I nutiden møder vi fortiden

Historiker Jens Balslev fortalte søndag formiddag om de otte nye landmarks, der fortæller om guldaldermaleren J. Th. Lundbye. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Søndag formiddag blev otte nye Lundbye landmarks (steder) indviet i forbindelse med Lundbye Kunstfestival. De nu i alt 18 landmarks markerer alle steder, hvor den berømte Guldaldermaler Johan Thomas Lundbye ( J.Th. Lundbye) fandt motiver til sine skitser og malerier.

Under Lundbyefestivalen i 2018 blev der indviet 10 landmarks - steder i Kalundborg og omegn, hvor J.Th. Lundbye fandt motiverne til nogle af sine billeder. De er sidenhen blevet populære besøgsmål, og man har søndag formiddag netop indviet otte landmarks mere. Der er tale om kunst- og naturoplevelser på én og samme tid, når man begiver sig ud i naturen omkring Kalundborg, i hvert fald hvis man vælger at opsøge et eller flere af de nye Lundbye landmarks. 

Kulturchef ved Kalundborg Kommune, Jane Hald, bød velkommen, og gav derefter ordet til Hans Munk, der er formand for Kultur og Fritidsudvalget. Han indviede officielt de otte nye Lundbye landmarks, og historiker Jens Balslev fortalte til slut lidt om guldaldermaleren. Hans Munk var inde over det store arbejde Lundbye komitéen har været igennem, ligesom han takkede Jens Balslev, der har stået for lokaliseringen af de otte nye landmarks samt teksten hertil. Derudover talte han om, at vi med disse landmarks kan, i naturen og i nutiden, møde fortiden.

”Vi har mulighed for at tage ud i naturen – og i nutiden møde fortiden ved hjælp af den nyeste teknologi på vores telefoner. På den otte nye landmarkspæle sidder en QR kode, som vi kan scanne med vores mobiltelefon. Så kan vi se det billede, Lundbye malede lige der, hvor vi står. Naturen på stedet kan selvfølgelig have ændret sig en del, men med hjælp af billedet i telefonen, kan vi se det motiv, der har ligget til grund for Lundbyes maleri. Udover selve billedet på telefonen, vil der også være nogle informationer om stedet og hvornår Lundbye malede det pågældende motiv. Så med disse landmarks møder vi fortiden lige der, hvor vi står,” sagde Hans Munk blandt andet i sin tale.

Jens Balslev fik herefter ordet, og fortalte levende videre om J. Th. Lundbye og projektet med de nye landmarks. Han havde bl.a. fokus på, hvor vigtig naturen er for os alle: ”Lundbye projektet giver sit bidrag til, at vi alle sætter pris på vores natur og landskaber. Heldigvis er der mere fokus på det i dag end tidligere. Corona har også fået folk mere ud i naturen, og hele klimaproblematikken gør os opmærksomme på, at naturen er værd at kæmpe for at beskytte. Nu er der 18 Lundbye landmarks, som folk forhåbentlig vil bruge tid på at besøge. Der kommer lyd på QR koderne senere, så man også bare kan lytte i stedet for at læse. De forskellige landmarsk kan godt være lidt svære at finde. Det er lidt min skyld, men også lidt Lundbyes skyld-  men mest tidens skyld,” sagde Jens Balslev med blink i øjet, og fortsatte med mere humor: ”Det kan være svært at finde naturen nogle steder omkring byen, men lige der imellem Asnæsværkets blok 5 og den nye Vesthavn, hvor Mærsk boltrer sig, der er et lille åndehul, og det har vi fundet. Jeg håber, at folk vil tage ud i naturen, men de 18 Landmarks kan også bruges som lænestolspæle, hvor man sidder hjemme i sin sofa med høretelefoner på og lytter til historien om Lundbye alt imens, at man ser fodbold uden lyd.” 

Guidet tur i solskin

Efter talerne var der en guidet tur til nogle af de nye Lundbye Landmarks, hvor en gruppe på 15 personer begav sig af sted. Der må max være 15 med på en sådan tur af flere årsager, så turen var allerede udsolgt.

Del