Historisk anker flot renoveret

Medlemmer fra Det Maritime Værksted har stået for renoveringen af det gamle stokanker. Foto: Jens Nielsen

Historisk anker flot renoveret
Det gamle stokanker står nu flot renoveret, en opgave som Det Maritime Værksted har stået for. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Det gamle stokanker som i mange år har stået i Ulstrup på Røsnæs er blevet renoveret og har bl.a. fået en helt ny stok, en opgave som Det Maritime Værksted har udført for Kalundborg Kommune.

Det Maritime Værksted blev sidste år spurgt af Kalundborg Kommune, om de ville sætte det gamle Stokanker fra Ulstrup i stand. Den gamle stok var rådden og trængte til udskiftning, og ankeret skulle bankes for rust på læggen.

Den opgave sagde medlemmerne ja tak til og nu er opgaven færdig og det gamle anker, som er fra perioden 1790-1880, står nu flot renoveret med en helt ny stok udført i egetræ og som vil kunne holde de næste 80 år, mindst.

Det er 84-årige Jens Håkansson, der har en fortid som skibstømrer, som har været tovholder på projektet. En 50 cm. tyk egekævle er købt hos Agersvold Savværk i Jyderup og skåret op. Jens Håkansson har så tegnet ankerstokkens to dele op og de er blevet skåret ud og samlet.

Den ene ’flige’ på ankeret, som er nittet på, var faldet af. Den er også blevet monteret igen og det hele er malet.

”Vi har haft et rigtigt godt samarbejde om opgaven med landskabsarkitekt Birgitte Kofod Møller fra Kalundborg Kommune og der er formentligt andre opgaver på vej til Det Maritime Værksted,” fortæller formand for Det Maritime Værksted, Hardy Bruun.

Fredag morgen blev ankeret så afhentet af medarbejdere fra Kalundborg Kommunes Entreprenørafdeling og kørt til kommunens materialeplads.

Om ankeret skal tilbage til Ulstrup eller der måske skal findes en helt ny plads til det gamle anker vides ikke på nuværende tidspunkt.

Stokankeret er 3,2 meter på hver led og vejer omkring 2 tons. Selve historien om det gamle stokanker kendes desværre ikke.

Del