få dem til at blive boende og til landets børnefamilier for at få dem til at flytte hertil.
Alle skolens elever udstiller resultatet af deres arbejde på skolen 19. juni.
Fra besøget i Kalundborg har 0. og 1. klasserne hentet inspiration til at fremstille deres helt eget springvand.