Biblioteksblæksprutter med mere end otte arme

På Kalundborg Biblioteker varetager de ansatte et hav af opgaver som ikke kun har med udlån af bøger at gøre. Bibliotekerne er blevet nogle kulturelle knudepunkter, som binder kommunen sammen på allerbedste vis.

Biblioteksblæksprutter med mere end otte arme
Biblioteksleder Jette Mygind (th) og faglig koordinator, Stine Veisegaard, har gennem en del år været et fast makkerpar på Kalundborg Biblioteker. Foto: Merete Jensen

Af Merete Jensen, merete@tv-kalundborg.dk

Det er længe siden, at bibliotekaren var at finde bag et skrivebord, omgivet af hyldevis af støvede bøger i et rungende tyst lokale. På Kalundborg Biblioteker anno 2023 er ”bibliotekarens” job milevidt fra den gamle gængse opfattelse. Det er et moderne kulturelt omdrejningspunkt, hvor bogudlån og kulturformidling går hånd i hånd med et hav af andre spændende opgaver til glæde for både børn og voksne.

På ”hovedbiblioteket” på Klostertorvet er indretningen lys og moderne, og væk er alt det støvede og hengemte. I de hyggelige nicher finder man både læsegrupper, de kreative, studiegrupper, kunstudstilling, de avislæsende og dem, som er på intens jagt efter det næste litterære eventyr.

Inde i personaleafdelingen ligger ”kommandocentralen”, hvorfra Kalundborg Kommunes kulturformidling planlægges og koordineres af biblioteksleder Jette Mygind og faglig koordinator, Stine Veisegaard. I dag er bibliotekerne – både hovedbiblioteket i Kalundborg og de syv biblioteksfilialer – nogle topmoderne institutioner, kulturværesteder og kulturelle knudepunkter, hvor det ikke kun er muligt at låne litteratur, men et sted, hvor man via foredrag, kunst, oplæsning, musik og teater kan blive klogere på livet.

Servicerer knap 5000 børn

- Biblioteket er naturligvis stadig et sted, hvor man låner litteratur og finder oplysning om specifikke emner, men det er også et sted, hvor vi hjælper borgerne med myndighedsopgaver som f.eks. MitID, skift af læge, print og scan af dokumenter og lignende opgaver. Ud over dette, laver vi omkring 250 kulturelle arrangementer årligt, og flere projekter koordinerer vi med Liv i Forsamlingshusene og frivillige foreninger, fortæller faglig koordinator Stine Veisegaard.

Men faktisk ligger der langt flere arbejdsopgaver på de 24 fuldtidsansatte biblioteksmedarbejdere som dækker kommunens otte biblioteksfilialer. Børnekulturens område er fusioneret med biblioteket, og det betyder blandt andet, at der i skoleåret 2022/2023 er koordineret hele 469 undervisningsforløb på Kalundborg Kommunes 29 skoler og institutioner. I alt 4.973 børn bliver serviceret med materiale, teater, kunstforløb og musik.

- Vi har et stærkt korps af børnebibliotekarer som koordinerer disse forløb, og de gør et kæmpe stykke arbejde, fortæller biblioteksleder Jette Mygind. Hun fortsætter:

- Biblioteket er en vigtig indgang til en masse ting, og der er kommet mange nye muligheder for borgerne. Det er faktisk muligt at booke en bibliotekar, hvis man har brug for hjælp til at finde materiale til en opgave eller få hjælp til sin pc eller telefon. Vi har desuden et kreativt Makerspace LAB, hvor man kan fordybe sig i 3D-print, plakatmaskiner, træskærer-arbejde eller t-shirt-tryk, siger Jette Mygind. Stine Veisegaard supplerer:

- Hvis vi tæller alle vores funktioner sammen, så har vi alt lige fra busture til læsehunde, bogklubber, udstillinger, strikkeklub, undervisning, 42 læsekredse, højtlæsning, kreaværksteder, kørsel med bøger til ældre og bogdepot til arresten. Jo, vi dækker bredt – og så er der naturligvis alt det imellem såsom at være medudvikler på ”Kulturparker for ældre”, Bevægefestival, medarrangør af Kunst i Pinsen og vedligehold af hjemmeside. Ja, der er en grund til, at vi har blæksprutten som logo. Vi keder os bestemt ikke, siger Stine Veisegaard grinende.

Et berigende job

Jette Mygind og Stine Veisegaard har i mange år været et solidt makkerpar på den kulturelle front. Helt præcis har de arbejdet sammen siden 2007, hvor kommunesammenlægningen lagde op til nye muligheder inden for kultur- og litteraturområdet.

- Vi er glade og taknemmelige for, at så mange borgere har fået øjnene op for de mange kulturelle tiltag, vi har i kommunen. Kulturen binder folk sammen og skaber et rum for samvær. Man føler, at man har et fællesskab, og at man er en del af noget større, siger Stine Veisegaard. Hun påpeger også vigtigheden af, at der er kultur i landdistrikterne, så det gør det attraktivt at bosætte sig uden for de større byer.

- Heldigvis har vi et hav af frivillige og foreninger som hjælper med arrangementerne. Men vi tror også på, at vi med det store udbud af tilbud til både børn og voksne både glæder, gavner, motiverer og inspirerer til endnu mere kulturforståelse. Det er meget berigende at være en del af, siger Stine Veisegaard.

Del