Kalundborg mister 60 mio. kr. årligt

Det er sådan, at de rige kommuner overfører penge til de mindre rige kommuner, og det er kommet Kalundborg til gode i flere år, men nu reduceres ”fattighjælpen” til Kalundborg Kommune.

Kalundborg mister 60 mio. kr. årligt
Foto: Kalundborg Kommune

Af Jens Nielsen

Kalundborg Kommune får fremover 60 mio. kr. mindre i tilskud og udligning.  De næste år frem i tiden vil der således ikke være de samme muligheder for at ekstra velfærd og nye anlæg i Kalundborg Kommune. 

Kalundborg Kommune har haft flere år, hvor der er brugt alle de penge, der var muligt til både velfærd og nye anlæg i forhold til de regler, der er udstukket af regeringen. I flere år har Kalundborg været den kommune i Region Sjælland, som har investeret mest, men sådan bliver det ikke de næste to til tre år frem i tiden.

I 2025 modtager Kalundborg Kommune nemlig omkring 60 mio. kr. mindre i udligning og tilskud i forhold til tidligere. Det er nemlig sådan, at de rige kommuner overfører penge til de mindre rige kommuner, og det er kommet Kalundborg til gode i flere år, men nu reduceres ”fattighjælpen” til Kalundborg Kommune.

”Det går jo faktisk meget godt, og når det går godt, så får Kalundborg Kommune færre tilskud i årene fremover. Vi oplever en indkomstvækst i Kalundborg Kommune, der er rigtigt mange i arbejde og folk tjener flere penge. Men det betyder også, at vi ikke får så meget støtte. Og som man udjævner indtægter, udjævner man også udgifter, og vi er en socialt belastet kommune med mange på overførselsindkomst og familier med ondt i livet, men de tal er også blevet bedre.

Det er positivt, men så får vi ikke så mange penge af fællesskabet, og udfordringen er, at pengene bliver trukket med det samme, mens de bedre indtægter plus de færre udgifter er længere om at slå igennem. Der bliver derfor nogle år, hvor vi har færre penge til både velfærd og anlæg. Det er omkring 60 mio. kr., der forsvinder,” fortæller borgmester Martin Damm (V), og fortsætter: ”Vi har i flere år kørt med foden godt på speederen, men nu letter vi foden fra speederen. Men det er ikke sådan, at vi klodser bremsen, vi kan dog ikke længere være den kommune, som kører med den højeste vækst i udgifter til velfærd og den højeste til anlæg i vores region.” 

Martin Damm oplyser, at der ikke bliver færre penge, end der hidtil har været brugt til velfærd, men der bliver ikke mulighed for at fylde ekstra på for at nå det serviceloft, som er udstukket af regeringen. 

Kalundborg Kommune modtager også en del af selskabsskatten fra de store virksomheder, men selv om det går godt for erhvervslivet lige nu, så går der tre år efter, at der er aflagt regnskab før, at Kalundborg Kommune får del i selskabsskatten. Så det regnskab, som fx Novo Nordisk har afleveret for 2023, der får Kalundborg Kommune først del i pengene i 2026.

Lige nu er kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune i gang med forhandlingerne for at få enderne til at nå sammen om næste års ’husholdningsbudget’.

Del