I år bliver det ekstra mørkt – pas på i trafikken

I år bliver det ekstra mørkt – pas derfor ekstra godt på dit barn i trafikken.

I år bliver det ekstra mørkt – pas på i trafikken
Modelfoto.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Energikrisen får os til at spare på lyset – det gælder også gadebelysningen. Det er godt for miljøet og økonomien, men skidt for trafiksikkerheden. Det er derfor vigtigere end nogensinde før at huske reflekserne i trafikken.

I år bliver det ekstra mørkt – pas derfor ekstra godt på dit barn i trafikken. De senere år har der været et markant fald i antallet af trafikdræbte – undtagen, når det gælder cyklister, og hver fjerde trafikuheld med cykler sker i mørke.

Derfor er der grund til, at være ekstra opmærksom i den mørke tid, der nærmer sig – en tid, der bliver endnu mørkere end sædvanligt på grund af energikrisen, der får private, virksomheder og kommuner til at spare på belysningen.

Det er i år vigtigere end nogensinde før at være synlig i trafikken, påpeger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden, der står bag Årets Refleksdag torsdag den 27. oktober.

”Vi skal naturligvis stå sammen og udvise samfundssind under den igangværende krise, og det er vigtigt, at alle hjælper til med at spare på energien. Men når der bliver slukket for lyset – herunder rundt om i kommunerne, hvor man skruer ned for belysningen på både bygninger, i gader og parker – bliver der denne vinter endnu mørkere derude, end vi er vant til. Derfor er det i år særlig vigtigt, at vi er opmærksomme på de bløde trafikanter,” siger Henriette Madsen.

Reflekser redder liv

”Det er naturligvis positivt at konstatere, at antallet af trafikdræbte er faldet de seneste år. Desværre er det ikke tilfældet, når det handler om cyklister, hvor der er tale om en lille stigning. Når vi i år ser ind i en endnu mørkere vinter, er det ekstra vigtigt med mange frivillige, som hjælper til med at uddele reflekser i morgentrafikken,” siger bestyrelsesformand i Børneulykkesfonden Camilla Amstrup, der samtidig er koncerndirektør for Erhverv i Alm. Brand Group, der omfatter Codan Forsikring. Hun tilføjer, at chancen for at blive set i trafikken stiger med 80 procent, hvis man har refleks på.

En undersøgelse, Codan har foretaget blandt flere end 4.500 kunder, viser, at 43 procent ’altid’ bruger refleks på overtøjet, når det er mørkt, mens 36 procent svarer ’nogle gange’. 86 procent af de adspurgte giver ’altid’ deres børn refleks på, når de sender dem ud i trafikken, mens 14 procent svarer ’nogle gange’. Blandt dem, der ikke ’altid’ bruger reflekser, svarer 36 procent, at den primære årsag er, at de glemmer det, mens kun 1 procent svarer, at de ikke mener, det gør en forskel.

Vidste du, at:

  • En bilist kan se dig på 130-140 meters afstand, når du har refleks på
  • Uden refleks er du kun synlig på 25-30 meters afstand
  • Omkring 25 procent af alle cykeluheld sker i mørke

Årets Refleksdag

Årets Refleksdag er en tradition, der er startet af Børneulykkesfonden og oprindeligt med Codan som partner. Dagen falder hvert år den sidste torsdag i oktober, torsdagen inden vi stiller urene om til vintertid. Formålet med Årets Refleksdag er at sætte fokus på, hvordan reflekser giver bedre synlighed i trafikken i den mørke tid, så vi i sidste ende undgår ulykker.

Sammen med en lang række støttepartnere uddeler og sælger Børneulykkesfonden knap 70.000 reflekser designet af bObles i hele Danmark. På Årets Refleksdag afholder løbeklubber desuden refleksløb, mens flere af landets børnehaver og institutioner uddanner refleksbetjente, så de allermindste lærer om sikkerhed og synlighed i trafikken.

Læs mere på www.refleksdagen.dk

Del