Idrætsforening fejrer 100-års jubilæum

Inden klubhuset blev opført, benyttede medlemmerne Svebølle Kro som mødested. Medlemmerne passede kroen fredag og lørdag hvor 30% af omsætningen tilfaldt SBI.

Idrætsforening fejrer 100-års jubilæum
Fra venstre: Steen Jensen, Carlo Rasmussen og Freddy Mortensen i SBI klubhuset i Svebølle. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Svebølle Boldklub og Idrætsforening (SBI) fejrer 100-års jubilæum onsdag den 12. juni. Det fejres med en reception på dagen i klubhuset.

Bjergsted Lokalhistorisk Arkiv flyder nærmest over med billeder og andre informationer om Svebølle Boldklub og Idrætsforening, men det er også 100 år siden, at klubben blev stiftet. Den første protokol fra 1924 er blandt de mange ting som det lokalhistoriske arkiv har i gemmerne.

Jens Weinreich fra Bjergsted Lokalhistorisk Forening og Arkiv havde forleden fundet de mange billeder og dokumenter frem, da de mangeårige medlemmer af SBI, Steen Jensen, Carlo Rasmussen og Freddy Mortensen kiggede forbi for at opfriske minderne.

Der går da også kun ganske kort tid før den ene historie efter den anden kommer frem. Historier om alverdens fodboldkampe på godt og ondt.

”Det her billede er fra dengang Svebølle kom i Sjællandsserien i 1954,” fortæller Jens Weinreich fra Bjergsted Lokalhistorisk Forening og Arkiv, mens han viser billedet frem.

Carlo Rasmussen, Freddy Mortensen og Steen Jensens far, Henning Jensen er tre af de profiler som har været med i klubben i rigtigt mange år, både i bestyrelsen og som aktiv, fx har Carlo Rasmussen spillet godt 400 kampe for Svebølle.

Steen Jensen har fået fodbolden og især SBI ind med modermælken og Steens børn er også blevet involveret i SBI.

”Jeg har spillet fodbold i mange år men blev skadet da jeg var 21, det var et af klubbens største talenter der blev skadet der,” griner Steen Jensen, som nu er formand for støtteforeningen Old SBI.

Byens sjæl

”SBI har været en del af byen. Den har været byens sjæl i de 100 år, der nu er gået,” fortæller Freddy Mortensen, og Steen Jensen fortsætter, ”Det er også en af de klubber som har allerflest tilskuere, vi samler nemt op mod 400 mennesker når der er hjemmekamp.”

Særtog fra Kalundborg

Og når der snakkes tilskuere, så kan Jens Weinreich huske, at tilskuerrekorden er fra 1954 hvor klubben for første gang var i Sjællandsserien. ”Om foråret da vi spillede mod Kalundborg var her op mod 3500 tilskuere, der var indsat særtog fra Kalundborg og jeg kan huske det kostede 2 kr. at komme ind,” fortæller han.

SBI har faktisk også oplevet at spille i 2. division i fire år, inden klubben gik konkurs, men i 2016 lykkedes det at få genrejst klubben, som i dag har det rigtigt godt, både økonomisk og med 200 medlemmer.

”Vi fik købt klubhuset tilbage takket være en donation fra Ruth & Johannes Rasmussens Fond og så har vi kæmpet os op fra serie 4 til i dag serie 1,” fortæller Steen Jensen.

Klubhus på kroen

Klubhuset blev i øvrigt opført tilbage i 1982 af en barak fra Svebølle Skole, siden er klubhuset udvidet flere gange og fremstår i dag topmoderne med bl.a. helt nye møbler.

Inden klubhuset blev opført, benyttede medlemmerne Svebølle Kro som mødested. Medlemmerne passede kroen fredag og lørdag hvor 30% af omsætningen tilfaldt SBI.

100-års jubilæet fejres med en reception onsdag d. 12. juni klokken 13 i klubhuset.

Svebølle Boldklub ønsker sig ingen gaver, men modtager gerne donationer til at finansiere de nye lysmaster, der skal opsættes ved kunstgræsbanen.

Ønsker du at støtte SBI med en donation, KLIK HER og læs mere.

Del