Idrætsforening IF Sund Stil må dreje nøglen

Idrætsforening IF Sund Stil er nødt til at lukke ned, da Kalundborg Kommune har trukket støtten til foreningen, idet kommunen ønsker, at sprede ressourcerne ud via værestederne i stedet.

Idrætsforening IF Sund Stil må dreje nøglen IF Sund Stil har indkaldt til ekstraordinær generalforsamling med ét punkt på dagsordenen – at nedlægge idrætsforeningen Sund Stil.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Idrætsforening IF Sund Stil er nødt til at lukke ned, da Kalundborg Kommune har trukket støtten til foreningen, idet kommunen ønsker, at sprede ressourcerne ud via værestederne i stedet.

Mennesker med psykiske sårbarheder i Kalundborg har siden 2013 drevet idrætsforeningen IF Sund Stil, som har givet fællesskab, smil og livskvalitet til mange, der har kæmpet med fx depression, angst eller skizofreni. Medlemmerne spiller badminton, cykler, svømmer, krolf og en masse andre idrætsgrene, ligesom de laver frivilligt arbejde, som instruktører og bestyrelsesmedlemmer. Men IF Sund Stil har altid været afhængige af, at kommunen bakker op om foreningen med medarbejdertimer, som nu er trukket fra foreningen, da Kalundborg Kommune i stedet spreder ressourcerne ud - via værestederne i kommunen. Ligeledes kan man ikke finde frivillige til bestyrelsen, og de er derfor nødsaget til at lukke ned.

Danmarks største idrætsforbund, Dansk Arbejder Idrætsforbund, mener, at det er meget skidt, at foreningen nu er nødsaget til at lukke. IF Sund stil er en del af Idræt for Sindet, som organiserer idrætsforeninger med og for psykisk sårbare i hele landet. Her er man bekymret for udviklingen med IF Sund Stil, og man mener ligeledes, at kommunen svigter de psykisk sårbare.

Beslutning er helt i skoven

”De kan ikke være det bekendt. I en tid hvor psykisk sårbare i helt særlig grad har brug for at bryde isolation, så lukker man med åbne øjne et så meningsfuldt fællesskab. Man svigter simpelthen de her mennesker, når de har allermest brug for det,” siger Mogens Damgaard, som er bestyrelsesmedlem i Dansk Arbejder Idrætsforbund med ansvar for Idræt for Sindet, og fortsætter: ”Foreningen har været synlig i gadebilledet i Kalundborg, og været med til at nedbryde nogle af de tabuer og fordomme, der er ved at have en psykisk sårbarhed. De har deltaget aktivt i større idrætsarrangementer i hele landet, og vist hvilken forskel sådan en idrætsforening kan gøre for medlemmerne. Og når de selv er i en sårbar situation og mangler en stemme, så er det vores pligt at råbe op, for jeg synes det nærmer sig en skandale at lukke den forening.”

Kommunaldirektør: Kommunen svigter ikke

Men ifølge kommunaldirektør ved Kalundborg Kommune, Jan Lysgaard Thomsen, har Kalundborg Kommune ikke svigtet de psykisk sårbare.

”Det, vi har konstateret med foreningen er, at meget få borgere benyttede tilbuddet, så vi brugte mange ressourcer på få borgere. Derfor har vi i stedet besluttet, at bruge ressourcerne bedre ved, at integrere tilbuddene ind i værestederne. Altså man har valgt, at de ressourcer, der var til foreningens drift, blev spredt ud således, at man ikke er afhængig af, at være medlem af foreningen, for at blive tilbudt mulighed for fysisk aktivitet. Det gør man nu gennem værestederne i stedet. Så jo, timerne er fjernet, men lagt om således, at man laver et generelt tilbud til alle, der er en del af værestederne,” siger Jan Lysgaard Thomsen og fortsætter: ”I vores verden er det ikke dramatisk, da vi på denne måde hjælper flere borgere. Så nej, jeg kan ikke genkende, hvad vi bliver kritiseret for. Vi vil hellere bruge pengene på borgerne frem for, at skulle bruge en masse ressourcer på medarbejdere, der skal drive en forening.”

IF Sund Stil har indkaldt til ekstraordinær generalforsamling den 30. november med ét punkt på dagsordenen – at nedlægge idrætsforeningen Sund Stil.

Del