Kalundborg – Danmarks glemte hovedstad

”Målet med udstillingen er at give lokale såvel som turister et overblik i forhold til Kalundborgs middelalderlige historie med fokus på højbyen, hvor livet udfoldede sig i middelalderen mellem Vestborgen og Kalundborg Slot"

Kalundborg – Danmarks glemte hovedstad
På udstillingen kan man bl.a. prøve at løfte på en ringbrynje. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Det blev noget af et tilløbsstykke, da Kalundborg Museum åbnede deres nye udstilling Kalundborg – Danmarks glemte hovedstad, onsdag eftermiddag. En udstilling med fokus på Kalundborgs rolle som centrum i middelalderens Danmark.

På den nye udstilling kan man opleve alt om Esbern Snare, datteren Ingeborg og konger og dronninger, der boede i byen. Desuden kan man få svar på, hvorfor Kalundborg var Danmarks hovedstad i middelalderen og hvorfor Dannebrog er en del af byens historie. Alt sammen serveret med et drys danmarkshistorie og krydret med originale genstande og flotte billeder, som med garanti vil begejstre og give stof til eftertanke.

”Vi har kaldt udstillingen Danmarks glemte hovedstad og det har vi fordi vi gerne vil sætte spot på det faktum at Kalundborg var rigets administrative hovedstad fra midten af 1300-tallet og helt frem til omkring 1580. Kong Valdemar Atterdag befæstede i 1350 Kalundborg med en bymur med ikke mindre end 11 tårne, og han moderniserede slottet. Kalundborg blev hermed Nordens stærkeste fæstning,” sagde museumsdirektør Eskil Vagn Olsen i sin tale til de mange fremmødte gæster.

Det er Martin Pavón, formidlingsinspektør ved Museum Vestsjælland og Marlene Kramm, undervisnings- og udviklingsansvarlig hos Museum Vestsjælland, som står bag udstillingen på Kalundborg Museum.

”Målet med udstillingen er at give lokale såvel som turister et overblik i forhold til Kalundborgs middelalderlige historie med fokus på højbyen, hvor livet udfoldede sig i middelalderen mellem Vestborgen og Kalundborg Slot. Det er vores håb at gæsterne efter et besøg i udstillingen får lyst til at udforske mere af byens middelalderlige historie,” sagde Marlene Kramm, inden de mange gæster blev sluppet løs i udstillingslokalerne.

Dagen sluttede med en middelalder gudstjeneste i Vor Frue Kirke.

Del