Højt til loftet - her hører jeg hjemme

Hun føler, at i Medborgerhuset hører hun hjemme, og stedet er en stor del af hende.

Højt til loftet - her hører jeg hjemme
Marianne Madsen har været leder af Medborgerhuset i godt 16 år. Foto: Gitte Korsgaard

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Når man siger ’Marianne Madsen’, forbinder mange kalundborgensere straks navnet med Medborgerhuset i Kalundborg. Det er faktisk heller ikke så mærkeligt. Marianne Madsen har nemlig været leder af huset i godt 16 år.

Siden 2006 har Marianne Madsen arbejdet som leder af Medborgerhuset i Kalundborg, og hun elsker sit job. Faktisk er det meget mere end et job for hende. Hun føler, at i Medborgerhuset hører hun hjemme, og stedet er en stor del af hende, og hun holder meget af de mennesker, hun arbejder sammen med, herunder også de mange frivillige, men også alle de mennesker, der kommer i huset for at få et måltid mad, få en sludder, drikke en kop kaffe, spille et spil eller bare være der. I det hele taget er der højt til loftet i Medborgerhuset i Kalundborg, og spørger du Marianne Madsen, er det altafgørende for husets succes.

Mariane Madsen er uddannet sygehjælper og har arbejdet på det nu lukkede Kalundborg Sygehus i 25 år. Hun har siddet i kommunalbestyrelsen fra 1998 og frem til 2017.

”Første gang, at jeg kom i huset, følte jeg mig hjemme. Her vidste jeg, at jeg kunne arbejde. Men jeg er faktisk glad for, at jeg ikke begyndte at arbejde i huset som helt ung, for jeg tror, at det har været en stor fordel for mig, at have noget erfaring. Jeg kom i huset første gang, at jeg blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i 1998, og da vidste jeg, at det var et drømmejob at komme til at arbejde i huset. Men jeg kom først dertil otte år senere, da drømmejobbet netop blev ledigt, og jeg slog til.”

Højt til loftet

Marianne Madsen kan godt lide mennesker, og hun kan godt lide, når der er højt til loftet. Derudover betyder det meget for hende, hvis hun kan gøre en forskel for nogen.

”Der er selvfølgelig nogle regler, men i det store hele er det her et sted, hvor alle slags mennesker er velkomne. Nogle kommer ind og sætter sig ned, og vil egentlig gerne være lidt i fred. Andre kommer, fordi de gerne vil socialisere, men fælles er, at der ikke forventes noget af nogen, og det tror jeg, betyder meget for dem, der kommer her.”

Medborgerhuset i Kalundborg er mange ting. Der er også en støtteforening ’Medborgerhusets Støtteforening’, hvor Hanne Olesen er formand. De gør en masse for at samle penge ind, så man kan lave forskellige arrangementer. Borgerne går bl.a. i biografen, i Kalundborg Amatør Teater, spiser mad sammen i huset, strikker tøj, tager på ferieture, går til foredrag og meget mere. Derudover er højtiderne hellige, og både jul, påske og andre helligdage bliver fejret fælles i huset.  

”Julen er et helt specielt kapitel, den gør vi rigtig meget ud af, og vi elsker det alle sammen. Juleaften her er helt speciel, og vi har mange, der kommer forbi. Vi gør i det hele taget meget ud af, at hygge hele december.”

I medborgerhuset i Kalundborg kommer alle slags mennesker, hovedvægten er dog de udsatte grupper, fortæller Marianne Madsen.

”Jeg synes, at vi rammer mange grupper meget godt. Her kommer man fra alle steder i kommunen, men vi er også det eneste medborgerhus i kommunen, dog er der flere væresteder rundt omkring også. De fleste, der kommer her har bolig, men nogle er også hjemløse. Men her bliver ingen dømt. Vores udgangspunkt er, at man ikke ved, hvad folk døjer med, og deraf skal man ikke dømme.”

Huset emmer af frivillighed

Medborgerhuset i Bredgade emmer af frivillighed. Men der har ikke altid været så meget aktivitet i huset, som der er i dag. Men siden Marianne Madsen kom til, har man samarbejdet med bl.a. Jobcentret, flere foreninger og en masse frivillige, og brugere er kommet til, hvilket har gjort hele forskellen.

”Fællesskabet er det vigtigste for folk. Jeg kan godt gå hjem og lukke min dør, og nyde at være alene, men det gør jeg jo kun, fordi jeg også har fællesskabet. Sådan har de fleste mennesker det jo. Det er skønt at have noget at samles om, og her kan det være en kop kaffe, mad, et spil, strikketøj eller noget helt andet. Der er ingen regler, det vigtigste er, at folk føler sig godt tilpas her, og føler, at de hører til.”

Pensionen er langt ude i fremtiden

Når man spørger Marianne Madsen, om hun skal på pension i nær fremtid, er svaret enkelt – nej.

”Jeg kan slet ikke forestille mig ikke at være her. Vi har skabt så mange ting hernede. Vi har skabt en arbejdsplads, hvor vi bevidst ansætter folk i fleksjob, og det fungerer så fint. Derudover har vi et net af frivillige, og det betyder så meget. Alle tager et socialt ansvar, også de frivillige. Det er ofte mig, der får æren for det, vi gør hernede, men faktum er, at Medborgerhuset ikke ville være noget uden alle de ansatte og alle de frivillige. Vi løfter i flok, og det er fantastisk, at have sådan et sted. Vi er ret privilegerede, og jeg nyder hver eneste dag, jeg er her.”

Del