Genbrug er fortsat populært

Der er flere årsager til, at mange benytter genbrugsbutikkerne, der ligger forskellige steder i byen. 

Genbrug er fortsat populært
Der er altid mange mennesker hos Spilopmagerne tirsdag aften, når de har åbent. Arkivfoto: Jens Nielsen

Af Gitte Korsgaard gitte@tv-kalundborg.dk

Genbrug har i mange år været populært, og de senere år har der været meget fokus på bæredygtighed, og at man, som samfund, ønsker at gå lidt væk fra ’køb og smid væk’ tendensen. Man har gerne ville tænke på miljøet, og deraf har særligt den yngre generation været fokuseret på genbrug. Nu er der kommet en anden væsentlig faktor ind i billedet – nemlig økonomi.

Pengene sidder lidt tættere ind til kroppen på mange mennesker for øjeblikket, og flere har svært ved at betale store el- og varme regninger. Men udover, at tiderne økonomisk er hårde for mange, er miljøet fortsat en vigtig faktor – især for de unge.

De unge har øje for genbrug

Hos Røde Kors i Kordilgade i Kalundborg fortæller Susanne Refsgaard, der har været frivillig i Røde Kors butikken i knap halvandet år, at de fortsat har mange kunder, og at kunderne nok kommer både for at støtte op om bæredygtighed i form af genbrug, men også fordi økonomien kan være stram for nogle. Især de unge har øje for genbrug.  

Vi oplever nok, at flere kommer ind forbi vores forretning pga. økonomi. Men ofte er det nok både miljø og økonomi, der spiller ind. Lige nu sælger vi rigtig meget vintertøj, men ellers er det lidt af hvert, lige som det altid har været. Men det er nok et lidt andet publikum, måske, end tidligere. Lidt flere forskellige slags mennesker. Men vi har stadig mange unge, der kommer her ofte. De har meget fokus på miljø og bæredygtighed, men det betyder også noget, at tingene ikke er dyre. De bruger os fx ofte, hvis der er stor fest på gymnasiet eller lignende. Så skal de have fat i en festkjole, og de ved lige, hvad de vil have,” fortæller hun.

Også hos Kirkens Korshær Genbrug ser man et tydeligt mønster i, at den yngre generation er fokuseret på, at man skal gøre noget for miljøet.

Vi ser mange unge mennesker, hvor flere unge førhen nok købte nyt. Det kan fx være studerende, der køber tøj eller stor og skal flytte i værelse eller lejlighed, og derfor mangler alle mulige ting. Men vi ser også mange ældre mennesker, der køber tøj her. Det er nok mest de to grupper. Men for de unge er det sådan lidt old school, og de unge bruger også meget at komme i genbrugsbutikker, når de fx skal til temafest eller lignende. Men jeg tror også, at rigtig mange tænker i bæredygtighed, og at man får meget for pengene. Vi skal også tænke på, at vi er på vej ind i en ny tid, hvor vi skal tænke ekstra meget på klimaet og vores ressourcer, og det tror jeg, at flere tænker over – også grundet økonomien,” fortæller Britta Kristensen, der har været frivillig hos Kirkens Korshær Genbrug i fem år.

350 - 400 gæster tirsdag aften

Henrik Harslund, der er formand for Spilopmagerne i Kalundborg og har været det siden 1996, fortæller, at hos Spilopmagerne er det mere eller mindre, som det plejer at være. Der er mange mennesker på Spilopmagerne, som vanligt – omkring 350-400. Her er der altså ikke noget nyt mønster at spore. Heller ikke når det gælder, hvad folk køber.

”Der sker hele tiden nogle 'hop' dvs., at der er en periode, hvor der ikke sker så meget, der så bliver efterfulgt af en periode, hvor der sker en del mere. Det går lidt op og lidt ned, og sådan er det stadig. Men det er meget længe siden, at vi har været færre end 250 en tirsdag aften,” fortæller han, og fortsætter: ”Nogle står endda i kø og venter på, at vi skal åbne op.

Del