Kærby Å er atter ren

Det var en fejl i Kalundborg Forsynings tekniske data, der førte til en utilsigtede udledning af spildevand i Kærby Å.

Kærby Å er atter ren
Kærby Å er nu renset.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Kalundborg Forsyning meddelte i begyndelsen af november, at man ville rense Kærby Å efter en ’miljøhændelse’ i åen. Tirsdag den 22. november afsluttes projektet og det til stor glæde for forsyningens direktør.

Det var en fejl i Kalundborg Forsynings tekniske data, der førte til en utilsigtede udledning af spildevand i Kærby Å. Forsyningen har brugt mere end en uge på at opdæmme og derefter rense en kvart kilometer af åens bund for slam.

”Det er bestemt ikke den slags opgaver, vi gør os mest i. Arbejdet har været omfattende og vi er gået grundigt, men også forsigtig til værk, da vi ønskede, at skåne åens miljø i det omfang, det er muligt,” siger direktør for Kalundborg Forsyning Hans-Martin Friis Møller, der ikke blot er glad for, at man handlede hurtigt i forbindelse med miljøhændelsen, men også at man nu står tilbage med en ren Kærby Å.

Tirsdag den 22. november bliver vandet ledt tilbage i åen, når man fjerner opdæmningen. Inden da har Kalundborg Forsyning rensede åens bund ved at spule slamlaget op, og samtidig suge det væk.

”Det er den mest skånsomme måde at rense åer og vandløb op på. Vi har forlænget projektet med et par dage, fordi vi skal genetablere en smule af sandbunden og lidt af åens sider. Det kan ikke undgås, man spuler lidt sand væk, når man renser på den måde. Kærby Å står nu renere end nogensinde før. Under opremsningen var det ikke kun slam, man stødte på, men der blev også fundet alt fra træsko til bilfælge, da vandet var drænet væk,” fortæller Heidi Braae, kloakmester og projektleder hos Kalundborg Forsyning, der har ansvaret for oprensningen.

”Vi er glade for, vi efterlader os en ren Kærby Å. Der er ikke grænser for, hvad vores folk har fundet i åen,” fortæller Heidi Braae, mens hun fremviser et bildæk, afsavede grene, gummistøvler, plastrør, en legetøjsspand og et hav af dåser og flasker, som alle er blevet fisket op under oprensningen.

En afledt effekt af ’miljøhændelsen’ er den store opmærksomhed, Kalundborg Forsyning har oplevet i forbindelse med oprensningen. Det har ført til adskillige henvendelser fra borgere.

”Jeg ved, vi har fået en del henvendelser fra folk, der har været ude og gå langs andre åer og vandløb, som har kontaktet os, fordi de synes, vandet ser beskidt eller forurenet ud. Det er vi glade for. Vi holder øje med alt vores infrastruktur, men som i tilfældet med Kærby Å, kan de tekniske data svigte os en sjælden gang. Vi tager derfor alle henvendelser meget seriøst, og er der den mindste mistanke, tager vi vandprøver. Fra den 22. november kan man igen frit færdes langs en ren Kærby Å,” fortæller Hans-Martin Friis Møller.

Del