Havnsø er nu ’Sikker Havn’

"Der er en helt ny brugergruppe på mange danske havne i dag..."

Havnsø er nu ’Sikker Havn’ Havnsø er nu officielt Sikker Havn, som den første havn i Kalundborg Kommune. Onsdag blev flaget hejst på havnen af Lars Ole Riss og Jozef Ondrasina. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Havnsø Havn er nu officielt certificeret som ’Sikker Havn’, som den første havn med det prædikat i Kalundborg Kommune. Onsdag blev det nye flag derfor hejst på havnen i Havnsø af havneassistenterne, Lars Ole Riss og Jozef Ondrasina.

Havnsø er den første havn i Kalundborg Kommune, der bliver til ’sikker havn’. Men idéen er, at de øvrige havne i kommunen ligeledes skal klargøres, så også de kan blive certificeret. Onsdag formiddag hejste havneassistenterne, Lars Ole Riss og Jozef Ondrasina, det nye flag på havnen i Havnsø.

”Det gælder både Kalundborg Vesthavn, Røsnæs, Sejerø og Nekselø. Men vi skal jo begynde et sted. Der er en helt ny brugergruppe på mange danske havne i dag, der også skal tænkes på. Havne bliver brugt anderledes, og vi skal oplyse om sikkerheden til alle, ” fortæller havnefoged Michael Høy.

Projekt Sikker Havn

Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, FLID, har siden 2006 arbejdet på Projekt Sikker Havn, der skal få flest mulige af Danmarks godt 300 lystbådehavne til at opsætte og vedligeholde redningsudstyr i lystbådehavne. De senere år er arbejdet suppleret af en certificeringsordning, der er et led i projekt Sikker Havn, der har til formål at forebygge drukneulykker, og højne sikkerheden i de danske lystbådehavne.

I dag er 31 lystbådehavne og erhvervshavne certificerede som Sikker Havn. 58 havne har fået udført FLIDs ”Risikovurdering med anbefalinger” til redningsudstyr, og er nu ved at opsætte det nødvendige redningsudstyr, og yderligere 25 havne er på venteliste til, at få udført en risikovurdering.

Lysende redningsstiger

For et års tid siden blev 35 skrigorange redningsstiger sat op i udvalgte havne i Region Sjælland. Havnsø Havn og Reersø Havn i Kalundborg Kommune er blandt de havne, som i juni sidste år modtog de nye redningsstiger. Der er i alt fem stiger sat op i Havnsø.

Stigerne har solcelledrevet lys således, at de kan ses fra vandet selv i mørke. De skal dermed medvirke til, at forebygge drukneulykker i havnene, hvor omkring hver fjerde drukneulykke, ifølge TrygFondens Nationale Druknestatistik, sker. TrygFonden har doneret redningsstigerne, og allerede nu kan interesserede havne søge om at få del i yderligere redningsstiger.

Del