Han går direkte på jorden

Nu knap ni måneder senere kan det konstateres, at han er faldet godt til, som han går dér på græsset i udkanten af Klosterparken.

Han går direkte på jorden Lundbye-skulpturen blev budt velkommen til Kalundborg. Arkivfoto: Jens Nielsen.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Billedkunstner Maja Lisa Engelhardt udgiver en lille bog om sin Lundbye-skulptur i Kalundborg og tankerne bag den. Det bliver markeret torsdag den 12. maj lige der, hvor skulpturen står, og i øvrigt har stået siden afsløringen i august sidste år.

7.august 2021 vendte Johan Thomas Lundbye hjem til sin fødeby Kalundborg - i skikkelse af billedkunstner Maja Lisa Engelhardts 2,4 meter høje bronzeskulptur.  Nu knap ni måneder senere kan det konstateres, at han er faldet godt til, som han går dér på græsset i udkanten af Klosterparken. I al stilfærdighed og i jordhøjde. Uden piedestal eller sokkel.

Men det er der er klar idé med, hvilket man kan læse om i Maja Lisa Engelhardts bog, der bliver udgivet i samarbejde med Lundbykomiteen i Kalundborg. Bogen handler om skulpturens tilblivelse og tankerne bag den.

“En maler, som er så rodfæstet og knyttet til sin egn, sit land og sin by, han går direkte på jorden,” skriver Maja Lisa Engelhardt.

Bogen udkommer den 12. maj, og det markeres med et udgivelses-arrangement på plænen ved Lundbye-skulpturen på hjørnet af Klosterparkvej og J. Hagemann-Petersens Allé. Alle er velkomne. Tidspunktet er kl. 12:30-13:30. Hvis forårsvejret viser sig fra en mere ublid side, rykker arrangementet til Bispegården i Adelgade.

Poetiske dagbogsnotater

Den rigt illustrerede bog fortæller skulpturens tilblivelseshistorie gennem Maja Lisa Engelhardts poetiske dagbogsnotater fra hendes ophold på kunststøberiet i Pietra Santa i Toscana i februar 2021, hvor Lundbye voksede ud af en stor klump ler, og blev støbt i bronze – med det spirende toscanske forår som medspiller.

Maja Lisa Engelhardts tekster suppleres med velvalgte uddrag fra Lundbyes egne dagbogsoptegnelser og et essay af filosoffen Ettore Rocca, som åbnede hovedudstillingen under sidste års Lundbye Kunstfestival.

Bogen med den ligefremme titel “J.Th. Lundbye skulptur” er på 40 sider og rigt illustreret. Den kan købes ved udgivelses-arrangementet og derefter i boghandelen og på Bispegården i Kalundborg. 100 stk. sælges nummererede og signeret af forfatteren. Udgivelsen støttes økonomisk af den lokale Bent O. Jørgensens Fond.

I tilknytning til arrangementet kan man komme på en guidet tur til de særlige Lundbye-landmarks i Kalundborg by - steder med tilknytning til guldaldermalerens liv og kunst. Peter Hermann er den kyndige guide.

Del