Kalundborg Symbiose – før, nu og i fremtiden

Den udvikling og meget andet vil Kalundborg Symbiose gerne fortælle mere om i anledning af, at den fylder 50 år.

Kalundborg Symbiose – før, nu og i fremtiden
Kalundborg Symbiose fylder 50 år og afholder arrangement for alle interesserede. Arkivfoto: Jens Nielsen.

kontakt@tv-kalundborg.dk

Når man kører igennem industrikvarteret i Kalundborg, møder man de karakteristiske grønne rør, som forbinder flere af virksomhederne i Kalundborg Symbiose. De grønne rør fordeler damp fra Asnæsværket til symbiosepartnere og leverer fjernvarme til byen. Engang var dampen overskud fra produktion af elektricitet på Asnæsværket, men i dag er modellen helt anderledes. Den udvikling og meget andet vil Kalundborg Symbiose gerne fortælle mere om i anledning af, at den fylder 50 år.

I 50 år har Kalundborg Symbiose været et forbillede for cirkulær produktion i hele verden og med til at markedsføre Danmark, som et grønt foregangsland. Private og offentlige virksomheder på tværs af sektorer er fysisk forbundet i Symbiosen og deler deres overskud af energi, vand og materialer med hinanden, så én virksomheds overskudsprodukt kan give værdi i en anden.

Alle er velkomne

I anledning af Kalundborg Symbioses 50-års jubilæum er alle interesserede inviteret til et lille arrangement i Helix Lab. På dagen kan man blandt andet møde Symbiosens virksomheder og nogle af de ildsjæle, der brænder for industrielle symbioser. Man får også mulighed for at dykke ned i Kalundborg Symbiosens historie i et museumsrum, ligesom der vil være en kort præsentation af fjernkølingsprojektet og fremtidige samarbejder.

Arrangementet finder sted i den store trappesal i Helix Lab, mandag den 30. januar kl. 15 – 17. Tilmeldingen er stadig åben. Man kan se programmet og tilmelde sig på Kalundborg Symbiosens hjemmeside: Kalundborg Symbiose – før, nu og i fremtiden - Kalundborg Symbiose (symbiosis.dk).

Fakta om Kalundborg Symbiose

Kalundborg Symbiose er et enestående eksempel på, hvordan industrien kan producere på en bæredygtig måde, der både er skånsom for miljøet og samtidig skaber vækst. Siden 1972, hvor det første symbioseprojekt blev etableret, er offentlige og private virksomheder i Kalundborg gået sammen om at udnytte ressourcerne endnu bedre end en enkelt virksomhed kunne gøre alene. Det har over årene skabt et helt unikt industrielt økosystem, der med udvidelsen af medlemskredsen består af flere end 20 forskellige strømme. Kalundborg Symbiose er en almennyttig forening, der består af følgende medlemmer: Argo, Avista Green, Boehringer Ingelheim, Chr. Hansen, Kalundborg Bioenergi, Kalundborg Forsyning, Kalundborg Kommune, Kalundborg Refinery, Meliora Bio, Novo Nordisk, Novozymes, Saint–GobainGyproc, UnibioogØrsted.

Del