Kalundborg ligger pænt hvad angår grøn energi

Der er stor forskel på, hvor meget grøn energi der produceres i de sjællandske kommuner. DI opfordrer kommunerne til at gøre det hurtigt og nemt at investere i produktion af grøn strøm. Kalundborg ligger pænt, men kan gøre det endnu bedre.

Kalundborg ligger pænt hvad angår grøn energi
I Kalundborg kommune producerer vindmøller på land og solceller grøn strøm til at dække det, der svarer til 61.800 husstandes forbrug. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

I Lolland og Kalundborg kommuner producerer vindmøller på land og solceller grøn strøm til at dække det, der svarer til henholdsvis 191.400 og 61.800 husstandes forbrug. I Solrød og Greve produceres derimod kun grøn strøm svarende til henholdsvis cirka 1.100 og 2.000 husstandes forbrug. Det skriver Ritzau i en pressemeddelelse fredag.

Der er stor forskel på, hvor meget grøn energi der produceres i de sjællandske kommuner. DI opfordrer kommunerne til at gøre det hurtigt og nemt at investere i produktion af grøn strøm. I hele Region Sjælland producerer solceller og vindmøller på land strøm svarende til 529.200 husstandes forbrug. Det viser en analyse fra Dansk Industri.

Vi skal producere mere grøn energi

Der er i den grad grøn strøm i stikkontakten i Lolland Kommune, og det er særligt vindmøller på land, som leverer den grønne strøm. Lolland er virkelig foran alle andre kommuner i Region Sjælland på det her område. Det er nødvendigt, at resten af kommunerne i regionen får sat fart på udbygningen af solceller, vindmøller og andre grønne energianlæg. Vi bør lokalt her på Sjælland producere langt mere grøn strøm. Ellers bliver vi aldrig fri af russisk gas eller CO2-neutrale i 2045. Vores lokale virksomheder har også behov for grøn strøm til deres produktion, og her kommer vi ikke langt med den forholdsvis lave produktion af grøn strøm, som flere kommuner har,” siger formand for DI Vestsjælland, Jan Bybjerg Pedersen, og fortsætter: Der er helt klart potentiale for at udbygge produktionen af grøn strøm i rigtig mange af vores sjællandske kommuner. Det kræver en særlig indsats at tiltrække virksomheder, fonde og andre investorer, der vil investere i netop produktion af grøn strøm. Bl.a. hurtig sagsbehandling og arealer til anlæggene. Og både kommunen og politikerne skal også hjælpe til med at skabe medvind til solceller, vindmøller osv. hos de kommende naboer.”

Længst fremme med produktionen af grøn strøm

Den største andel af grøn strøm produceres i Jylland, men et par af kommunerne i Region Sjælland har dog fået godt gang i produktionen af grøn strøm. Lolland er i top 5 over de kommuner, der producerer mest grøn strøm. Kalundborg og Næstved er i top 20.

Snart producerer Lolland og Guldborgsund lige så meget grøn strøm, som de 15 andre kommuner i Region Sjælland tilsammen. Det siger lidt om, hvor stor forskel der er på, hvor langt fremme kommunerne er på den her dagsorden. Kalundborg og Næstved er de kommuner på Sjælland, som er længst fremme med produktionen af grøn strøm. Det er meget positivt, og jeg håber, at de kommuner som hænger lidt i bremsen på det her område, vil lære af kommuner med flere erfaringer. Det er nødvendigt, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, siger Jan Bybjerg Pedersen.

Fakta

Da efterspørgsel og udbud af grøn strøm sjældent passer sammen, vil produktionen af grøn strøm i praksis ikke gå til det antal husstande, det i teorien kan dække. Derudover eksporteres en del af strømmen til andre lande, og noget går til fx industrivirksomheder.

Del