Kalundborg Kommune er blevet udvalgt
I foråret blev Kalundborg Kommune udvalgt som én ud af 15 danske kommuner, der frem til 2027 skal være med til at videreudvikle programmet ”Fælles om ungelivet”.
Kalundborg Kommune skal sammen med 14 andre danske kommuner, Sundhedsstyrelsen og TrygFonden videreudvikle en dansk model for, hvordan kommunerne kan medvirke til at skabe rammen om et godt ungeliv uden rusmidler. ”Fælles om ungelivet” er navnet på programmet, og i august går arbejdet for alvor i gang.
I foråret blev Kalundborg Kommune udvalgt som én ud af 15 danske kommuner, der frem til 2027 skal være med til at videreudvikle programmet ”Fælles om ungelivet”. Kommunen kommer dermed til at være en vigtig brik i arbejdet med at løfte en stærk vision om, at danske unge skal have et godt ungeliv, hvor rusmidler ikke spiller en markant rolle. Et liv hvor tydelige og nærværende voksne skaber rammerne for og viser vejen til positive sociale fællesskaber og inspirerende ungemiljøer. Det ser man frem til at være en del af i Kalundborg Kommune, skriver kommunen i en pressemeddelelse.
”I Kalundborg Kommune har vi rammerne til at skabe et rigtigt godt ungeliv blandt andet gennem et vidtforgrenet foreningsliv. Vi har samtidig fokus på de unges behov for at få liv, hvor fællesskaber fylder meget – og rusmidler fylder meget lidt. Så vi ser frem til at komme i gang med arbejdet,” siger borgmester Martin Damm, Kalundborg Kommune.
Vil gerne supplere eksisterende indsatser
I Kalundborg Kommune har man længe været interesserede i at supplere de eksisterende indsatser på ungeområdet med ”Fælles om ungelivet”, og er derfor begejstrede for, at det nu er muligt at påbegynde indsatsen som programkommune i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, TrygFonden og de øvrige programkommuner.
”Vi kan se i vores ungeprofilundersøgelser, at vi har en særlig udfordring i forhold til rusmidler. Vores unge starter meget tidligt med alkohol og nikotinprodukter, og har et højt forbrug allerede i grundskolen. Med Fælles om ungelivet får vi en indsats, som både forebygger brug af rusmidler og samtidig fremmer de unges trivsel. Indsatsen fokuserer nemlig på at styrke de faktorer, der beskytter mod brug af rusmidler,” fortæller Anja Hedegaard, der er programkoordinator for Fælles om Ungelivet i Kalundborg Kommune.
De beskyttende faktorer
”Fælles om ungelivet er en ny tilgang, hvor vi med afsæt i data fra ungeprofilundersøgelsen samarbejder med forældre og lokalsamfund om at skabe rammer omkring de unge, der motiverer til et mindre alkoholforbrug og som beskytter mod brug af andre rusmidler,” siger Anja Hedegaard.
I programmet inddrager Kalundborg Kommune også de unge i udviklingen af nye ungefællesskaber i fritids-og foreningslivet, så de unge oplever, at de tilbud der er i lokalområdet, både er interessante og lette at blive en del af.
Et af grundprincipperne i ”Fælles om ungelivet” er, at det er de voksne, der har ansvaret for de unges alkohol- og festkultur. Netop det er et særligt fokusområde i indsatsen i Kalundborg Kommune.
”Når vi sammenligner med landsplan, ser vi, at en meget højere andel af forældre i vores kommune giver de unge lov til at drikke alkohol allerede i 7.-8.klasse. Det er også primært fra forældrene, de unge får alkoholen. Derfor har vi et særligt fokus på den vigtige rolle som forældre og andre voksne omkring de unge har som kulturbærere og kulturskabere,” siger Anja Hedegaard.
I Kalundborg Kommune er mange centrale og lokale aktører blevet aktiveret, for at ”Fælles om ungelivet” skal blive en succes. Fra myndighedsside er der et samarbejde mellem Børn, Læring og Uddannelse, Kultur og Fritid, UngKalundborg, Jobcentret, Børn og Familie samt Sundhed og Myndighed. Lokalt er kræfterne samlet omkring skoleledere, forældre, fritids- og foreningsliv og andre lokale aktører.
Islandsk model er blevet til dansk model
”Fælles om ungelivet” står på erfaringerne fra en pilotfase fra 2020-2024, hvor fem andre kommuner i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og TrygFonden har udviklet et koncept for, hvordan danske kommuner sammen med forældre og lokale aktører kan understøtte ungefællesskaber uden rusmidler. Inspirationen er hentet fra Island, hvor man er lykkedes med at vende udviklingen, så islandske unge ikke længere har Europas højeste alkoholforbrug, men i stedet har Europas laveste.
“Vi har skelet til den islandske model, men den klare ambition har været at udvikle et dansk koncept, der kan tilpasses lokalt. Det synes jeg i høj grad, at vi er lykkedes med i pilotfasen. Nu glæder vi os til at se det folde sig ud og udvikle sig endnu mere i de 15 kommuner til gavn for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i hele Danmark,” siger Niels Sandø, enhedschef i Forebyggelse og Ulighed i Sundhedsstyrelsen.
Underdirektør i TrygFonden Jette Jul Bruun supplerer: “Vi har sammen med Sundhedsstyrelsen og de fem pilotkommuner udviklet nogle meget konkrete redskaber, som vi håber, andre kommuner vil lade sig inspirere af – både de ti nye programkommuner, men også andre kommuner, som ønsker at skabe bedre rammer for et ungdomsliv uden rusmidler. ”Fælles om ungelivet” handler for os også om at skabe og udbrede en kulturforandring.”
Som ny programkommune i Fælles om ungelivet har Kalundborg Kommune fået tildelt Sorø Kommune som mentorkommune. Sorø Kommune er en af pilotkommunerne i Fælles om ungelivet, og kan derfor bidrage med en lang række erfaringer, der kan være særligt givtige i etableringsfasen.
Har man lyst til at læse mere, kan man gøre det på faellesomungelivet.dk