Fremtidens kloge hoveder viste deres innovative ideer frem
Eleverne skulle præsentere deres projekt og prototype foran et panel af fagdommere fra virksomheder og uddannelsesinstitutioner.
Af Jens Nielsen
Fremtidens kloge hoveder viste deres innovative ideer frem på Professionshøjskolen Absalon i Kalundborg i den nationale opfinderkonkurrence Science Cup.
Railway Safety Monitor, Hvordan får vi mest ud af vinden?, Vandtryksudløser, Plantebaserede fødevarealternativer, Vejret og Hydroponisk dyrkede radiser. Det var de emner som 2. års HTX-eleverne fra Allikelund Gymnasium i Kalundborg og Slotshaven Gymnasium i Holbæk, onsdag fremlagde for dommerne i den nationale opfinderkonkurrence Science, som fandt sted i perfekte rammer på Professionshøjskolen Absalon i Kalundborg.
Her skulle eleverne præsentere deres projekt og prototype foran et panel af fagdommere fra virksomheder og uddannelsesinstitutioner.
Blandt deltagerne var Elisabeth Gormsen og Eva Liu fra Allikelund Gymnasium som havde sat folks på plantebaserede fødevarealternativer og bl.a. havde lavet risengrød af både havremælk og soyamælk. De havde også arbejdet meget med pizzaer hvor der var blandet grøntsager i pizzadejen.
”Vi har lavet nogle pizzaer hvor vi i stedet for at lægge grøntsagerne oven på pizzaen så har vi blendet grøntsagerne og puttet dem ind i dejen. Vi tænkte, at hvis man ikke kan se dem så kan man ikke smage dem og i tomatsovsen har vi også blendet en række grøntsager ind i. Vi har så haft elever og lærere til at smage på de forskellige pizzaer vi har lavet, og med overvejende stor succes,” fortæller de to elever, og fortsætter, ”Det har været ret sjovt at arbejde med opgaven, vi har fået lov at arbejde helt selvstændigt og har selv bestemt hele vejen.”
Mange lokale virksomheder støtter aktivt op om Science Cup ved enten at have elever på besøg eller have medarbejdere med i dommerpanelet ved eventet. I Kalundborg var der fx repræsentanter fra Novo Nordisk og Niras.
”Science Cup sætter spot på innovation i praksis og viser, hvordan STEM kompetencer (Science, Technology, Engineering og Mathematics) kan anvendes i virkelighedsnær problemløsning. Dermed bliver Science Cup et vigtigt element ift. at skabe motivation for STEM fagene hos en målgruppe, der snart skal væge uddannelsesvej. Det er helt centralt for Produktionsdanmark, at flere interesserer sig for og dygtiggør sig inden for teknologi og science. Det er en forudsætning for at sikre en stærk fødekæde af talenter, der kan udvikle fremtidens innovative og bæredygtige produktionsteknologier,” fortæller Stine Gry Roland, Project Vice President Strategy, Public Affairs, & Communications Novo Nordisk.
Hvordan foregår eventet?
Eleverne har siden efteråret arbejdet med at finde på innovative løsninger på konkrete problemer, og ved eventet skulle de bedste elever præsentere deres løsninger for et dommerpanel. Fire grupper blev præmieret i kategorierne ”Bedste idé”, ”Bedste prototype”, ”Bedste brug af naturvidenskab” og ”Bedste brug af metode”.