Har søgt om tilladelse til at bore 1.900 meter ned i undergrunden
I overensstemmelse med planlægningen har CO2 Storage Kalundborg søgt om de nødvendige tilladelser til næste skridt i projektet.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk
Parterne bag CO2 Storage Kalundborg er gået i gang med at forberede udforsknings- og testfasen.
I overensstemmelse med planlægningen har CO2 Storage Kalundborg søgt om de nødvendige tilladelser til næste skridt i projektet. Det sker med henblik på at indlede udforsknings- og testfasen. Det skriver CO2 Storage Kalundborg i en pressemeddelelse onsdag.
”Vi arbejder med stor omhu og med sikkerheden i højsædet. Vi skal have et præcist billede af undergrunden. Det er afgørende, at vi får et indgående kendskab til geologien, så det kan afklares om der på sigt kan igangsættes sikker og permanent lagring af CO2 for at mindske klimaforandringerne,” siger Ulrik Olbjørn, projektchef, CO₂ Storage Kalundborg.
Udforskningsfasen indebærer, at der bores ned til ca. 1.900 meters dybde, for at indsamle data fra undergrundens forskellige lag. Testfasen indebærer, at der sendes vand ned gennem boringen, for at lave avancerede simuleringsmodeller. De to faser løber parallelt. Ansøgning om tilladelse til næste skridt sker, mens der er god fremdrift i CO2 Storage Kalundborgs kortlægning af undergrunden med måleudstyr, skriver de i pressemeddelelsen.
Afventer sagsbehandling og nødvendige tilladelser
Som første skridt i udforsknings- og testfasen er der indgået en aftale med en lokal lodsejer, hvor CO2 Storage Kalundborg ønsker at etablere et midlertidigt anlæg med boreudstyr. Derfor er der ansøgt hos myndighederne, med henblik på at få tilladelse til at opføre det midlertidige anlæg og igangsætte boringen efterfølgende.
”Vi er glade for, at projektet skrider frem efter planen. Vi har nu udvalgt et velegnet område, indgået en aftale med lodsejeren og nu afventer vi myndighedernes behandling af vores ansøgning. Når vi modtager svar, kan vi tage næste skridt,” siger Ulrik Olbjørn.
Det ventes, at opførelsen af det midlertidige anlæg kan begynde i 2026. Det præcise tidspunkt for opstart afhænger af myndighedernes behandlingstid og afventer de nødvendige tilladelser. Efter opførelsen af anlægget ventes selve udforsknings- og testfasen at vare 2-4 måneder.
Området reetableres ved arbejdets afslutning
CO2 Storage Kalundborg har søgt om at opføre det midlertidige anlæg på en mark mellem Skippingevej og vindmøllerne ved Særslev. Arbejdet skal leve op til samtlige krav til miljøbeskyttelse ligesom der løbende skal føres tilsyn med arbejdet. Området vil blive reetableret til sin nuværende form som landbrugsjord, umiddelbart efter udforsknings- og testfasen er afsluttet.
Når alle undersøgelser er afsluttet og data er analyseret, vil de danske myndigheder beslutte, om der kan igangsættes sikker og permanent lagring af CO2, hvilket kan levere et stort bidrag til de danske klimaambitioner, skriver de i pressemeddelelsen.
Om CO2 Storage Kalundborg:
CO2 Storage Kalundborg er det projekt, der af staten har fået tilladelse til at undersøge, om det er muligt og sikkert at lagre CO2 ca. 1.400 meter under jordens overflade i Kalundborg-området. CO2 Storage Kalundborg er et samarbejde mellem energivirksomhederne Equinor og Ørsted samt den danske stat - repræsenteret af Nordsøfonden. Equinor er som operatør majoritetsejer med 60 procent af licensen, mens Ørsted har 20 procent og statens undergrundsselskab, Nordsøfonden, ligeledes har 20 procent. I juni 2024 tildelte klima-, energi- og forsyningsministeren en undersøgelseslicens til CO2 Storage Kalundborg, der de kommende år gennemfører en lang række omfattende undersøgelser af undergrunden ved Kalundborg. Resultaterne fra undersøgelserne skal fastslå, om der sikkert og effektivt kan lagres CO2 i området for at mindske klimaforandringerne.
CO2 Storage Kalundborgs arbejde er de kommende år inddelt i tre faser, som omfatter forskellige typer af undersøgelser:
- Kortlægningsfasen: Undergrunden opmåles og kortlægges ved hjælp af måleudstyr samt specialdesignede køretøjer og skibe, der bevæger sig rundt i området.
- Udforskningsfasen: Der bores ned til ca. 1.900 meters dybde for at indsamle data og jordlagsprøver af undergrunden med henblik på yderligere kortlægning.
- Testfasen: Der sendes vand ned gennem boringen for at lave avancerede simuleringsmodeller af undergrundens reaktion på potentiel lagring af CO2.
Læs mere om CO2 Storage Kalundborg her: www.co2storagekalundborg.dk