H.C. Andersens eventyr skal leve videre på et slot

Ydermere skal H.C. Andersen Art Center på Lerchenborg nu også inkludere H. C. Ørsted.

H.C. Andersens eventyr skal leve videre på et slot Idéen om at få et H.C. Andersen Art Center på Lerchenborg i Kalundborg lever stadig i bedste velgående. Her mødes initiativtager til projektet, Susanne Weihe, folketingsmedlem Jacob Jensen (V), Willy Lisby fra bestyrelsen samt Grev Christian Lerche af Lerchenborg. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Idéen om at få et H.C. Andersen Art Center på Lerchenborg Gods lever stadig i bedste velgående. Susanne Weihe, der står i spidsen for det store H. C. Andersen projekt er fortsat fortrøstningsfuld, og har fået åbnet et par døre til de helt store fonde i Danmark. Ydermere skal H.C. Andersen Art Center nu også inkludere H. C. Ørsted, der var fysiker og kemiker ,og langt ud over Danmarks grænser kendt for at være den første til, at opdage sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme. Derudover var han også H.C. Andersens gode ven.

Siden 2018 er der blevet arbejdet med at etablere et H.C. Andersen Art Center i en af bygningerne på Lerchenborg Gods, helt konkret i staldbygningerne, hvor civilforsvaret tidligere har boet til leje, og hvor der igennem flere år også har været afholdt julemarked. Projektet om at ”bringe” H.C. Andersen til Kalundborg er på ingen måde skrinlagt, men vejen dertil er blot lidt snoet. Nu skal et kommende H. C. Andersen Art Center også inkludere vennen H. C. Ørsted, hvilket - ifølge initiativtageren bag det hele, Susanne Weihe - passer godt sammen med Kalundborg, som den industriby, den er.

Susanne Weihe, viste torsdag middag rundt i bygningen på Lerchenborg Gods sammen med Willy Lisby, der sidder i bestyrelsen. De fortalte, at de har fået sparket dørene ind til nogle store fonde vedr. H. C. Andersen Art Center. De håber nu på, at en eller flere fonde vil smide penge efter H. C. Andersen projektet i Kalundborg, og penge skal der bruges for at lave den gamle historiske bygning på ca. 3.000 kvm om til et Art Center. Man håber at finde 155 mio. kr. via fundraising.

Har brug for lokal opbakning

Folkene bag H. C. Andersen Art Center har søgt Kalundborg Kommune om at komme på budgettet, men kom det imidlertid ikke.

”Det er selvfølgelig ærgerligt, men som tiderne er lige nu, forstår vi det faktisk godt. Det er bare så vigtigt med lokal opbakning, men den har vi også fra kommunen, de kan bare ikke støtte økonomisk lige nu. Men vi lader os ikke slå ud, vi har fået mange tilkendegivelser på, at det her er et godt og vigtigt projekt, og vi fortsætter. Vi vil også meget gerne have fat i virksomhederne herude – drikke en kop kaffe og fortælle om projektet, vi har brug for den lokale opbakning – også fra erhvervslivet,” siger Susanne Weihe.

Anmoder kommune om hjælp til ansøgning

Susanne Weihe påtænker ydermere, at bede Kalundborg Kommune om hjælp til, at søge en pulje i Kulturministeriet - et artist in residence-forløb, hvor en kunstner i 2023 tilknyttes projektet og arbejder med kunst, der relaterer sig til H. C. Andersens eventyr.

”Hvis kommunen går ind i det og hjælper med at søge - og ministeriet synes, at det er en god ide, så er vi på vej, og det vil være en god begyndelse for Art Centret” fortæller hun.

Jacob Jensen (V) har i hele forløbet stået på sidelinjen i forhold til H. C. Andersen Art Center i Kalundborg, og har gjort sit til, at man har lyttet på Christiansborg, da man fik projektet på Finansloven.

Jeg vil forsøge, om vi ikke kan lykkes en gang mere med at komme på Finansloven. Det er den ene spor, det andet er kommunen. Kan jeg være mellemmand på den konto, gør jeg det gerne, og det gør jeg fordi, området mangler arbejdskraft og Kalundborg er i udvikling. Men skal det fortsætte, skal der også være tilgængelig arbejdskraft, bosætning og udvikling, og er der ikke kultur- og fritidstilbud, flytter folk ikke hertil. Vi skal vise, at Kalundborg er andet og mere end ”kun” en industriby. Kalundborg kan mere.”

Forsinket åbning

Willy Lisby fortæller endvidere, at de, indtil for nylig, satsede på at åbne op til april 2024, men at det nok nærmere nu hedder april 2025.

”Meget er blevet ændret undervejs, så det er skubbet et år. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre tidligere. Vi er lige nu i gang med lokalplanen, så er der trafiktællinger, byggegodkendelser en finansiering, der skal på plads ikke mindst, så før bliver det ikke. Nu skal vi finde tre mio. kr. til at udvikle for,” siger han, og bliver suppleret af Susanne Weihe: ”Får vi ikke pengene, søger vi igen. Vi giver ikke op. Jeg har et ansvar. Jeg kan ikke sige, at det var det. Vi har været på finansloven og har fået så mange positive tilbagemeldinger, det forpligter.”

Det er planen, at H. C. Andersen Art Center skal være et kunst-, litteratur-, videns- og oplevelsescenter med udgangspunkt i H. C. Andersens eventyr, forfatterskab og liv.

Del