Kalundborg som Danmarks vildeste kommune.

Læserbrev: Kalundborg som Danmarks vildeste kommune

Jeg tror de fleste kan huske hvordan bilruderne var fyldt med insekter, når turen gik ud i sommerlandet, sådan er det ikke længere. Det er ikke bare noget vi kan se på bilruderne, de kloge siger at det er over 80% af “massen” af insekter der er forsvundet de sidste 30 år.

Kalundborg Kommune er fuld af muligheder for mere vild natur, der er både sø, hav, skov, skrænt, mark og eng. De muligheder skal vi gribe, og gå foran for at andre, hvad der er, der gør Kalundborg Kommune så fantastisk. Derfor synes jeg, at vi skal tilmelde os den landsdækkende kommunekonkurrence om at være Danmarks vildeste naturkommune - så vi ikke bare gør noget godt for kommunens natur og insekter, men også reklamerer for det samtidigt.

Det sagde jeg højt for en måned siden, og det er da også blevet “drøftet” (hvad så end det betyder) på teknik og miljøudvalget sidenhen. Men altså kom nu Martin Damm, hvorfor så fodslæbende, det er da bare at komme igang. Der er så mange konkrete ideer allerede derude bare spørg Slagelse og Sorø kommune - de er både tilmeldte og godt igang med at udvikle biodiversiteten sammen med borgerne. Det skal vi også!

Men hvad nu med servicerammen og kassen! Frygt ej! Mange initiativer kan løses for de penge vi bruger idag, og gennem tætte samarbejder med boligforeninger, erhvervsliv og staten. Vi kan altså lade muldvarpeskindet blive i lommen og stadig gøre en masse - det handler om at have vilje til at gøre noget. 

Uanset hvad så har insekterne mistet deres levesteder, fordi landbrug, skovbrug, vækst og industri fylder landskabet som aldrig før, og derfor er der ikke mere den natur som giver insekterne et levested. Derfor er det ikke kun på marker og i skov de skal kunne finde levesteder og næring, men også i byerne. Her kan vi allesammen gøre lidt for at hjælpe vi kan for eksempel så blomster og plante blomstrende træer for insekter og sommerfugle. Flere insekter medfører flere fugle. Det kan også bare være en bunke kvas til et pindsvin i det ene hjørne af haven, et insekthotel, vand i haven og en plet græs der får lov at gro langt til et græslandskab.

Nikolaj Lykke Vad, kandidat til kommunalbestyrelsen for Socialdemokratiet.

Del