Jobbet er så meget mere
Hun har truffet sit valg, fordi hun er glad for at arbejde med mennesker - og gerne vil gøre en forskel.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Victoria Færgemand Christiansen er 20 år. Hun er færdig som SOSU-assistent til maj næste år. En uddannelse, hun har valgt til trods for, at der indimellem bliver talt nedladende om jobbet som SOSU-assistent og SOSU-hjælper. Men det er Victoria ligeglad med, for hun har valgt jobbet, fordi hun er glad for at arbejde med mennesker - og gerne vil gøre en forskel.
En ung kvinde, hvor smilet når helt op til øjnene, sidder roligt på bænken en smuk solrig efterårsdag, og fortæller, uden slinger i valsen, sin historie om, hvorfor hun valgte at blive SOSU-assistent. Victoria bliver færdig med sin uddannelse til maj næste år, og hun er slet ikke i tvivl om, at retningen, som hun har valgt, er den rigtige.
”Jeg valgte uddannelsen, fordi jeg god til mennesker, og godt kan lide at møde nye mennesker og gøre en forskel for nogle mennesker, der har brug for det. Men egentlig er min plan, at videreuddanne mig som paramediciner eller Falckredder, men her er aldersgrænsen 21 år, så jeg skulle jo lave noget i mellemtiden. SOSU lukker op for mange muligheder, og jeg er faktisk rigtig glad for uddannelsen.”
SOSU er så meget mere end den almene opfattelse
Ifølge Victoria stemmer opfattelsen og virkeligheden af, hvad det vil sige at være SOSU, langt fra overens. Victoria bliver også til tider irriteret over det blakket ry, som uddannelsen har fået, men håber på, at flere vil sætte sig ind i, hvad det indebærer at være SOSU-assistent eller SOSU-hjælper, før man udtaler sig.
”Mange tror, at det er en let uddannelse. Jeg hører tit, at det er jo let, men det er det ikke. Jeg synes, det er tarveligt at udtale sig om noget, man ikke ved noget om. Mange mennesker ved slet ikke, hvad det egentlig indebærer at være SOSU-assistent. Måske de skulle sætte sig ind i det, før de dømmer en. Vi møder mange mennesker og mange problematikker, det handler altså om det menneskelige aspekt, men i høj grad også om faglighed. "Røvtørrer", undskyld udtrykket, men det er, hvad jeg hører fra folk. Men hør nu her, det er slet ikke, hvad det her handler om. Det er så meget mere. Som SOSU-assistent får man også medicin kompetencer altså faglig viden inden for de forskellige områder af medicinen. Jeg bliver nødt til at tænke udenom, og jeg ignorerer folks dumme kommentarer. Men min familie og venner forstod godt mit valg, og vigtigst af alt, jeg er selv glad for mit valg.”
Hun fortæller, at det er meget svært for nogle borgere at skulle have hjælp og bede om hjælp til nogle ting, som de let førhen kunne klare selv, og det kan hun godt forstå kan være grænseoverskridende.
”Nogle borgere synes fx det er flovt, at man har brug for hjælp til personlig hygiejne, og det er derfor vigtigt, hvem der kommer hos dem. Jeg kan godt forstå, at det kan være svært at acceptere, men jeg er samtidig glad for at kunne hjælpe et menneske, der har behov for hjælpen, og det er vigtigt, at borgeren ved det. At man gerne vil hjælpe. Det er fantastisk at kunne hjælpe nogen med helt basale behov. Behov, som de fleste tager for givet. Jeg bliver helt varm indeni, når man går fra et menneske, og man ved, at man har gjort en forskel for et menneske, at det man har gjort er værdsat.”
Snart til DM i Skills
Victoria har netop kvalificeret sig til DM sammen med sin makker Louise Andersen. De går begge på ZBC i Holbæk, og har begge netop været til Skole- og Regionsmesterskabet, og er nu gået videre til Skills 2023 i Fredericia.
”Vi blev trukket til side af to lærere, der godt kunne tænke sig, at det var os, der deltog. De mente, at det ville vi egne os godt til, og nu har vi altså kvalificeret os til DM i Skills i 2023, der bliver afholdt til februar - og vi glæder os. Det er selvfølgelig nervepirrende, at skulle deltage, fordi man ved, at de andre, der også er med, er dygtige.”
Victoria fortæller, at Skills som SOSU foregår ved, at man får nogle cases, og nogle opgaver, der skal løses.
”Man kender cases, men ikke opgaver i forvejen. Det handler selvfølgelig om, at løse opgaverne på den bedste måde, og her handler det også om ens kommunikative evner, fordi man skal kunne fatte sig i korthed og samtidig være præcis, så borgeren forstår, hvad man siger. Vi har brugt meget tid på det her, men det har været det hele værd. Det er jo et klap på skulderen, når ens arbejde får anerkendelse. Og så har det i øvrigt været en stor fordel at deltage i Skills, da undervisningen har været en til en, og man har lært rigtig meget. Der er ikke noget at tabe ved at deltage, går man ikke videre, har man lært en masse undervejs, så det er bestemt ikke forgæves.”
Den manglede tid kan være frustrerende
Victoria er, ligesom mange andre i faget, frustreret over, at der ikke altid er tid nok til at hjælpe borgerne. For hende er det vigtigt, at tingene bliver gjort ordentligt, og at det enkelte menneske føler, at det har fået den hjælp, der er brug for.
"Det er helt sikkert frustrerende, at man nogle gange ikke har den tid, man gerne ville have hos den enkelte borger. Vi møder ensomme borgere, der har brug for den menneskelige kontakt, og det strider mod alt, hvad vi lærer, når tiden mangler. Det er sørgeligt. Men jeg ved, at jeg stadig gør en forskel uanset, og det hjælper. Jeg tror på, at hvis man gør noget godt for andre, kommer det også tilbage igen. Jeg kan kun gøre mit bedste, og det er grundlæggende, at jeg gerne vil hjælpe andre, hvor jeg kan. Men man skal kunne lide mennesker, og kunne lide at arbejde med mennesker for at være SOSU. Kan man ikke det, skal man holde sig væk. Det har vi jo set tydelige eksempler på i TV.”
Hvad fremtiden bringer
Det har hele tiden ligget i kortene, at Victoria skal videre. Hun vil videreuddanne sig, men hun er ikke afvisende over for, at arbejde som SOSU-assistent.
”Jeg vidste ikke, hvad jeg ville, før vi skulle søge, da jeg gik i 10. klasse. Jeg har altid vidst, at jeg var god til mennesker, og har nok altid syntes, at ambulancefaget var meget spændende, og det synes jeg stadig. Men jeg kunne sagtens finde på at arbejde som SOSU-assistent også. Min plan er lige nu, at få noget erfaring, inden jeg starter på næste uddannelse.”
Victoria er i øvrigt født og opvokset i Ubby, og bor i dag i Kalundborg sammen med sin kæreste Sune.