Frustrerede over mange rotter fra naboejendom

To ældre ejendomme på Kåstrupvej i Kåstrup er plaget af et stort antal rotter, naboerne kan ikke forstå, at der ikke bliver gjort noget for at stoppe problemet.

Frustrerede over mange rotter fra naboejendom
Flere naboer til to ældre ejendomme på Kåstrupvej er voldsomt plaget af rotter. Privatfoto

Video af Bianna Gagner

Af Jens Nielsen

Flere naboer til et par ældre ejendomme på Kåstrupvej i Kåstrup er meget frustrerede over en stor mængde rotter, som tilsyneladende kommer fra hul i et kloakrør.

To ældre ejendomme på Kåstrupvej i Kåstrup er plaget af et stort antal rotter, som nu også har bredt sig til naboejendommene og naboerne kan ikke forstå, at der ikke bliver gjort noget for at stoppe problemet.

”Vi er dybt frustrerede over, at der ikke bliver sat en stopper for de mange rotter. De kommer helt sikkert fra en kloak som er faldet sammen, der ses tydelige huller i jorden lige ved siden af kloakken,” fortæller Ejvind B. Christiansen, som er den ene nabo til de to ældre ejendomme.

Naboen på den anden side, Bianna Gagner, er også plaget af rotterne og siger,

”Det er helt vildt så mange rotter her er, når solen skinner og det er lidt varmt så løber rotterne rundt på kryds og tværs i området ved højlys dag. Jeg har også set en rotte komme ud gennem et rør i væggen til den ene af ejendommene.”

Rotterne er også begyndt at grave sig ind i garagen hos Bianna Gagner, som har flere amerikanerbiler stående og hos Ejvind B. Christiansen er der tydelige tegn på rotter i en stor hal som anvendes til maskiner og materialer.

På den ene ejendom ligger der en lang række af effekter uden for huset, nogle vil nok kalde det ’gammelt ragelse’, og det giver gode muligheder for at rotterne kan gemme sig.

”Hvis vi fx kaster noget ind i en af bunkerne, så pibler rotterne frem og løber til alle sider,” fortæller Bianna Gagner og mens TV-Kalundborg er på besøg, så løber mindst tre forskellige rotter på tværs af området.

Naboerne til de to ejendomme på Kåstrupvej kan ikke forstå, at der ikke er blevet gjort mere for at få bugt med rotteproblemet. Rotteforekomsten er anmeldt flere gange til Kalundborg Kommune og det private firma som Kalundborg Kommune har en aftale med, har været forbi og sat fælder op, som er blevet tilset ugentligt, uden det dog har løst problemet.

”Man bliver gal og indebrændt over, at der ikke bliver gjort mere for at stoppe problemet,” fortæller Bianna Gagner, og Ejvind B. Christiansen fortsætter, ”Jeg synes det er utroligt, at når man har kendt til problemet så længe, at der så ikke bliver gjort noget for at stoppe problemet.”

Hos Kalundborg Kommune bekræfter Amalie Sell, miljømedarbejder og rotteansvarlig, at kommunen har modtaget flere anmeldelser fra det omtalte område, men da Kalundborg Kommune har tavshedspligt kan hun ikke udtale sig i den konkrete sag.

Amalie Sell oplyser, at alle borgere som ser en eller flere rotter har pligt til at anmelde det på kommunens hjemmeside, så bliver der i løbet af få dage sendt et privat firma ud for at undersøge sagen og eventuelt bekæmpe rotterne. Det er også det som er sket på Kåstrupvej.

Med hensyn til at få stoppet problemet, fx at få udbedret ødelagte kloakrør har grundejeren et ansvar for, at skaden bliver udbedret.

”Hvis vi står med en problematik hvor der er et brud på en kloak hvor der kommer rotter op, så skal bruddet lukkes og efter miljøbeskyttelsesloven så har kommunen faktisk ret til at iværksætte en handling på grundejerens regning, men man starter med at sende en henstilling først og så skal både påbud og selvhjælpshandling varsles inden kommunen bare kan gå i gang med at udbedre skaden. Kommunen har flere håndhævelsesmuligheder men man har nogle rettigheder som grundejer og hver gang vi gør noget så skal det først varsles så borgeren har mulighed for at reagere på det, så det kan være en længerevarende proces inden kommunen bare sætter et arbejde i gang. Ud over, at grundejeren har en forpligtelse så har man jo også rettigheder og vi har en interesse i, at have en dialog så grundejeren forstår vigtigheden i at få udbedret skaden,” fortæller Amalie Sell.

På et par af billederne i den nedenstående billedserie ses hvide klapfælder. Kalundborg Kommune præciserer, at det er fælder opsat af andre end kommunens rottebekæmpelsesfirma.

Del