Fra Californiens vinmarker til Dyrehøj Vingaard

Jacob Bruun-Jensen stammer oprindelig fra Slagelse, men har boet de seneste 34 år i udlandet - mange af dem i Californien, hvor han ejer en vingård.

Fra Californiens vinmarker til Dyrehøj Vingaard
Jacob Bruun-Jensen med sol i øjnene en smuk og solrig efterårsdag foran Dyrehøj Vingaard på Røsnæs. Foto: Gitte Korsgaard.

Af Gitte Korsgaard  gitte@tv-kalundborg.dk

Aftalen er for nylig faldet på plads, og det er nu officielt, at Jacob Bruun-Jensen pr. 1. januar 2025 er den nye ejer af Dyrehøj Vingaard på Røsnæs.

Jacob Bruun-Jensen stammer oprindelig fra Slagelse, men har boet de seneste 34 år i udlandet. Han er uddannet vinkyper fra Vingården i Odense, men er også uddannet fra University of California, hvor han ligeledes har en vin-uddannelse fra. Derudover begyndte han for tre år siden at studere igen – denne gang en Master of Wine. Han har de seneste mange år ejet og drevet en vingård syd for San Francisco i Santa Cruz Mountains. Han er gift med Pernille, og sammen har de to børn på 21 og 22 år. Allerede nu er Jacob Bruun-Jensen at finde på vingården, men han flytter først permanent til Danmark sammen med sin hustru i det nye år.

”Jeg kan godt lide at studere det, der interesserer mig, og når jeg begynder på noget, vil jeg gerne vide det hele. Det har jeg så forsøgt at gøre med vin, og det har jeg det sjovt med,” fortæller Jacob Bruun-Jensen.

Fra den ene vinhøst til den næste

Han er netop kommet fra vinhøsten i Californien, som jo begynder lidt tidligere end i Danmark pga. det noget varmere klima. Men det passer fint, for så kan han selv allerede i år være med til vinhøsten i Danmark også.

”Vi er i gang med at få druerne i hus. Vi er lige blevet færdige med at høste på min vingård i Californien, og så kan vi gå i gang her, så det passer faktisk meget godt, når vi nu har valgt at beholde vingården i USA også,” fortæller han, og fortsætter: ”Vi laver faktisk en god rødvin på vingården i Californien, men her i Danmark er vi generelt bedre til hvidvin samt rosévin, fordi klimaet er lidt for koldt til rødvin. Idéen er derfor, at vi skal sælge en californisk vin lavet af en dansker. Vi høster druerne og de kommer på træfade i USA, men så sender vi dem af sted til Røsnæs, og så skal de stå her på træfadene indtil, at vinen er klar. Vi har vundet flere guldmedaljer med vores Zinfandel i den engelske ”IWSC - International Wine & Spirit Competition” og ligeledes har vores Pinot Noir også vundet guld ved ”San Francisco Chronicle Wine Competition”, så vi laver god rødvin.”

Alt ved det gamle – og så alligevel plads til nyt

Den nye vinbonde er fan af mange af de hyggelige ting, som Dyrehøj Vingaard står for, og meget vil blive ved det gamle, mens der også er plads til nye idéer og tiltag.

Café Dyrehøj fortsætter, som den plejer. Den nye ejer af vingården vil gerne, at det bliver en helhedsoplevelse at besøge vingården.

”Dyrehøj Vingaard skal være en vinoplevelse, men også gerne en madoplevelse, da de to ting jo hører meget godt sammen. Jeg er sikker på, at det bliver sjovt at arbejde sammen med Tina, så vi sammen kan se, hvad der passer sammen af mad og vin,” fortæller Jacob Bruun-Jensen. Det hyggelige julemarked på vingården fortsætter også, for vingårdens nye ejer er vild med danske julemarkeder. Ligesom galleriet også vil være at finde på gården. Planen er at holde fast i traditionerne, men også skabe nye.

”Dyrehøj er en del af lokalsamfundet. Mange har et tilhørsforhold til vingården, og der vil jeg gerne have fortsætter. Vi har også mange frivillige herude. Det er meget dansk, og jeg er vild med det. Jeg har faktisk lige mødt dem, og jeg må sige, at jeg er imponeret. Jeg glæder mig til at blive en del af lokalsamfundet. Der er så mange gode traditioner, og så er der plads til, at der kan komme nyt henad vejen, men det kører jo fint, som det gør i dag,” fortæller Jacob Bruun-Jensen, og fortsætter: ”Nogle ting vil jeg dog gøre anderledes. I USA fx er de virkelig gode til, at det bliver en oplevelse at smage vin, når man kommer til vingårdenes ’tasting rooms’. Det kunne jeg godt tænke mig at tage med hertil. Når man smager vin i USA, forventes det ikke, at man skal købe noget, det handler også om oplevelsen. Ligesom jeg gerne vil have, at de lokale skal komme på vingården, håber jeg selvfølgelig også, at der vil komme mange turister her. Vi skal ligge nr. 1 på destination Sjælland.”

Kalundborg var ikke en tilfældighed

Jacob Bruun-Jensen har faktisk udover vingården i Californien også haft en vingård på Als. Men den har han solgt igen, da han hellere ville have en vingård i nærheden af sin familie, der bor i Slagelse.

”Jeg havde en vingård på Als, hvor vi plantede 5.000 vinstokke, men det var altså for langt væk fra min familie, og derfor solgte jeg den igen. Jeg ville hellere have noget i Vestsjælland, og jeg har kigget på mange steder, men så faldt jeg over Dyrehøj Vingaard, og efter også at have kigget på vejrdata, tænkte jeg, at Kalundborg var oplagt. Da jeg så også fandt ud af, at man er i gang med at søge om beskyttet oprindelsesbetegnelse for vores vine på Røsnæs, lød det endnu mere spændende,” fortæller han.

Fortsætter med forskellige vine m.m.

Planen er desuden, at man på Dyrehøj Vingaard fortsætter med at lave primært hvidvin og rosévin, men også dessertvin, mousserende vin, og spiritus bliver der plads til. Endelig også lidt rødvin, da Jacob Bruun-Jensen synes, at det er sjovt at lave dansk rødvin, men den del bliver ikke noget stort, melder han dog ud. Og så selvfølgelig også den californiske rødvin - lavet af en dansker og hældt på flasker i Danmark.

”Udover vinene fortsætter vi også med gin m.m., men lige nu har vi vist ti forskellige slags gin, og der skærer vi nok lidt ned, men det er sjovt at have, ligesom vi da også skal fortsætte med kirsebærvin. Men Tom har virkelig gjort et godt stykke arbejde, og jeg er glad for, at han kan overlevere en masse viden om vingården til mig.”

Goddag og farvel

Først i det nye år vil der blive indbudt til en officiel reception, hvor det er muligt at hilse på Jacob Bruun-Jensen og sige pænt farvel til Tom Christensen, der I øvrigt har ejet Dyrehøj Vingaard siden 2007. Den nye ejer af vingården overtager personalet, der pt. tæller syv personer.

Del