Ingen er alene

Stafet For Livet er atter tilbage i Kalundborg, og Lis Darre og Birgitte Lund glæder sig begge to til det fællesskab, som Stafet For Livet fører med sig.

Ingen er alene Lis Darre (th) og Birgitte Lund har begge haft brystcancer, og de er begge en del af Stafet For Livet, der atter bliver afholdt i Kalundborg til juni. Her sammen med Ole Lauritzen, der er formand for styregruppen for Stafet For Livet Kalundborg. Privatfoto

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Lis Darre og Birgitte Lund har begge haft brystcancer, og de er begge en del af Stafet For Livet, der atter bliver afholdt i Kalundborg til juni. Lis Darre har siden Stafet For Livet kom til byen fungeret som tovholder for fighterne – alle dem, der har haft eller har cancer og deltager i fællesskabet i Munkesøen den 11. og 12. juni.

Stafet For Livet er atter tilbage i Kalundborg, og Lis Darre og Birgitte Lund glæder sig begge to til det fællesskab, som Stafet For Livet fører med sig. Både Lis og Birgitte har haft cancer, og er i dag begge erklæret raske. Men de ved, hvilken kamp det er, når man står midt i det hele, og de mener begge, at stafetten er vigtig både for, at mindes dem, der ikke klarede kampen, men også for at minde dem, der lever med cancer eller som er tidligere cancerpatienter eller pårørende til folk med cancer om, at sammen er vi stærke.

Lis er tovholder for fighterne, og har været det i alle de år, hvor Stafet For Livet har været i Kalundborg. 2022 er 5. år, men i 2020 blev det aflyst grundet COVID-19, og i 2021 var stafetten anderledes, da man afholdte den ’sammen men hver for sig’ af samme årsag.

”Stafet for Livet er fantastisk, fordi det giver os alle mulighed for at møde andre i samme situation som en selv. Det giver fornemmelsen af, at der er håb, når man kan samle penge ind til forskning sammen,” fortæller Lis, og Birgitte supplerer: ”Når man får konstateret cancer siger mange, at lægerne heldigvis er så dygtige i dag, og det er også korrekt, men det er jo netop på baggrund af, at der fortsat bliver forsket i sygdommen.”

Lysceremoni for at mindes dem, der engang var

De to damer fortæller, at Stafet for livet giver dem mulighed for at mindes dem, der ikke klarede det.

”Vi kender desværre flere, der ikke har overlevet, og stafetten er også til ære for dem. Stafetten giver mulighed for en slags rum til eftertanke, herunder særligt lysceremonien det er meget speciel. Og alle kan jo netop relatere til det at have mistet en til cancer, eller kende en, der har haft cancer,” siger Birgitte Lund.

Lis Darre fortæller også om, hvordan nye venskaber grundet en fælles diagnose pludselig blomstrer: ”De ved lige præcis, hvad man taler om, når man taler om sine tanker. Stafetten giver en et rum, man ikke har andre steder.”

Birgitte Lund er med både som fighter, men også på et hold fra sin tidligere arbejdsplads, Nyrupskolen, og hun er glad for, at så mange vil være med.

”Man føler sig så magtesløs over for den her sygdom. Mange bliver heldigvis hjulpet og overlever, men der er desværre også mange, der ikke klarer den. Når man så deltager i Stafet For Livet og ser, hvor mange der støtter op, bliver man glad,” fortæller hun.

I skrivende stund er der omkring ti tilmeldinger fra fightere til Stafet For Livet 2022. De plejer at være omkring 40, så der er rigelig plads til flere fightere ligesom, at der altid er plads til flere deltagere. Som fighter behøver man ikke gå æresrunden, hvis man ikke har lyst eller ikke magter det. Man kan tilmelde sig uanset, og deltage i det omfang, man har energi og lyst til henover stafetten. 

Til stafetten vil man møde både mænd og kvinder, børn og voksne såvel som unge og ældre. Nogle går mens andre løber. Der er også nogle fightere, der ikke kan gå eller løbe med, men man er altid velkommen til at se på også.

Stafet For Livet

Stafet For Livet er ét døgn, hvor man ved at gå eller løbe en lille eller længere tur støtter Kræftens Bekæmpelse i deres arbejde. Kalundborg var for første gang med på holdet i 2018. I et helt døgn går eller løber forskellige hold stafet for, at markere kampen mod kræft, og samtidig samle penge ind til forskning, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Et hold kan bestå af det antal mennesker, man ønsker, eneste krav er, at der hele tiden i de 24 timer stafetten varer, skal være mindst én person fra holdet på banen, der enten løber eller går.

Ingen er alene

Derudover handler Stafet For Livet også om fællesskab. Mange har kæmpet eller kæmper mod kræften, og endnu flere kender en, der har kæmpet eller kæmper den kamp. Men ingen er alene. ’Fighterne’ er personer, der har hørt ordene ”Du har kræft”. Det vil sige nuværende eller tidligere kræftpatienter. De kaldes Fightere, fordi de ved, hvad det vil sige at kæmpe. Stafet For Livet åbnes med en fighterrunde, hvor Fighterne går den første runde på stafetbanen iført den gule T-shirt, der symboliserer håb og optimisme.

Det var den amerikanske læge Gordy Klatt, der begyndte Stafet For Livet. Han fik idéen tilbage i 1985, og Stafet For Livet er i dag verdens største fundraisingaktivitet. Siden 1985 har arrangementet indsamlet over fem milliarder dollars til kampen mod kræft., og mere end 4 mio. mennesker har deltaget i Stafet For Livet - internationalt kaldet Relay For Life - i flere end 20 lande verden over.

Del