Kalundborg fejrer DR med bog om radiostationen

”Danmarks Radio, København-Kalundborg”, er på 180 sider, indbundet og rigt illustreret. Skrevet af journalist Niels Plaschke fra Kalundborg.

Kalundborg fejrer DR med bog om radiostationen
Samme dag som Danmarks Radio fylder 100 år, tirsdag d. 1. april, udkommer journalist Niels Plaschkes bog om radiostationen på Gisseløre – et imponerende værk fyldt med facts og anekdoter. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Samme dag som Danmarks Radio fylder 100 år, tirsdag d. 1. april, udkommer journalist Niels Plaschkes bog om radiostationen på Gisseløre – et imponerende værk fyldt med facts og anekdoter.

Den 1. april kan Danmarks Radio fejre 100. år. Som en lokal hyldest af jubilaren, præsenteres bogen ”Danmarks Radio, København-Kalundborg” med undertitlen ”National kulturarv & lokalt vartegn”.

Lanceringen finder sted på selve jubilæumsdagen, tirsdag d. 1. april, mellem kl. 15 & 17, på den ’kun’ 98 år gamle radiostation, Radiovej 10, på Gisseløre i Kalundborg.

”Danmarks Radio, København-Kalundborg”, er på 180 sider, indbundet og rigt illustreret. Skrevet af journalist Niels Plaschke fra Kalundborg og udgivet på Forlaget Almuebøger v. Viggo K. Pedersen.

Med bynavnet i stationskendingen, blev Kalundborg fra d. 29. august 1927, kendt langt ud over den nordlige halvkugle, da Statsradiofonien indviede den nye landsdækkende langbølgesender med ordene: »Hallo! Hallo! Her er Københavns Radio, 347 meter, og Kalundborg Radio, 1153 meter.«

Først i 1936, fik stationen den kending mange husker: »Danmarks Radio, København-Kalundborg.«.

Kendingen forsvandt i 1959, da det sabelraslende ”Statsradiofonien”, blev udskiftet med det mere moderne ”Danmarks Radio”.

»Danmarks Radio, København-Kalundborg.«, er beretningen om radiostationen og de to tårne på Gisseløre, men også en bog om radiofoniens udvikling i Danmark. Fra de luftbårne radiobølger blev opdaget i 1902 og frem til senderens lukning i 2023.

Den nu tavse sender og dens to tårne, spillede en uvurderlig rolle i opbygningen af det moderne danske velfærdssamfund. De er ikoner over en teknologi, som udbredte og formidlede dansk sprog og kultur, musik og nyheder, oplysning og underholdning.

I 80-året for befrielsen er »Danmarks Radio, København-Kalundborg.«, også en lokal beretning om besættelsestiden, hvor radiostationen d. 9. april 1940, var tyskernes vigtigste mål på Sjælland uden for København. Det var den også ved krigens afslutning. Blev tyskerne tvunget til at trække sig tilbage, lå der ordre om, at den skulle jævnes med jorden.

Danmarks Radio København-Kalundborg

Del