International skole i Kalundborg?

I august besøgte Henriette Ergemann (NB), formand for Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune, Danmarks eneste internationale folkeskole.

International skole i Kalundborg?
Flere kommunalpolitikere finder idéen om en international folkeskole i Kalundborg Kommune interessant, bl.a. Henriette Ergemann (NB), formand for Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune. Foto: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Flere kommunalpolitikere finder idéen om en international folkeskole i Kalundborg Kommune interessant, og Børn- og Familieudvalget vil derfor tage idéen med videre til et planseminar i marts.

Flere kommunalpolitikere vil gerne undersøge muligheden for at åbne en international skole i Kalundborg, da man vurderer, at en sådan skole ville kunne tiltrække udenlandske såvel som danske børnefamilier til at bosætte sig i kommunen, hvor der netop ligger flere internationale virksomheder som Novo Nordisk, Novo Zymes, Chr. Hansen og Remilk.

I august besøgte Henriette Ergemann (NB), formand for Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune, Danmarks eneste internationale folkeskole, som ligger i Maribo på Lolland, sammen med Tina Beck-Nilsson (S), der er 1. viceborgmester og formand for Unge- og Beskæftigelsesudvalget. Derudover deltog også repræsentanter fra Kalundborgegnens Erhvervsråd. Efter besøget opfordrede Henriette Ergemann medlemmerne fra Børn- og Familieudvalget til at besøge skolen, hvilket flere af dem gjorde. De fandt, ligesom hende,  tanken interessant.

Efterspørgslen er der

Derfor tager Børn- og Familieudvalget nu idéen om en international skole i Kalundborg Kommune med videre til et planseminar i marts 2023, hvor de forskellige udvalg skal fremlægge helt konkrete projekter, som kommunen muligvis arbejder videre med.

”Det var faktisk Jens Lerager fra Kalundborgegnens Erhvervsråd, der tog initiativ til at invitere Tina og jeg til et besøg på skolen. Han havde nemlig oplevet, at erhvervslivet i Kalundborg havde givet udtryk for, at det kunne være interessant med en international skole i Kalundborg. Jeg har da også hørt det samme fra flere uddannelsessteder, og jeg må indrømme, at jeg var vildt begejstret,” fortæller Henriette Ergemann, og fortsætter: ”På skolen i Maribo er der fordelingen 60/40 med udenlandske/danske elever. Nogle er i skolen alle årene, andre er der kun nogle år, inden de rejser videre med familien.”

Skolen skal være i kommunalt regi

Henriette Ergemann mener, at idéen er virkelig god, men at en sådan skole skal være i kommunalt regi, og ikke privat bl.a., fordi en international folkeskole kan være med til at højne niveauet, og dermed hjælpe en presset folkeskole i kommunen samt, at få tilflyttere til området.

”Jeg tror, at nogle ville vælge Kalundborg til, hvis der var sådan et tilbud. Jeg har faktisk hørt om flere, der har valgt Kalundborg fra, fordi det ikke var tilfældet. Det kan også være, at danske familier, der bor her og fx arbejder på Novo samt planlægger at rejse ud i verden sammen med deres børn, ville benytte en sådan skole. Vi har en masse store virksomheder, og ikke mindst uddannelsessteder, som efterspørger den slags,” fortæller Henriette Ergemann, og fortsætter: ”Jeg tror, at det ville kunne rykke i forhold til bosætningen herude. Derudover er jeg ikke bekymret for et a- og et b-hold, da jeg faktisk tror, at et sådan tilbuds vil kunne få elever tilbage til folkeskolen. Ydermere vil jeg gerne understrege at en international skole ikke skal gå ud over den folkeskole, vi allerede har.”

En eksisterende matrikel

Henriette Ergemann så gerne, at man brugte en af de mange matrikler, som man allerede har til netop skolerne i kommunen.

”Vi har så mange matrikler, og det burde vi udnytte her. Vi har problemer med flugt fra folkeskolen og deraf skoler, der ikke er fyldt op. Måske sådan en skole kan være med til at få elever tilbage til folkeskolen fra fri- og privatskolerne. Man kan bruge en hel matrikel eller en del af en matrikel, så længe der er en selvstændig ledelse, vil det kunne fungere rigtig godt,” siger hun.

Formanden for Børn- og Familieudvalget er da heller ikke i tvivl om, at man ville få mange kvalificerede ansøgninger til en sådan skole til trods for, at det netop ikke er let at rekruttere gode lærere for tiden - slet ikke i yderområderne.

Del