Fragtskib med russisk last ligger på tredje uge i Kalundborg Fjord

Fragtskibet Defender ligger nu på tredje uge stadigvæk i Kalundborg Fjord med en russisk last ombord, og det undrer mange af TV-Kalundborgs læsere.

Fragtskib med russisk last ligger på tredje uge i Kalundborg Fjord
Fragtskibet Defender ligger nu på tredje uge stadigvæk i Kalundborg Fjord og det undrer mange af TV-Kalundborgs læsere. Foto: Jens Nielsen

Af Jens Nielsen

I tre uger har fragtskibet Defender ligget for anker i Kalundborg Fjord med en russisk last ombord efter, at have været grundstødt. Hvorfor skibet ikke sejler videre er tilsyneladende svært at få et svar på.

Den 18. juli gik fragtskibet Defender, som sejler under Guinea-Bissaus flag, på grund omkring klokken 6.30 om morgenen på Sjællands Rev Fyr, ca. 5 km. ud for Sjællands Odde.

Det græsk ejede fragtskib Defender var på vej fra Sankt Petersborg i Rusland til Sibenik i Kroatien, da grundstødningen skete.

Skibet stod så fast, at der skulle gå en uge, før det lykkedes at få det trukket fri. Efterfølgende blev Defender slæbt til Kalundborg Fjord af bjærgningsfartøjerne ’Dian Kingdom’ og ’DBB Asterix’.

Kalundborg Fjord er sammen med Kalundborg Havn udpeget som to af kun 21 områder, der kan bruges som såkaldte nødområder i Danmark. Det betyder at skibe i nød eller som mistænkes at kunne skabe forurening kan henvises til områderne for nærmere undersøgelser eller indsatser.

Fragtskibet Defender ligger nu på tredje uge stadigvæk i Kalundborg Fjord og det undrer mange af TV-Kalundborgs læsere.

Det maritime brancheblad Søfart har i samarbejde med TV-Kalundborg prøvet at finde svar på hvorfor Defender stadigvæk ligger for anker i Kalundborg Fjord, men det har ikke været nemt nogen nem opgave.

”Søfartsstyrelsen er ikke bekendt med årsagen til, at skibet ikke har fortsat sin rejse. Det kan være af kommercielle årsager men vi må henvise til skibets ejere for baggrunden herfor. Skibet blev i forbindelse med grundstødningen tilbageholdt. Efter gennemførte dykkerundersøgelser og kontrol om bord blev skibet fundet i sødygtig stand og frigivet til videre sejlads. Men som nævnt er Søfartsstyrelsen ikke bekendt med årsagen til at skibet ikke har fortsat sejladsen,” oplyser Søfartsstyrelsen til Søfart.

Heller ikke direktør for Kalundborg Havn, Bent Rasmussen, kender svaret, Vi har ikke haft og har ingen kontakt med skibet, da det ligger uden for havnens ’søområde’," siger han.

Forsvarskommandoen, som overvåger danske farvande, har heller ikke svaret.

”Så vidt jeg er oplyst, afventer skibet besked fra rederen om, hvem der vil aftage lasten af stål,” siger Forsvarskommandoens pressesektionen til Søfart.

En klækkelig bøde

Da Defender gik på grund, gik Midt- og Vestsjællands Politi med Søværnets hjælp om bord på det grundstødte skib, da det lå ud for Sjællands Odde. Kaptajnen havde undladt at underrette myndighederne om grundstødningen, som man er forpligtet til og der blev udskrevet en klækkelig bøde på 10.000 kr.

Charlotte Tornquist, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi, oplyser til TV-Kalundborg.dk, at bøden er betalt og politiet har afsluttet sagen. Så det er heller ikke manglende betaling til politiet som tilbageholder fragtskibet.

Så trods forsøget, er det altså ikke lykkedes at finde svaret på hvorfor Defender nu på tredje uge ligger for anker i Kalundborg Fjord.

Grundstødt skib skal undersøges af dykkere i Kalundborg Fjord

Del