Kalundborg har den største vækst i landet

Årsagen skal findes i, at en række biotekvirksomheder som Novo Nordisk, Novozymes og en række følgeindustrier alle har hjemme i Kalundborg.

Kalundborg har den største vækst i landet
Arkivfoto: Jens Nielsen

Coronapandemiens indtog betød, at landets BNP faldt på landsplan i 2020, men i 18 kommuner kom man ud med positiv vækst. Den højeste vækstrate var i Kalundborg, hvor man er begunstiget af en biotekbranche i stor fremgang.

2020 var på alle måder et mærkværdigt år for Danmark og resten af verden, og når man gør det økonomiske regnebræt op, så adskiller 2020 sig også. For mens Danmarks BNP i årene 2015 til 2019 steg mellem 2 og 3,2 procent, så kom vi ud med et minus på 2,1 procent i 2020, oplyser KL.

Men når man ser på udviklingen rundt om i landet, så er historien meget mere nuanceret. Godt nok var der tilbagegang i 3 ud af 4 kommuner, men i 18 kommuner kom man ud af kriseåret med en positiv BNP-vækst. Fremgangen var mest markant i Kalundborg med et plus på 2 procent efterfulgt af Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe og Horsens med 1,7 procents vækst.

Opgørelsen vækker glæde men ikke overraskelse hos borgmester Martin Damm (V), der peger på, at årsagen skal findes i, at en række biotekvirksomheder som Novo Nordisk, Novozymes og en række følgeindustrier alle har hjemme i Kalundborg, og at de tilhører højværdibrancher med stor produktivitet og vækst.

”Det er blevet fortalt mange gange, men det stopper ikke med at være vildt, at mange af de ting, der ligger her, er i kategorien ”verdens største”. Det er verdens største insulinproduktion og verdens største enzymproduktion, der ligger i Kalundborg. Det hele er i meget stor skala og flytter derfor noget i sådan en måling, og også i et år, hvor mange brancher har været kriseramt,” siger Martin Damm.

De positive tendenser i Kalundborg ses også, når man ser på listen over, i hvilke kommuner der skabes mest BNP per indbygger. Her er Kalundborg kravlet yderligere to pladser op sammenlignet med 2019, så de nu har det sjettestørste BNP per indbygger.

”Biotekindustrien bliver ved med at udbygge i Kalundborg, og der sker nogle ret vilde investeringer. For eksempel annoncerede Novo Nordisk for nylig, at de vil investere 17 milliarder i et nyt byggeri, som vi ikke har set frugten af endnu. Så fordi vi har nogle brancher, der har vind i sejlene og samtidig udbygger, lader det til, at udviklingen går hurtigere i Kalundborg end andre steder,” siger Martin Damm.

Og han har ingen formodninger om, at udviklingen er slut. Han peger, at nye virksomheder bliver ved med at komme til Kalundborg. Udover Novo Nordisks enorme investering er fødevareingrediens-virksomheden Chr. Hansen i gang med at ombygge en tidligere fiskeoliefabrik, og sidste år flyttede Mærsk sin containertrafik fra Københavns Havn til en ny havn i Kalundborg, hvor AP Møller Terminals også har lejet en del af arealet.

Del