Grøn strøm med hjælp fra forbrugerne

Næste skridt er opsætning af solceller – et projekt, som løber op i mere end 4 mio. kr.

Grøn strøm med hjælp fra forbrugerne Kalundborg Brugsforening fortsætter deres energioptimering af fire dagligvarebutikker. Arkivfoto af Kvickly Kalundborg: Jens Nielsen.

kontakt@tv-kalundborg.dk

Kalundborg Brugsforening fortsætter deres energioptimering af fire dagligvarebutikker. Næste skridt er opsætning af solceller – et projekt, som løber op i mere end 4 mio. kr., og som byens borgere inviteres til at investere i via crowdfunding.

Ambitionerne er høje i Kalundborg Brugsforening, der de seneste år har investeret massivt i energioptimering med bl.a. udskiftning af gamle køle- og fryseanlæg. Nu tager de næste skridt, og vil opsætte solceller på deres fire dagligvarebutikker i hhv. Kalundborg, Raklev, Svebølle og Jyderup.

”For at understøtte vores klimaambitioner, ser vi det, som det naturlige næste skridt, at investere i solceller til de fire butikker. Vi har haft det på tegnebrættet i mange år, men har prioriteret modernisering af butikkerne og andre investeringer, som var mere rentable,” fortæller Keld Haapanen, direktør for Kalundborg Brugsforening.

Lige nu er de fire butikker igennem en screeningsproces, som kommer til at definere, hvornår det giver mening at opsætte solcellerne på de enkelte butikker i forhold til tagenes levetid.

”Vi kommer til at sætte solcellerne op i det tempo, der giver mening. I Kvickly har vi fx fået nyt tag inden for de sidste 10 år, så her er vi ret sikre på, at vi kan sætte solceller op i starten af efteråret – og én ting er i hvert fald sikkert - der kommer solceller på alle butikker,” fortæller Keld Haapanen.

Kalundborg Brugsforening regner med, at skulle bruge i omegnen af 4 mio. kr. på, at få solceller på de fire butikkers tage.

Pengene skal lånes af forbrugerne – ikke af banken
Finansiering af de nye solceller sker via låne-crowdfunding, hvor byens borgere til efteråret inviteres til at investere i indkøbet af de nye solceller.

”Vi er rigtigt glade for, at vi – gennem Coop Crowdfunding – kan give vores kunder mulighed for at bidrage til grøn strøm i de enkelte butikker. De låner os penge, og får en forrentning på deres investering, og vi får grøn strøm nu,” fortæller Keld Haapanen.

Låne-crowdfunding vinder mere og mere frem herhjemme, og giver virksomheder mulighed for, at låne penge til nye investeringer af deres kunder i stedet for af banken.

Ifølge Nicolai Jæpelt, chef for Coop Crowdfunding, er efterspørgslen fra forbrugerne enorm, men der mangler virksomheder til de populære låneprojekter.

”En af de største udfordringer ved låne-crowdfunding er, at mange virksomheder ikke kender muligheden. Og det er ærgerligt, for det fine ved disse lån er netop, at virksomheder kan involvere forbrugerne i deres udvikling og samtidig igangsætte et nyt tiltag i dag, som de måske ikke havde råd til nu. Og det er vigtigt, for der er brug for, at vi accelererer den grønne omstilling nu – det kan ikke vente,” siger Nicolai Jæpelt.

Fakta

Kalundborg Brugsforening blev stiftet i 1914 og driver butikkerne Kvickly Kalundborg, Dagli`Brugsen Raklev og SuperBrugsen i Svebølle og Jyderup. Sammen med øvrige selvstændige Brugsforeninger ejes og drives SuperBrugsen i Sorø, St. Heddinge og Korsør og Kvickly i Ebeltoft. Derudover drives fire OK tankanlæg og en vaskehal. Foreningen driver også ejendomme til udlejning for virksomheder og private. 

Coop Crowdfunding er Danmarks førende crowdfunding platform, der formidler lån mellem bevidste producenter - og forbrugere. Derudover kan iværksættere og foreninger lave indsamlinger og rewardbaserede crowdfunding projekter, for på den måde at engagere forbrugerne i deres virksomheder, og skaffe finansiering til deres næste projekt. Coop Crowdfunding har gennem 750 crowdfunding projekter rejst mere end 40 mio. kr. til danske producenter. 

Del