Fuldt hus til EU-valgmøde

Et par af de spørgsmål som kandidaterne skulle forholde sig til, var ulighed og sammenhængskraft samt, hvordan skal EU forsvare sig mod fremmede magter.

Fuldt hus til EU-valgmøde
Der var fuldt hus da Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) og 3F Kalundborg torsdag inviterede til EU-valgmøde. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) og 3F Kalundborg havde torsdag inviteret til EU-valgmøde i lokalerne på Nytorv. 80 personer havde tilmeldt sig på forhånd.

Den 9. juni skal danskerne til stemmeurnerne for at sætte kryds til Europa-Parlamentsvalget. EU har stor indflydelse på alle danskernes arbejdsliv og privatliv. På vores vilkår, klima, sikkerhed, varer og fællesskaber.

For mange danskere er EU langt væk og til mange af de vælgermøder der har været afholdt landet over har tilslutningen været meget ringe, men sådan var det ikke torsdag i Kalundborg, hvor der var fuldt hus hos 3F på Nytorv hvor der var mulighed for at møde syv af de kandidater der kæmper om de 15 pladser som Danmark får i Bruxelles efter valget.

Et par af de spørgsmål som kandidaterne skulle forholde sig til, var ulighed og sammenhængskraft samt, hvordan skal EU forsvare sig mod fremmede magter og skal EU være selvforsynende med mad og medicin.

Her var kandidaterne enige om, at forsvarssamarbejdet skal foregå gennem Nato, hvor også Storbritannien er medlem, og ikke som en EU-hær.

Ideen om et europæisk Id-kort blev også nævnt på debatmødet, et Id-kort så man kan se præcise løn- og arbejdsforhold og hvor man er ansat uanset hvor man er i EU.

Journalist Vibe Termansen, som styrede slaget gang på torsdagens valgmøde i Kalundborg opfordrede alle til at afgive deres stemme d. 9. juni.

”Det vi laver sammen her, det er demokrati. I har alle sammen en stemme og alle er lige fine, der er ingen her som har 0,3 stemme eller 2,7 eller dem som betaler topskat eller den som sidder på femte række, alle har en stemme. Demokrati er noget vi har kæmpet for at opnå i Danmark og det er også noget man kæmper helt vildt for lige nu ude i Europa,” sagde Vibe Termansen inden hun slap debatten løs hos 3F i Kalundborg.

Panelet af EP-kandidater som deltog i valgmødet i Kalundborg var:

  • Marianne Vind – Socialdemokratiet
  • Kristine Amalie Rostgård – SF
  • Helle Laursen Petersen – Det Konservative Folkeparti
  • Reinout Bosch – Enhedslisten
  • Jens Frost – Radikale Venstre
  • Thomas Vesth – Liberal Alliance
  • Julie Jacobsen – Dansk Folkeparti

Del