Hr. Skæg fortæller om Børnerettigheder

Skoler over hele landet markerer i dag Børnekonventionens fødselsdag i samarbejde med Red Barnet, og på Høng Skole har man besøg af en helt speciel gæst.

Hr. Skæg fortæller om Børnerettigheder
På Høng Skole i Kalundborg fik eleverne besøg af Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, og Hr. Skæg fra Ramasjang. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Skoler over hele landet markerer i dag, torsdag, Børnekonventionens fødselsdag i samarbejde med Red Barnet. På Høng Skole i Kalundborg har eleverne besøg af Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, og Hr. Skæg fra Ramasjang.

I dag, torsdag, er Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, på besøg på Red Barnets ambassadørskole, Høng Skole, sammen med Ramasjang-værten Hr. Skæg fra DR. De laver sammen happenings og taler om børns rettigheder med de ca. 400 elever på skolen.

Hurra for Børnekonventionen

Hr. Skæg lagde ud i gymnastiksalen sammen med de mindste klasser på skolen. Han var dog i tvivl om, hvorvidt han var på Gøng eller Høng Skole, men det kunne børnene heldigvis hjælpe ham med. Derefter fortalte han lidt om børnerettigheder – om at børnenes bedsteforældre ikke havde de samme rettigheder, som børnene har i dag, og at det er vigtigt, at nogle holder øje med, at de rettigheder bliver overholdt. Dernæst råbte Hr. Skæg og alle børnene et højt hurra for Børnekonventionens fødselsdag, og der blev skudt konfettikanoner af i gymnastiksalen på Høng Skole, hvor de yngste klasser var samlet fra morgenstunden torsdag morgen.

I år er fokus på børn på flugt og deres rettigheder. Med krig i Europa og historisk mange mennesker på flugt er behovet for viden om egne og andres børnerettigheder kun blevet endnu større.  Alle børn har rettigheder – uanset hvem de er, hvor de kommer fra og hvor de bor. Det fejrer tusindvis af børn på skoler over hele landet i dag. Sammen med Red Barnet markerer de årsdagen for vedtagelsen af FN’s Børnekonvention.

Knap 130 skoler har tilmeldt sig Børnerettighedsdagen, og det glæder Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen: ”Vi er rigtig glade for, at så mange skoler og børn er med igen i år. Børnerettighedsdagen er jo ikke kun en festdag, men også en dag, hvor børn over hele verden bliver klogere på deres rettigheder. Og det er så vigtigt, at børn kender deres rettigheder, så de har mulighed for at sige fra, hvis rettighederne krænkes. For mange danske skolebørn er krig og flugt rykket helt tæt på i år. De har måske været med til at tage imod børn fra Ukraine, og derfor er det vigtigt at få skabt en bevidsthed om, at alle børn har rettigheder, og at alle børn på flugt har krav på en særlig beskyttelse. Jeg håber, at Børnerettighedsdagen i år vil bidrage til det,” siger hun.

Vigtigt at sikre rettighederne for børn på flugt

Red Barnet har lavet et omfattende undervisningsmateriale til alle alderstrin i grundskolen, som skolerne frit kan bruge – herunder også Red Barnets 51 ambassadørskoler. Fokus er på, hvad det vil sige at være på flugt som barn, og hvordan vi tager imod børn på flugt og skaber et stærkt fællesskab med plads til forskelle.

Siden foråret er der kommet over 26.000 personer til Danmark, heraf ca. 6.000 i skolealderen, fra Ukraine, viser KLs seneste opgørelse fra november. Mange skoler har stået over for at modtage flere elever på flugt end tidligere. Det er årsagen til, at Red Barnet netop nu sætter ekstra fokus på den gode modtagelse og et rummeligt fællesskab med plads til forskelle.

”Vi skal styrke alle børns rettigheder. Det gælder i hele verden, og vi har et særligt ansvar for at sikre, at børn på flugt – uanset baggrund og nationalitet – kender til og kan få opfyldt deres rettigheder. For børnerettigheder er for alle børn,” siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Om Børnerettighedsdagen

  • Red Barnet fejrer Børnerettighedsdagen hvert år. Det sker blandt andet sammen med flere af organisationens 51 ambassadørskoler.
  • Børnerettighedsdagen markerer årsdagen for vedtagelsen af FN’s Børnekonvention 20. november 1989.
  • FN's Konvention om Barnets Rettigheder i folkemunde kaldt Børnekonvention er underskrevet af næsten alle verdens lande. Den sikrer børns grundlæggende rettigheder og børns ret til udvikling, beskyttelse og medbestemmelse.

Del