Helhedsplanen “Kulturarv i Verdensklasse” opstartes nu

Planerne for omfattende restaurering og formidling af den fælles kulturarv realiseres med igangsætning 1. september.

Helhedsplanen “Kulturarv i Verdensklasse” opstartes nu
Kirkeladen fra 1400-tallet igen kommer til at fremstå som tiendelade med et åbent styrtrumsloft mellem de to vognporte. Illustration: Jørgen Overbys Tegnestue A/S

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Efter fire års projektudvikling og sagsbehandling gennem alle relevante myndigheder, meddeler menighedsrådet ved Vor Frue Sogn i Kalundborg nu, at planerne for omfattende restaurering og formidling af den fælles kulturarv realiseres med igangsætning 1. september. Således skriver menighedsrådet i en pressemeddelelse onsdag.

Projektet er udarbejdet i samarbejde med arkitektfirmaet Jørgen Overby i Gram og omfatter tre faser. Første fase, som igangsættes nu er en gennemgribende restaurering og udvikling af Kirkeladen og Adelgade 19 i nævnte rækkefølge. Anden fase omfatter selve kirkerummet i den femtårnede kirke, forventet i år 2026-28. Tredje fase omfatter byrummet vest for kirken, når det vil kunne samordnes med Kalundborg Kommunes planer for området.

Det er menighedsrådets ansvar at forvalte vores fælles kulturarv. Det vil vi gøre ved at tilbageføre sognets bygninger i Højbyen til et både smukkere og mere korrekt historisk udtryk, som kan formidles til en endnu bredere offentlighed nationalt og internationalt,” således skriver menighedsrådet i pressemeddelelsen.

Tømt for historisk irrelevante indretning

Et godt eksempel på dette er den første bygning som igangsættes nu, Kirkeladen. Menighedsrådet har netop indgået hovedentrepriseaftale med CH Byg i Borup, der har stor erfaring i renovering af historiske bygninger. I de kommende måneder vil Højbyens beboere blive vidne til, at bygningen bliver tømt for den historisk irrelevante indretning, som blev udført i 1970- erne. Efterfølgende vil der blive gravet ud til en servicekælder under bygningen, nøje overvåget af Nationalmuseet og Museum Vestsjælland. Dette er en afgørende og spændende fase, hvor vi håber blot at finde de kulturlag museerne har forudset,” fortæller Ditlev Bache, der er formand for byggeudvalget ved Vor Frue Sogn, Kalundborg.

Som alt andet der vedrører Kirkeladen og Adelgade 19, er det detaljeret godkendt af Slots og Kulturstyrelsen. Men netop denne tilladelse muliggør, at Kirkeladen fra 1400-tallet igen kommer til at fremstå som tiendelade med et åbent styrtrumsloft mellem de to vognporte, hvor man kan forstille sig, at kærrerne blev kørt ind og kornet hejst op.

Samtidigt med denne historiske formidling, bliver det et meget smukt rum til både offentlige formål og menighedsformål med plads til 100 personer. På samme måde vil restaureringen af Adelgade 19 fremhæve bygningen som en af landets smukkeste renaissancebygninger. Og i helt særlig grad vil kirkerummet komme til at formidle bygmesterens oprindelige ideer fra 1200-tallet på en både mere korrekt og langt finere måde, end det fremtræder i dag,” fortæller Ditlev Bache, og slutter af med at sige: At vi nu er nået så langt, skyldes meget stor støtte og tålmodighed fra Bent O. Jørgensens Fond og Augustinus Fonden. Derudover skyldes det et godt og tillidsfuldt samarbejde med arkitekterne, Slots- og Kulturstyrelsen samt de kirkelige myndigheder. Som menighedsråd har vi lært meget under vejs, herunder at fire år er ingen tid.

Del